Erişilebilirlik

12 Ekim Amerikan Basınından Özetler


12 Ekim Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:01 0:00

New York Times, ana sayfasında yayınladığı özel haberinde, Myanmar’ın Arakan bölgesinde Müslümanlar’a yönelik şiddet eylemlerini mercek altına alıyor. Gazete, Arakan Müslümanları’nın karşı karşıya kaldıkları sistematik ve organize katliamla ilgili birçok kanıt olduğunu bildiriyor. Habere göre Myanmar'da yaşanan şiddet, temeli uzun yıllar öncesine dayanan etnik nefretin bir sonucu. Myanmar Ordusu’nun öldürdüğü Müslümanlar’ın sayısını tam olarak belirlemek neredeyse imkansız. Bunun nedeni, Birleşmiş Milletler ya da başka örgütlerin katliam yaşanan bölgelere girişinin engellenmesi. Ancak insan hakları örgütlerine göre Arakan’da öldürülenlerin sayısı 5 bini bulabilir. Gazete, askerlerin toplu tecavüzüne uğrayan, tüm akrabaları öldürülen ve bebeği elinden alınarak yakılan Rajuma adındaki Müslüman kadının anlattıklarına yer veriyor. Habere göre şiddetten kaçmayı başaran çok sayıda Müslüman, Myanmarlı askerlerin bebekleri bıçakladığını, kızlara tecavüz ettiğini, oğlan çocuklarının kafasını kestiğini, evleri bombaladığını, silahsız erkekleri toplayıp öldürdüğünü doğruluyor.Birleşmiş Milletler, Myanmar Ordusu’nun evlerden tarlalara, tarlalardaki ekinlerden çiftlik hayvanlarına, hatta ağaçlara her şeyi hedef haline getirdiğini ve Arakan Müslümanları’nın geri dönecek hiçbir varlığının kalmadığını bildiriyor. İnsan hakları örgütlerine göre hükümetin tek amacı var, o daArakan nüfusunu sıfıra indirmek.

Washington Post ise Başkan Trump’ın Amerikan medyasına yönelik saldırgan üslubuyla ilgili bir habere yer veriyor. Gazete, haber yayınlarını “iğrenç” şeklinde tanımlayan Trump’ın basına yönelik tehditlerini daha da arttırdığını yazıyor. Habere göre kendi görüşleriyle aynı çizgide olmayan haber kuruluşlarının kapatılması imasında bulunan Trump, ifade özgürlüğü savunan çevreleri kaygılandırıyor. NBC Televizyonu’nun Trump’ın Temmuz ayında Amerika’nın nükleer silah sayısının arttırılmasında ısrar ettiği şeklindeki haberi, Başkan’ın, “Basının önüne geleni yazması iğrenç” şeklindeki yorumuna maruz kaldı. Haber medyasıyla ilgili tartışma yaratan bu sözleri, Trump’ın dün Oval Ofis'te Kanada Başbakanı Justin Trudeau’yla yaptığı görüşmeye de gölge düşürdü. Trump dün akşam Twitter’de paylaştığı mesajda da haber kanallarının partizanlaştığını, çarpıtılmış ve yalan haberler yayınladığını, ruhsatların uygun görüldüğü takdirde iptal edilmesi gerektiğini yazdı. Trump’ın basına yönelik düşmanca tavırları, çok sayıda hukukçunun ve sivil toplum kuruluşunun tepkisini çekti.

Los Angeles Times ise Başkan Trump’ın Amerikan tarihinin en büyük vergi indirimini yapmak için kolları sıvadığı bu dönemde Cumhuriyetçi Partililer’in Kongre’den geçirebilmek için tasarının kilit maddeleri üzerinde sessizce değişikliğe gitmeyi planladığını yazıyor. Sağlık hizmetleri yasasında değişiklik yapmayı başaramayan Cumhuriyetçi Partililer, yılsonundan önce vergi reformunu Kongre’den geçirerek 2018 Kongre ara seçimleri öncesinde bir zafere imza atmayı hedefliyor. Ancak partinin çözmesi gereken en büyük sorun, vergilerin indirilmesiyle azalacak milli gelirin ve artacak borçların nasıl dengeleneceğiyle ilgili. Kurumlar vergisinde yapılacak her bir puanlık indirim, federal vergi gelirinin on yıl içinde 100 milyar dolar azalacağı anlamına geliyor. Kurumlar vergisinin yüzde 20 oranında azaltılması ise milli gelirin on yılda bir buçuk trilyonluk kesintiye uğraması demek.

Los Angeles Times bugün ayrıca 58 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan toplu silahlı saldırının yaşandığı Las Vegas’taki kumarhane ve otellerin güvenlik önlemlerini mercek altına alıyor. Habere göre Las Vegas’taki kumarhane ve oteller, kumar oynayan müşterilerinin attıkları her adımı binlerce kamerayla izliyor. Görüntüler bir sorun çıktığı takdirde güvenlik birimlerinin anında müdahale etmesi için dikkatle izleniyor ve delil olarak saklanıyor. Ancak Las Vegas’taki silahlı saldırı, otellerin koridorlarında aynı güvenlik sistemlerine sahip olmadığını gösterdi. Kumarhane soygunları, geçmişe oranla günümüzde nadiren yaşansa da güvenlik sistemleri, kumarhane salonlarına ağırlık verilecek şekilde kuruluyor. Bu nedenle otel odalarının bulunduğu üst katlarda kameraların çoğu asansörlerin olduğu bölümlere yerleştiriliyor. Las Vegas’taki kumarhanelerde saatlerini geçiren saldırgan Stephen Paddock’a ait kumarhane görüntülerini inceleyen polis, henüz saldırganın niyetine ilişkin bir ipucu yakalayabilmiş değil.

XS
SM
MD
LG