Erişilebilirlik

26 Ekim Amerikan Basınından Özetler


26 Ekim Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:03 0:00

Boston Globe, ”Trump Etkisi” başlıklı bir değerlendirmeye yer veriyor. Gazete, Başkan Trump’ın son haftalarda Ulusal Amerikan Futbol Ligi NFL oyuncularının diz çökme protestosundan Nijer’de pusuya düşürülerek yaşamını yitiren bir askerin eşiyle girdiği başsağlığı tartışmasına kadar birçok meselede tepki çekmesine rağmen seçmenlerinin gözünde yerini pekiştirdiğini yazıyor. Değerlendirmeye göre Trump, tüm zamanların en düşük kamuoyu destek oranına rağmen seçmen tabanı arasındaki gücünü koruyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri, muhafazakar medyanın Trump’ı hem savunması hem de yüceltmesi. Uzmanlara göre Trump, son derece öfkeli bir seçmen kitlesini temsil ediyor ve bu kitlenin öfkesini nerede yöneltmesi gerektiğini çok etkili bir şekilde kontrol altında tutuyor. Bunun en açık örneklerinden biri, Ulusal Amerikan Futbolu Ligi’nde yaşanan diz çökme protestoları. Trump, Twitter üzerinden saldırılarına başlamadan önce, seçmen kitlesi arasında futbol ligi ve oyuncular hakkında olumsuz görüşlere sahip olan seçmen oranı yüzde 20’ydi. Oysa bu oran bugün yüzde 60’a sıçramış durumda. Trump’ın Rusya lideri Putin’i övmesi üzerine kendi seçmenleri arasındaki popülaritesinin aniden yüzde 20 oranında artması da bu olgunun bir başka örneği. Gazete ayrıca Trump’ın haber medyasına açtığı savaşa da değiniyor ve Cumhuriyetçi seçmenlerin yüzde 76’sının Başkan hakkında yalan haberler yaptığına inandığının altını çiziyor. Sadık destekçileri, Trump’ın sürekli olarak haksız saldırılara maruz kaldığına inanıyor ve bu da Trump’ı daha çok desteklemelerine yol açıyor. Kamuoyu yoklamaları, partizan siyasetin yeni olmadığını, ancak Trump’la birlikte Amerikan siyasi iklimindeki bölünmenin tarihte daha önce görüşmemiş biçimde derinleştiğini gösteriyor.

Washington Post ise California eyaletindeki Hepatit A salgınının yol açtığı kamu sağlığı krizini ana sayfasına taşımış. Gazete, California eyaletindeki konut fiyatlarının astronomik düzeyde yükselmesi ve bu yükseliş trendinin yıllardır devam etmesi nedeniyle ortaya çıkan uygun fiyatlı konut krizinin Hepatit salgınını tetiklediğini yazıyor. Habere göre Los Angeles, San Diego ve Santa Cruz gibi ekonomik gelişmelerden en büyük payı alan kentler, uzun yıllardır uygun fiyatlı konut politikalarına öncelik vermiyor. Buna bağlı olarak evsiz nüfusu hızla artıyor. Yerel yönetimlerin ucuz konut inşaatlarına olanak tanınması için çıkardıkları yasalar, krizi kısa vadede çözmeye yetmiyor. Örneğin San Diego’daki evsiz sayısı, geçen yıldan bu yana yüzde 14 oranında yükseldi. Hijyen şartlarının kötü olduğu ortamlarda patlayan Hepatit A, böylelikle evsiz nüfusu arasında salgın haline gelmek için kusursuz ortama kavuşmuş oldu. Gazete, Hepatit A vakalarının Amerika’da son derece nadir görüldüğünü ve karaciğere zarar veren hastalığın aslında nadiren can aldığını hatırlatıyor. Ancak California’da Mart ayından bu yana 19 kişi, Hepatit A nedeniyle yaşamını yitirdi. Gazete, San Diego’da 500 bin kişinin daha evsiz kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu ve acilen uygun fiyatlı konut inşaatlarına başlanması gerektiğini kaydediyor.

Los Angeles Times ise Devlet Başkanı Xi Jinping’in Çin Komünist Partisi’nin yeni üst düzey yönetim kadrosunu dün açıkladığını bildiriyor. Gazete, Xi’nin temeli onyıllara dayalı geleneği bozarak parti liderliğini gelecekte devralacak hiçbir varisi öne çıkarmadığını yazıyor. Habere göre Xi, Çin Komünist Partisi üzerindeki nüfuzunu daha da etkin kılmak ve iktidardaki yerini pekiştirmek için böyle bir adım atmış olabilir. Politbüro Yürütme Komitesi’nin sayıları beş ila dokuz arasında değişen yeni yöneticilerinin hepsi, 60 yaş ve üzerinde. Uzmanlara göre bu da beş yıllık görev süresi dolduğunda Xi’nin yerini alacak bir ismin öne çıkamayacağı anlamına geliyor. Çin’de devlet başkanları beşer yıl olmak üzere iki dönem boyunca görev yapabiliyor. Xi’nin koltuğunu daha uzun süre koruması için anayasa değişikliğine gitmesi gerekiyor. Uzmanlar, önümüzdeki beş yıl boyunca Çin’in iç ve dış politikalarındaysa herhangi bir kayma beklemiyor.

Miami Herald ise Florida eyaletinin Miami kentine büyük zarar veren Irma Kasırgası’nın etkileriyle ilgili haberlere yer vermeyi sürdürüyor. Gazete, Miami’de kasırga nedeniyle karaya vuran çok sayıda teknenin enkazının aradan haftalar geçmesine rağmen hala kaldırılmadığını, bu teknelerin adeta karaya vuran balinaları andırdığını yazıyor. Habere göre Miami’deki tekne sahiplerinin büyük çoğunluğunun sigortası bulunmuyor. Bu nedenle hurda ve vinç şirketlerinin tekne enkazlarını kaldırmalarının maliyeti tekne başına 10 bin doları buluyor. Miami’deki kıyı şeridinde oturan ev sahipleriyse kasırganın ön ya da arka bahçelerine yığdığı, ancak kendilerine ait olmayan teknelerin çürümeye başlamasından ve fare yuvası haline gelmesinden şikayetçi.

XS
SM
MD
LG