Erişilebilirlik

16 Ekim Amerikan Basınından Özetler


16 Ekim Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Washington Post, Somali’nin başkenti Mogadişu’da bomba yüklü iki kamyonla girişilen terör saldırısı sonrasında ölü sayısının 300’e eriştiğini yazıyor. Gazete, Amerika’nın yıllardır süren terörle mücadele çabalarına rağmen Somali’de İslamcı terörün hala hüküm sürdüğünü kaydediyor. Somali Hükümeti, saldırıdan El Şabab’ın sorumlu olduğunu iddia etse de örgüt, henüz bu konuda bir açıklama yapmadı. Habere göre Somali, El Şabab’la 2007 yılından bu yana mücadele etmeye çalışıyor. Bu çabalara, Başkan Trump döneminde kapsamı genişletilen Amerikan terörle mücadele kampanyası ve Afrika Birliği’nden 22 bin asker de destek veriyor. İHA operasyonları, uzun yıllar boyunca Somali’de uygulanan Amerikan askeri stratejinin önemli bir parçasını oluşturmuştu. Beklenti, El Şabab liderlerinin ortadan kaldırılması durumunda örgütün de kendiliğinden dağılacağı yönündeydi. Ancak gazeteye göre evdeki hesap çarşıya uymadı. Afrika Birliği ve Amerika, bazı bölgeleri El Şabab militanlarından temizlemeyi başarsa da örgütün Mogadişu’da çok sayıda can kaybına yol açan büyük çaplı saldırılar düzenlemesine engel olamadı.

Los Angeles Times ise California’yı etkisi altına alan ve özellikle eyaletin üzüm ve şarap üretim merkezi olan Napa ve Sonoma vadilerinde büyük can ve mal kaybına yol açan yangın felaketiyle ilgili son ayrıntıları paylaşıyor. Gazete, Napa’da yangından henüz etkilenmemiş üzüm bağlarında hasadın son hızla devam ettiğini yazıyor. Habere göre Napa’daki üzüm bağlarının çoğunda hasadın gece karanlığı ve serinliğinde yapılması ve üzümlerin sadece elle toplanması gerekiyor. Civarda devam eden yangınlar nedeniyle üzüm bağlarındaki hava kalitesi, tarım işçilerinin sağlığını korumak için sürekli kontrol ediliyor.

Los Angeles Times bugün ayrıca açlık, tecavüz ve şiddet riskiyle karşı karşıya olan Güney Sudanlı çocukların şiddetten kaçmak için çoğunlukla tek başlarına son derece zorlu bir yolculuğa çıktıklarını yazıyor. Habere göre çocuklar için Güney Sudan’da durum, savaştan önce de son derece kötüydü. Hükümet, bütçenin yarısından fazlasını orduya harcadığı için eğitim ve sağlık gibi sosyal hizmetlere ayrılan pay, çok kısıtlıydı. Çocuklar ortalama sadece beş yıl okula gidiyor, nüfusun büyük çoğunluğu yoksulluk sınırının altında yaşıyordu. Ancak gazeteye göre şu anki durum çok daha vahim. Savaşın yeniden patlak vermesinden bu yana petrol üretimi ciddi ölçüde azaldı, ekonomi çöktü, enflasyon oranı ise yüzde 900’ü geçti. Bu nedenle Güney Sudan’dan Uganda’daki mülteci kamplarına kaçanların yüzde 61’ini çocuklar oluşturuyor. Yetkililere göre ailelerinin ya da başka çocukların öldürüldüğüne tanık olan çocuklar, aç ve susuz bir şekilde sınıra ulaştıklarında fiziksel ve psikolojik travmanın en ciddi belirtilerini gösteriyor. Çocukları mülteci kamplarında bekleyen en büyük risk ise salgın hastalıklar.

XS
SM
MD
LG