Erişilebilirlik

15 Eylül Amerikan Basınından Özetler


15 Eylül Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

New York Times, Irma Kasırgası’nın en çok zarar verdiği Karayip adalarından St. Martin’deki son durumla ilgili bir habere yer veriyor. Gazete, evlerin temellerinden yıkıldığı, limanı alabora olmuş teknelerle dolu St. Martin’de insanların yaşam mücadelesi verdiğini yazıyor. Habere göre içme suyu ve gıda sıkıntısı yüzünden çıkan kavgalar, adanın sosyal dokusunu zedeliyor. Yakıt ve elektriğe erişimin hemen hemen hiç olmadığı St.Martin’de gıda yardımı dağıtımı da henüz bir düzene oturtulamadı. Örneğin elektriğin olmadığı, dolayısıyla buzdolaplarının çalışmadığı adada kimi mağdurlara gıda yardımı olarak donmuş tavuk verilmesi, tepki çekti. Adaya telefon ve internet hizmeti de verilemiyor. Neredeyse tüm okul binaları hasar gördüğü için eğitimin yeniden başlamasının aylar alacağı tahmin ediliyor. Gazete, St. Martin’in her şeye yeniden başlamak zorunda olduğunu, enkaz yığınının altındaki adanın hem fiziksel hem de psikolojik olarak sıfırdan başlayıp kendini yeniden inşa edeceğini yazıyor. Adanın ana gelir kaynağı olan turizmi geri getirmenin ne kadar süreceği ise şimdilik belirsiz.

New York Times bugün ayrıca Başkan Trump’ın, Amerika’ya bebek ya da çocukken kaçak olarak getirilenlerin sınırdışı edilmesini engelleyen planı desteklediğini söylediğini yazıyor. Habere göre Trump, dün Irma Kasırgası mağdurlarını ziyaret etmek için Florida eyaletine doğru yola çıkmadan önce kısaca DACA alarak bilinen ve kaçak gençleri sınırdışı edilmekten koruyan kararname üzerinde çalıştıklarını, sınır duvarı meselesininse sonra ele alınacağını söyledi. Gazete, Trump’ın göçmenlik konusunda Demokrat Parti’ye yaklaşmasının Cumhuriyetçi Parti içinde kimilerini rahatsız ettiğini, ancak bazı Cumhuriyetçi Partili Kongre üyelerinin Trump’ın attığı adımlara sıcak baktığını yazıyor. Örneğin Tennessee eyaleti Cumhuriyetçi Parti Senatörü Lamar Alexander, Başkan Trump’ın göçmenlik meselesinin çözümünde tıpkı bir zamanlar Başkan Nixon’un Çin’le yakınlaşması gibi Amerikan siyasetinde çığır açacak bir hamleye imza atabileceğini kaydetti.

Washington Post ise Harvey Kasırgası’nın Texas eyaletinin güneyinde yol açtığı sel baskınında büyük zarar gören Houston’daki durumu ana sayfasına taşımış. Gazete, suların artık çekildiği Houston’daki birçok mahallede insanların artık kendilerine, “Houston’da herşeye yeniden başlamaya değer mi?” sorusunu yönelttiklerini yazıyor. Habere göre Houston’ın sel baskınlarına karşı en savunmasız mahallelerinde oturanlar, üç yıl üst üste 2015, 2016 ve son olarak Harvey Kasırgası’ndan sonra yaşadıkları sel felaketinden ötürü artık bıkmış usanmış durumda. Houston’lılar, hükümetin sel baskınlarına yatkın bölgelerdeki konutları satın almaya yönelik bir plan oluşturmasını memnunlukla karşılayacaklarını kaydediyor. Gazete, böylesi bir planın mantıklı olduğunu, hükümetin bu mahalleleri eskiden olduğu gibi boş arazi haline getirmesiyle, gelecekte yaşanacak olası aşırı yağış ve sel felaketlerine karşı önlem alınabileceğini savunuyor.

XS
SM
MD
LG