Erişilebilirlik

17 Ağustos Amerikan Basından Özetler


17 Ağustos Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:11 0:00

New York Times, Başkan Trump’ın Charlottesville’deki şiddet eylemlerinden sonra ırk konusunda yaptığı açıklamalar nedeniyle şirket CEO’ları, Amerikan Ordusu ve Cumhuriyetçi Parti’yle arasının açıldığını yazıyor. Gazete, Trump’ın kendi elleriyle yarattığı ırk krizi yüzünden ülkenin en önemli ve üst düzey yetkilileri tarafından tecrit edildiğini bildiriyor. Habere göre bunların arasında en çok dikkat çeken, iş çevrelerinin Trump’a karşı koyduğu tavır oldu. Amerikan sanayi ve finans dünyası, kendilerinden biri olarak gördükleri Trump’ı karşılarına aldı. Trump’ın üst düzey danışmanları da son derece şaşkın olduklarını dile getirdi. Hatta kimileri, Trump’ın başkanlığının Charlottesville olaylarından sonra toparlanabileceğini sanmadıklarını, bazıları da Trump’ın başkanlığı yürütme kapasitesine sahip olup olmadığını sorguladıklarını kaydetti. Öte yandan Trump, Twitter üzerinden paylaştığı mesajında tüm destekçilerini 22 Ağustos’ta Arizona eyaletinin Phoenix kentinde düzenleyeceği kampanya programına katılmaya çağırdı. Ancak Phoenix Belediye Başkanı Greg Stanton, tüm ülke Charottesville’deki şiddet eylemlerinden sonra yaralarını sarmaya çalışırken Başkan’ın siyasi bir etkinlik düzenlemesinin yanlış olduğunu savundu ve Trump’ı, kampanya çalışmasını ertelemeye çağırdı. Oysa yakın çevresine göre Trump, New York’taki basın toplantısından sonra rahatladığını söyledi ve sarfettiği sözlerden ötürü tatmin duygusu içinde olduğunu hissettirdi. Öte yandan Cumhuriyetçi Parti içinden de Trump’a yönelik tepkilerin giderek arttığı gözleniyor. Trump’ın favori televizyon kanalı Fox News’dan Shepard Smith, Trump’ı canlı yayında savunacak tek bir Cumhuriyetçi Partili bulamadığını söyledi.

New York Times bugün ayrıca Trump’ın Amerika’nın ırkçı geçmişine kucak açmasının Cumhuriyetçi Parti’yi bunalıma sürüklediğini yazıyor. Habere göre Trump’ın baş stratejisti Steve Bannon, Demokrat Parti’in Trump’ı bağnaz ilan edip İç Savaş’ın ırkçı Güneyli liderlerinin heykellerini yıkmaya kalkması durumunda Trump’ın böylesi bir mücadeleden galip çıkacağını iddia etti. Oysa Cumhuriyetçi Parti’nin geri kalanı, Trump’ın sözleri karşısında adeta donakalmış durumda. Örneğin eski başkanlar baba ve oğul Bush, Trump’ın tavrını kınadıklarını, her türlü nefret eyleminin reddedilmesi gerektiğini belirtti. Gazete, Trump’ın aldığı derin siyasi darbenin giderek kötüleştiğini kaydediyor. Cumhuriyetçi liderler, 2018‘deki ara seçimlerin yaklaşmasından ötürü son derece kaygılı. Bu hafta yayınlanan iki anket sonucu ise Trump’ın aldığı kamuoyu destek oranının bir kez daha düştüğünü, Amerikan kamuoyunun ancak üçte birinin Trump’ın başarılı olduğunu düşündüğünü ortaya koyuyor.

Los Angeles Times ise iş dünyasının önde gelen liderlerinin ırk meselesiyle ilgili tavrından ötürü Trump’a çıkışması üzerine Beyaz Saray’da danışmanlık yapan iki iş ve sanayi kurulunun çok sayıda üye CEO’nun istifası üzerine Trump tarafından dağıtıldığını bildiriyor. Gazete, Amerikalı işadamlarının Başkan Trump’ın mülteci yasağına, Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararına ve trans bireylerin Amerikan Ordusu’nda hizmet vermesini yasaklamasına şimdiye kadar büyük ölçüde göz yumduğunu, ancak Charlottesville olaylarından sonra beyaz ırkın üstünlüğünü savunanlara arka çıkmasıyla ”artık yeter” dediğini yazıyor. Kimi üyeler, kurulları Trump’ın dağıttığı açıklamasına açıklık getiriyor ve başkanın kararından önce dağılmak için adım attıklarını kaydediyor. Örneğin Ekonomi Danışma Konseyi’nden JP Morgan Chase Başkanı Jamie Dimon, konseyin zaten dağılma kararı verdiğini söyledi. Adının açıklanmasını istemeyen bir başka kaynak ise konsey üyelerinin, Trump’ın Salı günkü basın toplantısını izledikten sonra dağılma konusunu gündeme getirmeye başladıklarını belirtti.

Los Angeles Times bugün ayrıca Amerika’nın üst düzey askeri yetkililerinin de Trump’a tepkilerini dile getirdiklerini yazıyor. Gazete, askerlerin Twitter’da ırkçı bağnazlığı kınayan açıklamalar yaptıkları mesajların, eşine ender rastlanan türde bir iç siyaset müdahalesi olduğunu ve bu müdahalenin Trump’ı daha da tecrit ettiği yorumunda bulunuyor. Habere göre Genelkurmay Başkanlığı, Donanma, Deniz piyade, Kara ve Hava Kuvvetleri komutanlarının resmi sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarında Başkan Trump’ın adı yer aldı. Ancak her bir komutan, nefret kaynaklı ırkçı eylemleri açıkça kınadı ve bu eylemlerin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Washington Post ise ana sayfasında yayınladığı bir makalede Trump’ın geçmişine geri dönüyor ve Başkan’ın on yıllardır bazı ırksa kopukluk ve ayrımları körükleyen bir tavır sergilediğini yazıyor. Gazete, 1970’li yıllarda New York emlak piyasasında bazı kiracılara ayrımcı yaklaşımlarda bulundukları gerekçesiyle federal hükümetin Trump ve babası Fred aleyhine dava açtıklarını hatırlatıyor. Trump’ın 2016 başkanlık kampanyası sırasında Meksika kökenlileri tecavüzcü olarak tanımladığını vurgulayan Times, Trump’ın ırk tartışmalarını uzun süredir kaşıdığı uyarısında bulunuyor. Trump’ın Atlantic City’deki otel ve kumarhanesinin uzun yıllar işletmeciliğini yapan John O’Donnell, Trump’ın girdiği mali krizden siyahları suçladığını iddia etti. O’Donnell’a göre Trump, parasını siyah muhasebecilerin saymasını istemediğini, siyahların tembel olduklarını söylerdi.

XS
SM
MD
LG