Erişilebilirlik

22 Eylül Amerikan Basınından Özetler


22 Eylül Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

Washington Post, Porto Riko’yu vuran Maria Kasırgası’nın ardında bıraktığı yıkımla ilgili haberlere geniş yer ayırıyor. Gazete, başkent San Juan’ın varlıklı banliyölerinden birinde yaşayan ve hayatı boyunca adada böylesi bir felaket görmeyen bir kadının yaşadıklarından yola çıkarak genel durumu mercek altına almış. Habere göre 82 yaşındaki annesiyle birlikte yaşayan ve motorlu tekerlekli sandalyeye mahkum olan kadının evi, tam kasırga geçti diye sevinirlerken sel baskınına uğradı. Sel baskınının nedeni, yapay gölün taşmasını önlemek için yetkililerin kontrollü olarak gölden su salmaya başlamasıydı. Akşam saatlerinde birçok mahalle sulara gömüldü, çok sayıda Porto Rikolu evlerine hapsoldu. Gazete, evlerindeki su seviyesinin hızla yükselmesi nedeniyle insanların çatılara çıktığını ve dün akşam itibarıyla hala çatıları üzerinde kurtarılmayı bekleyenler olduğunu bildiriyor. Adadaki en büyük iki sorun ise elektrik kesintisi ve iletişim hatlarındaki arızalar yüzünden haberleşmenin neredeyse imkansız olması.

Washington Post bugün ayrıca Başkan Donald Trump’ın vergi kesintisi planının Washington’da yavaş yavaş ivme kazanmaya başladığını yazıyor. Gazete, aylardır kendi içinde çalkantı yaşayan Cumhuriyetçi Parti’nin çekişmeleri bir tarafa bırakıp Başkan Trump’ın vergi reformu önceliği etrafında birleşmeye başladığını bildiriyor. Habere göre Senato’daki Cumhuriyetçiler, önümüzdeki on yıl içinde bir buçuk trilyon dolarlık vergi kesintisine gidilmesi üzerinde prensipte anlaştı. Amerikan tarihinin en büyük vergi kesintilerini getirmek için kolları sıvayan Trump’ın en çok kurumlar vergisinde kesinti yapması ve orta sınıfın üzerindeki vergi yükünü kaldırması bekleniyor. Ancak Cumhuriyetçi Parti, vergi planının ana hatları üzerinde hala anlaşmaya varabilmiş değil. Örneğin kesintilerin bütçe açığı üzerindeki etkileri ya da bazı kesintilerin kalıcı mı yoksa geçici mi olması gerektiği konusunda tartışmalar sürüyor. Gazeteye göre vergi reformunun kaderini, Temsilciler Meclisi ve Senato’daki Cumhuriyetçiler’in önümüzdeki günlerdeki faaliyetleri belirleyecek.

New York Times ise Meksika’daki deprem ve Porto Riko’yu vuran kasırga felaketiyle ilgili haberlerin yanı sıra Başkan Trump’ın terörle mücadelede alması olası bazı kararlarla ilgili ayrıntılara yer veriyor. Gazete, Trump’ın, İHA saldırıları ve komando baskınları üzerindeki bazı kısıtlamaları kaldırmayı düşündüğünü bildiriyor. Habere göre eski Başkan Obama zamanından kalma kısıtlamaların kaldırılması, Amerika’ya, IŞİD militanlarının aktif olarak faaliyet gösterdiği ancak Amerika’nın daha önce militanları yakalama ya da öldürme girişiminde bulunmadığı bazı ülkelerde de terörle mücadele eylemleri yürütmesine fırsat tanıyacak. Gazeteye göre Beyaz Saray’ın önergesinden biri, İHA saldırıları ya da komando baskınları için üst düzey yetkililerin onayının gerekmesi zorunluluğunun kaldırılması. Amerikan ordusu ve CIA, şu anda sadece Amerika’ya yönelik acil tehdit unsuru oluşturan üst düzey militanlar için ”öldür” emri uyguluyor. Oysa Trump’ın bu kısıtlamayı kaldırmasıyla birlikte liderlik pozisyonunda olmayan sıradan militanlar da hedef alınabilecek. Ancak yetkililer, sivillerin de saldırılarda yanlışlıkla vurulmaması için gereken önlemlerin uygulanmaya devam edeceğini vurguluyor.

New York Times bugün ayrıca sosyal medya platformu Facebook’un Rusya’nın sahte hesaplarla satın aldığı propaganda amaçlı reklamlarla ilgili verileri Kongre’ye teslim etmeyi kabul ettiğini bildiriyor. Habere göre Facebook, Rusya’nın satın aldığı 3 bin adet reklamla ilgili ayrıntıları, Rusya’nın Amerika’daki başkanlık seçimlerine yönelik müdahalesini soruşturan Kongre komisyonlarıyla paylaşacak. Facebook, Rus ajanların Amerika’daki başkanlık seçimleri öncesinde gizlice reklam satın aldığına dair 6 Eylül’de yaptığı açıklamadan sonra daha fazla şeffaflık çağrılarına hedef olmuştu. New York Times, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya ağlarının sadece birer teknoloji firması olmakla sınırlı kalmadığını vurguluyor; özellikle 2 milyar kullanıcıya sahip olan Facebook’un, dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılarına sunduğu teknolojik olanakların dolayı kötü emellere alet edilebileceği gerçeğiyle yüzleşmek durumunda olduğunu yazıyor.

XS
SM
MD
LG