Erişilebilirlik

19 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


19 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:05 0:00

Washington Post, Başkan Trump’ın dün öğleden sonra Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’la düzenlediği ortak basın toplantısı sırasında, eski FBI Başkanı Robert Mueller’ın Rusya soruşturmasının başına getirilmesine ilişkin olarak yaptığı açıklamalara yer veriyor. Gazete, Trump’ın, eski FBI Başkanı James Comey’den eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in Rusya bağlantılarıyla ilgili soruşturmayı durdurmasını talep ettiği yönündeki iddiaları yalanladığını bildiriyor. Habere göre Trump basın toplantısında “Mueller’ın Rusya soruşturmasını yürütmek üzere atanması hamlesine saygı duyuyorum ancak bu olay cadı avına dönüştü. Burada sadece kendi adıma konuşabilirim, ben Ruslar’la işbirliği yapmadım. İnanın bana işbirliği yok” şeklinde konuştu. Öte yandan gazete, James Comey’nin kovulması olayının tartışmalı isimlerinden biri haline gelen Adalet Bakanı Yardımcısı Rod Rosenstein’in dün Kongre’de Senato üyeleriyle katıldığı kapalı oturumun ayrıntılarına yer veriyor. Başkan Trump, FBI Başkanı Comey’yi, Rosenstein’in imzasını taşıyan tavsiye mektubu üzerine görevden aldığını açıklamıştı. Ancak Rosenstein, Kongre’deki oturumda, Comey’nin kovulacağını, Beyaz Saray’ın Comey’nin kovulmasına gerekçe olarak gösterdiği tartışmalı mektubu kaleme almadan önce bildiğini söyledi.

Washington Post bugün ayrıca Avrupa’nın Amerika’daki karışıklıklardan ötürü kaygılı olduğuna dair değerlendirmeye yer veriyor. Değerlendirmeye göre Avrupa, son haftalara damgasını vuran siyasi kaosun Amerika’nın gücünü yitirmesine neden olduğu görüşünde. Çok sayıda Avrupalı bakan, diplomat, istihbarat yetkilisi ve ordu mensubu, dört aydır iktidarda olan Trump’ın iç siyasetteki skandallarının, Amerika’nın Rusya’dan Kuzey Kore’ye ve terörle mücadeleye, birçok küresel meselenin çözümünde öncü olma becerisini yitireceğinden kaygılı. Washington Post’a açıklama yapan üst düzey bir Avrupalı istihbarat yetkilisi, önüne, Trump ya da Trump’ın yakın çevresindekilerden biri hakkında suç unsuru teşkil eden istihbarat gelmesi durumunda, Trump’ın öç alacağı korkusuyla bu istihbaratı saklayabileceğini söyledi. Yetkili, Trump’ın tepkisini çekmemek için adının açıklanmasını istemedi. Avrupa Parlamentosu’nun Hollandalı bir üyesi ise Amerika’nın yokluğunun yarattığı boşluğun kaygı verici olduğunu belirtti. Batı Avrupalı bir diplomatsa Başkan Trump’ın bazı sırları ulu orta açığa çıkarmasının her geçen gün daha ciddi sonuçlar doğuracağını kaydetti. Avrupalı diplomatlar, Amerika’nın küresel arenadaki etkisi göz önünde bulundurulduğunda şu anda yeni şartlara uyum sağlamaktan başka seçenek olmadığı konusunda fikir birliği içinde.

New York Times ise dün New York’un Times Meydanı’nda kaldırıma aracıyla çıkan bir sürücünün bir kişiyi öldürdüğü, 22 kişiyi ise yaraladığı olayı ana sayfasına taşımış. Gazete ayrıca Başkan Trump’ın bugün çıkacağı ilk yurtdışı gezisiyle ilgili ayrıntılara yer veriyor. Habere göre Trump’ın gideceği ilk ülke olan Suudi Arabistan, ziyareti uluslararası bir etkinlik haline getirdi. Çok sayıda Müslüman ülkenin lideri Suudi Arabistan’a çağırıldı. Yeni bir terörle mücadele merkezinin açılışı, Trump’ın ziyaretine denk getirildi. Gençler ve iş dünyasından liderlerin katılacağı forumlar, hatta bir country müziği konseri ayarlandı. Gazete, Suudi Arabistan’ın özellikle başkent Riyad’da organize ettiği çok sayıda etkinlikle aktif ve dinamik bir ülke olduğu, Arap İslam dünyasında lider konumunda bulunduğu imajı vermeye çalışacağı yorumunda bulunuyor. Gazete ayrıca Suudi Arabistan’ın davetlileri arasında Uluslararası Ceza Mahkemesi’nce soykırım dahil insanlık suçları işlemekle suçlanan Sudan Devlet Başkanı Ömer Hasan El Beşir’in de olduğunu yazıyor. Habere göre Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada El Beşir’in, Arap ve Müslüman bir ülkenin devlet başkanı olduğu için davet edildiği ayrıntısına yer verildi. El Beşir’in Suudi Arabistan’a gidip gitmeyeceği ya da giderse Trump’la görüşüp görüşmeyeceği ise bilinmiyor.

Chicago Tribune ise Trump’ın Robert Mueller’ın Rusya soruşturmasının başına getirilmesine yönelik tepkilerinin Cumhuriyetçi Parti içinde ve dışında daha çok düşman kazanmasına yol açacağı temalı bir makaleye yer veriyor. Makaleye göre Trump, Mueller’ın soruşturmanın başına getirilmesine duyduğu öfkeyi ancak 14 saat saklı tutabildi. Olayı Twitter’da “Amerikan tarihindeki en büyük cadı avı” şeklinde tanımlayan Trump, Mueller’ın atanmasına sert tepki göstererek kendi partisi içindeki destekçilerini kaybetme riskini yaratıyor. Halbuki Mueller’ın gizlilik içinde yürüteceği soruşturma, Trump ve ekibinin Rusya bağlantıları iddialarının yarattığı tartışmaları bir süreliğine gazete manşetlerinden ve kamuoyunun gündeminden uzaklaştırabilir ve bu, karmaşa içindeki Beyaz Saray’ın durulmasına yarayabilir. Ancak Trump’ın, soruşturmadan duyduğu kaygıyı kontrol altında tutamadığı gözleniyor.

XS
SM
MD
LG