Erişilebilirlik

25 Ekim Amerikan Basınından Özetler


25 Ekim Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

Washington Post, önümüzdeki yıl yapılacak Kongre ara seçimlerine girmeme kararı alan iki Cumhuriyetçi Partili senatörün Başkan Trump’a yönelik ağır eleştirilerini ve bu eleştirilerin parti içinde yarattığı deprem etkisini ana sayfasına taşımış. Gazete, önce Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Tennessee Senatörü Bob Corker, ardından da Arizona Senatörü Jeff Flake’in Trump’ın hem başkanlık makamına hem de Amerikan değerlerine zarar veren tehlikeli bir başkan olduğu uyarısında bulunduğunu yazıyor. Habere göre ”Suç ortaklığına son vermenin zamanı geldi” şeklinde konuşan Senatör Flake ve Trump’ın başkanlık koltuğunda geçirdiği dokuz ayı ”Hiçbir gelişme olmadı, hatta her şey ters gidiyor” şeklinde yorumlayan Senatör Corker, son günlerde Trump’a karşı cephe alan Cumhuriyetçiler korosuna katıldı. Gazete, Flake ve Corker’ın sözlerinin, Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen liderleriyle yerleşik düzen karşıtları arasındaki iç savaşı iyice kızıştırdığı yorumunda bulunuyor. Amerika’nın Birleşmiş Milletler eski temsilcilerinden ve Missouri eyaleti eski senatörlerinden John Danforth da Flake ve Corker’a destek verdi ve ”Önümüzdeki üç küsur yıl Beyaz Saray’daki bu adamla ne yapacağız? Çok kaygılıyım. Ama Amerikan kamuoyu emin olmalıdır ki Cumhuriyetçi Parti, Donald Trump değildir” şeklinde konuştu. Ancak Danforth, önemli bir tehlikeye de işaret ediyor ve Senato’da Flake ve Corker’dan boşalacak sandalyeleri Beyaz Saray eski baş stratejisti, yerleşik düzen düşmanı Steve Bannon’ın desteklediği aşırı sağcı ve muhafazakar adayların doldurmasından korktuğunu söylüyor.

Washington Post bugün ayrıca Arizona Senatörü Jeff Flake imzalı, ”Yeter” başlıklı bir makaleye de yer veriyor. Flake, makalesinde şu satırlara yer veriyor: ”Kim olduğumuzu unuttuk. Bu, sistemimizin bir hastalığı ve bu bulaşıcı bir hastalık. Bağnazlık karşısında daha ne kadar kayıtsız kalacağız? Düşman bir ülkeye yönelik aşağılayıcı hakaretlere, tehlikeli olduğunu bilmemize rağmen daha ne kadar katlanacağız? Demokrasimizin ve kurumlarımızın zarar görmesine daha ne kadar göz yumacağız? Bu hükümetin dokuz ayında yaşananlar, her şeyin normal olduğu rolü yapmamıza son vermemiz gerektiğini anlamamıza yeter de artar bile. Artık sessiz kalamayız. Daha fazla bekledikçe hasarın çapı daha da genişleyecek. Artık hepimizin ‘yeter’ deme zamanı gelmiştir.” Washington Post ayrıca 2016 Kongre ara seçimlerinde yeniden seçilmek için yarışa girecek olan Cumhuriyetçi Kongre üyelerini zor bir kararın beklediğini kaydediyor. Gazeteye göre birçok Kongre üyesi, Trump’ın ve Trump’ın seçmen tabanının gazabına uğramamak için sessiz kalmayı ve Başkan’a açıkça destek vermeyi tercih ediyor. Ancak Cumhuriyetçiler’in cesaretlerini toplayıp Trump’a karşı tavır alıp almayacağını zaman gösterecek.

Miami Herald gazetesiyse Maria Kasırgası’nda çok büyük zarar gören Porto Riko’daki son durumla ilgili haberlere yer veriyor. Gazete, San Juan ve Mayaguez kentlerinde 119 okulun nihayet açıldığını, binlerce öğrencinin ders başı yaptığını ancak adada binden fazla okulun eğitime başlanamayacak kadar büyük hasar gördüğünü yazıyor. Yetkililere göre adadaki tüm okullarda gereken bakım-onarımı ve inşaatı tamamlamak için Şubat ayına kadar zamana ihtiyaç var. Okulların yüzde 15 ila 20’sininse bir daha açılamayacak kadar kötü durumda oldukları bildiriliyor. Açılan kimi okullaraysa hala su ve elektrik hizmetleri tam kapasiteyle verilemiyor.

Baltimore Sun gazetesiyse Washington’a komşu Maryland eyaletini pençesi altına alan narkotik ilaç bağımlılığını ve buna bağlı ölüm vakalarındaki patlamayı mercek altına alıyor. Gazete, 2017’nin ilk yarısında 6 milyon nüfuslu Maryland eyaletinde 800 kişinin aşırı dozda sentetik afyon bazlı ağrı kesici kullanımına bağlı olarak hayatını kaybettiğini yazıyor. Dün açıklanan verilere göre eyalette eroin kullanımına bağlı ölüm vakalarında azalma olsa da Fentanil gibi sentetik opioid ağrı kesicilerin yol açtığı ölümler, yüzde 70 oranında arttı. Uzmanlar, narkotik ağrı kesici Fentanil ve benzeri ilaçların eroinden 50 ila 100 kat daha güçlü olduğu uyarısında bulunuyor. Eyaletteki bir başka alarm verici gelişmeyse filleri sakinleştirmede kullanılan Karfentanil adlı uyuşturucunun kullanımında görülen artış. Yetkililer, Fentanil’den daha da güçlü olan Karfentanil kullanımına bağlı ilk ölüm vakasına Nisan ayında rastladıklarını ve ölümlerin giderek arttığını söylüyor.

XS
SM
MD
LG