Erişilebilirlik

14 Eylül Amerikan Basınından Özetler


14 Eylül Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00

Amerikan gazetelerinin bugün ana sayfalarında en çok yer ayırdığı haber, Florida eyaletinde Irma Kasırgası’nın yol açtığı elektrik kesintisi nedeniyle bir huzurevinde 8 yaşlının aşırı sıcaktan ötürü yaşamlarını yitirmeleriyle ilgili.

Miami Herald, Florida eyaletinin Hollywood kentindeki huzurevinin geçmişteki sicilinin de kötü olduğunu yazıyor. Gazete, kasırga nedeniyle elektrik kesintisinin yaşandığı kentte huzurevi yönetiminin portatif soğutucuları devreye soktuğunu, ancak bu soğutucuların da bozulması nedeniyle bina içindeki sıcaklığın aşırı derecede yükseldiği bildiriyor. Ancak habere göre huzurevi yönetimi, huzurevi sakinlerinden bazılarının durumunun ağır olduğu ve bina içindeki koşulların bu yaşlılar için tehdit haline geldiğiyle ilgili bilgileri eyalet sağlık yetkilileriyle paylaşmadı. Kasırga öncesi, sırası ve sonrasında hasta yaşlıların kötü durumda olduğunu yetkililere bildirmedi. Huzurevinin bulunduğu caddenin hemen karşısında tam teşekküllü bir hastane olduğu ve tehlikede olmalarına rağmen huzurevi sakinlerinin hastaneye kaldırılmamış olmaları da kafaları karıştıran bir başka ayrıntı. Gazete, polisin hakkında kriminal soruşturma başlattığı Hollywood Hills huzurevinin, geçmişte eyalet yetkililerin yaptığı teftişlerden de düşük not aldığını yazıyor. Örneğin huzurevinin yangın güvenliğine ilişkin notu, ”ortalama altı” olarak verilmiş. Habere göre huzurevlerinin hastalara yanlış ilaç ya da yanlış dozda ilaç verme hatası her zaman yüzde 5’in altında olması gerekirken Hollywood Hills’de bu oranın yüzde 26’ya kadar çıktığı belirlenmiş. Huzurevinde yemeklerin öğününde servis edilmediği ve kimi yaşlıların aç kaldığına dair şikayetlerse hasta yakınları tarafından birçok kez dile getirilmiş.

New York Times ise Demokrat Parti’nin önde gelen liderlerinden Chuck Schumer ve Nancy Pelosi’nin Beyaz Saray’da Başkan Trump’la yedikleri akşam yemeğinin ayrıntılarına yer veriyor. Habere göre Demokrat liderler, Amerika’ya çocukken kaçak olarak getirilen gençleri sınırdışı edilmekten koruyan DACA kararnamesi konusunda dün akşam Trump’la anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Schumer ve Pelosi’nin Başkan’la çok iyi geçen bir akşam yemeği yediklerini bildirdikleri açıklamada, Trump’ın sınır duvarı önerisini içermeyen bir sınır güvenliği paketinin da ele alındığı kaydedildi. Ancak New York Times, internet sitesinde, Trump’ın Twitter’da paylaştığı mesajda, Demokrat liderlerle anlaşmaya varmadığını yazarak herkesi şaşırttığını bildiriyor. Trump, Twitter’da, Meksika sınırı duvarı meselesinin Demokrat liderlerin iddia ettiği gibi rafa kaldırılmadığını yazdı. Başkan, ”hayalperestler” olarak bilinen kaçak gençlerin geleceğiyle ilgili anlaşmaya ise ancak sınır güvenliğini üzerinde bir anlaşma olduğu takdirde varılabileceğini kaydetti.

Washington Post ise Florida’daki huzurevi trajedisi ve Başkan Trump’ın Demokrat Partili liderlerle yediği akşam yemeğinin yanısıra Irak’ı IŞİD sonrası nasıl bir geleceğin beklediğiyle ilgili bir değerlendirmeye yer veriyor. Gazete, IŞİD’in Irak’ta artık neredeyse mağlup sayılabileceğini, ancak asıl zorluğun şimdi başlayacağını yazıyor. Habere göre Sünniler, Şiiler ve Kürtler arasında toprak kontrolu üzerine eskiden yaşanan çekişmeler, IŞİD’den geri alınan bölgelerde yeniden su yüzüne çıkıyor. Oysa şimdi Irak’ın önünde, çatışmalar nedeniyle harabeye dönen kentleri yeniden inşa etmek, savaştan kaçan milyonları evlerine yeniden yerleştirmek, kendi hükümetlerini ihmal ve istismarla suçlayıp IŞİD’in gaddarlıklarına kucak açanları toplumla yeniden kaynaştırmak gibi aciliyeti olan çok daha büyük ve zorlu meseleler var. Gazete, Irak’ın savaş sonrası durumu iyi yönetemediği takdirde şiddet döngüsüne tekrar kapılabileceği uyarısında bulunuyor. Washington Post bir yandan da Türkiye, İran ve Amerika’nın itirazlarına rağmen Kürt bölgesinin bağımsızlık referandumunda ısrar ettiğini, bu durumun, eski savaş bitmeden bir yenisinin başlaması anlamına gelebileceğini bildiriyor. Habere göre referandum, Kürt bölgesinin sınırlarıyla ilgili tartışmaları yeniden açıyor ve Kürt peşmerge güçleriyle İran’ın desteklediği Şii milisler arasındaki gerginlikleri tırmandırıyor.

XS
SM
MD
LG