Erişilebilirlik

27 Eylül Amerikan Basınından Özetler


27 Eylül Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Washington Post, Amerika’nın güney eyaletlerinden Alabama’da Adalet Bakanlığı’na atanan Jeff Sessions’dan boşalan Senato koltuğu için yapılan ön seçimi Başkan Donald Trump ve Cumhuriyetçi Parti’nin desteklemediği bir ismin kazandığını yazıyor. Gazete, Alabama’daki Senato seçimini eski yargıç Roy Moore’un kazanmasını, Cumhuriyetçi Parti için ”hezimet” olarak nitelendiriyor. Habere göre partinin desteklemediği bir adayın seçimden galip çıkması, muhafazakar tabanın 2018 Kongre ara seçimlerinden önce Trump ve partisine verdiği açık bir uyarı olma özelliği de taşıyor. Roy Moore, 12 Aralık’ta yapılacak Alabama Senato seçiminde Demokrat Parti’nin adayı eski savcı Doug Jones’la kozlarını paylaşacak. Habere göre muhafazakar aday Moore, seçim kampanyasını, Tanrı’nın Amerikan Anayasası üzerinde egemen olduğu teması üzerine kurdu. Daha sıkı göçmenlik yasaları, daha az federal harcama ve daha güçlü ordu da Moore’un seçim sloganları arasında yer aldı. Eski yargıç, eşcinselliği ise ”şer” olarak tanımlıyor. Moore, görev yaptığı mahkemeye astırdığı On Emir tablosunu mahkeme kararına rağmen kaldırmadığı ve Anayasa Mahkemesi’nin eşcinsel evlilikleri yasallaştıran kararına karşı çıktığı gerekçesiyle iki kez görevden uzaklaştırılmış, sonunda emekliliğini istemeye karar vermişti.

Washington Post Maria Kasırgası nedeniyle büyük zarar gören Amerika’nın özerk bölgesi Porto Riko’daki durumu mercek altına almaya bugün de devam ediyor. Gazete, kasırganın adayı dünyanın geri kalanından tecrit ettiğini yazıyor. Habere göre kasırga, adadaki bazı köprülerin yıkılmasına neden olduğu için kasabalar arasındaki bağlantılar da kesilmiş durumda. Amerikan vatandaşı olan Porto Rikolular, Amerikan gündelik yaşamının olağan birer parçası olan benzin istasyonlarından, dev süpermarketlerden, acil yardım hizmetlerinden mahrum. Çok sayıda adalının alışverişe gitmek için bellerine kadar çamurlu nehir sularına girip civar kasabalardaki marketlere yürüyerek ulaşması gerekiyor. Yaşlı ve hastaların tıbbi yardıma erişimi yok. Ambulanslar için bile yakıt bulunamıyor. Gazete, Porto Riko’da yaşayan Amerikalılar’ın hayatlarında ilk kez kendilerini bu kadar yalnız ve aciz hissettiklerini yazıyor.

New York Times ise Senato Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Partili Mitch McConnell’ın, iki Cumhuriyetçi senatör tarafından hazırlanan tasarıyı Senato’da oylamaya sunmayacağını yazıyor. Gazete böylelikle Cumhuriyetçiler’in Obamacare olarak bilinen sağlık hizmetleri yasasını iptal etmeyi başaramadıklarını resmen açıkladığını kaydediyor. Buna göre Cumhuriyetçiler, sağlık yasası konusunda yenilgiye uğradıklarını ve Trump’ın en büyük seçim vaatlerinden birini yerine getiremeyeceğini resmen kabullenmiş oldu. Gazete, McConnell liderliğindeki Cumhuriyetçi Parti’nin bundan böyle vergi reformuna odaklanacağını öngörüyor.

New York Times’ın bir başka ana sayfa haberiyse Suudi Arabistan’ın kadınlara otomobil kullanma hakkı tanınması kararıyla ilgili. Gazete, aşırı muhafazakar Suudi Krallığı’nın uzun yıllar boyunca uyguladığı yasağı kaldırma kararının 2018 Haziran’ında yürürlüğe gireceğini bildiriyor. Habere göre Suudi Arabistan, kadınların otomobil kullanmasının yasak olmasının ülkenin uluslararası arenadaki itibarına leke sürdüğünün farkına vardı. Suudi liderler ayrıca yasağın kalkmasının kadınların işgücüne katkısını arttıracağını, bunun da ekonomiyi güçlendireceğini düşünüyor. Çalışan Suudi kadınlar, aldıkları maaşın büyük çoğunluğunu özel şoförlere harcıyor. Gazete, Suudi krallığının kadınların otomobil kullanmalarının neden yasak olduğuna dair şimdiye kadar farklı açıklamalarda bulunmaya çalıştığını hatırlatıyor. Gazetenin verdiği örnekler arasında erkek sürücülerin trafikteki kadın sürücülere karşı nasıl davranacaklarını bilmemeleri ve kadınların araç kullanmasının zina vakalarının patlama yapmasına yol açacağı inancı var. Kadınların otomobil kullanmasını engelleyen yasağın kaldırılacağı kararı, Washington’da da memnunlukla karşılandı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, kararı, ”doğru yönde atılmış dev bir adım” olarak niteledi. Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi ise Suudi kadınların eşlerinden, babalarından ya da bir başka erkek veliden izin almak zorunda kalmadan sürücü ehliyeti başvurusunda bulunabileceklerini kaydetti.

XS
SM
MD
LG