Erişilebilirlik

13 Ekim Amerikan Basınından Özetler


13 Ekim Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:05 0:00

Boston Globe, bu haftanın özeti niteliğindeki ”Çıldırmış dünyada bir başka hafta” başlıklı ana sayfa haberinde, Başkan Trump’ın birçok çevreye yönelik saldırgan ve düşmanca tavırlarını bu hafta da sürdürdüğünü yazıyor. Gazete, Trump’ın başkanlığına damgasını vuran ”Twitter fırtınaları”nın bu hafta da şiddetle devam ettiğini bildiriyor. Habere göre Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly, Trump’ın ardında bıraktığı karmaşayı ve ortaya çıkan kaygıları gidermek için aylar sonra ilk kez basının karşısına çıktı. Kelly, Beyaz Saray’daki işinden memnun olmadığı, istifanın ya da kovulmanın eşiğinde olduğu şeklindeki söylentileri yalanladı. Gazete, Başkan Trump’ın bu hafta Profesyonel Amerikan Futbol Ligi NFL’den emekli olmak üzere olan Tennessee Senatörü Bob Corker’a, kendi Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’dan Porto Riko’ya ve haber medyasına Twitter üzerinden sataşmasına rağmen Kelly’nin ”her şey yolunda” mesajı vermeye çalıştığı yorumunda bulunuyor. Haberde Virginia Üniversitesi’nden uzman Larry Sabato’nun Trump’a ilişkin görüşlerine de yer verilmiş. Profesör Sabato, seçimleri sürpriz bir şekilde kazanmanın ve başkanlık koltuğuna oturmanın yarattığı zafer ve mutluluk havasının dağıldığını ve yerini, çözülmesi son derece zor, çok sayıda soruna ve Trump’ın kasten edindiği düşmanlara bıraktığını kaydediyor.

Boston Globe bugün ayrıca Başkan Trump’ın İran’la yapılan nükleer anlaşma kapsamında İran’ın taahhütlerini yerine getirdiğine ilişkin onayı vermeyi reddederek, bugünden itibaren anlaşmadan çekilme sürecini başlatmış olacağını yazıyor. Gazete, anlaşmada imzası bulunan eski Dışişleri Bakanı John Kerry’nin konuya ilişkin görüşlerine yer veriyor. Kerry, Trump’ın bu hamlesinin Ortadoğu’da istikrarsızlık yaratacağı ve Amerika’yı, anlaşmanın tarafları olan diğer ülkelerden tecrit edeceği uyarısında bulunuyor. Gazete, Kerry’nin, ”Anlaşmanın ana müzakerecisi olan Amerika’nın yeni bir başkan altında anlaşmaya sırtını dönüp ‘vazgeçtim’ demesi son derece tehlikelidir ve sorumsuzca atılan bir adımdır” şeklindeki sözlerine yer veriyor. Boston’da düzenlenen ve sponsorları arasında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Harvard Üniversitesi ve Boston Globe gazetesinin bulunduğu HUBWeek Festivali kapsamında konuşan Kerry, bakanlıktan ayrıldığından bu yana mezunu olduğu Yale Üniversitesi’nde görev yapıyor. Kerry konuşmasında ayrıca Amerika’nın İran’la savaşa girmesi gibi bir senaryonun gerçek olması durumunda İngiltere, Fransa, Almanya gibi Batılı müttefiklerini yanında yer almaya ikna etmesinin çok zor olacağını kaydetti.

Washington Post ise Obamacare olarak bilinen ve çok sayıda dar gelirli Amerikan vatandaşının sağlık sigortası satın almasını kolaylaştıran yasada kilit değişiklikler yaptığını bildiriyor. Habere göre Trump, yasanın özellikle yoksullara sağladığı kilit sübvansiyonları kaldırması, milyonlarca kişinin sağlık sigortası almasını engelleyecek. Obamacare yasası, dar gelirlilerin sigorta masraflarını hafifletmek için federal hükümeti araya sokuyor ve sigorta şirketlerine hükümetin de ödeme yapmasına ve böylece masrafların vatandaşla hükümet arasında paylaştırılmasına olanak tanıyordu. Bu yılki sübvansiyonların tutarı 7 milyar dolar civarındaydı. Ancak Trump aylardır bu sübvansiyonları kaldırma tehdidinde bulunuyordu. Trump Yönetimi içindeki birçok yetkiliyse kamuoyunun, sağlık hizmetlerinde yaşanacak aksamalardan Cumhuriyetçi Parti’yi sorumlu tutacağı uyarısında bulunuyor.

XS
SM
MD
LG