Erişilebilirlik

16 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Amerikan basını, Başkan Trump’ın geçen hafta Oval Ofis’te Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Büyükelçi Sergey Kislyak’la yaptığı görüşme sırasında IŞİD’la ilgili son derece gizli verileri Rus yetkililerle paylaşmasının yarattığı krize geniş yer ayırıyor.

Washington Post’un bugünkü ana sayfasında ”Trump Ruslar’a Gizli İstihbarat Verdi” başlıklı haber göze çarpıyor. Habere göre Başkan Trump, IŞİD’ın Amerika’nın müttefiki olan ülkelerden birinde bir kentte saldırı düzenleyeceğiyle ilgili istihbaratı, geçen hafta Oval Ofis’te Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Büyükelçi Sergey Kislyak’la yaptığı görüşme sırasında açıkladı. Washington Post, yetkililerin, Amerika’nın istihbarat kapasitesine zarar vereceğini gerekçe göstermesi üzerine kentin adı dahil IŞİD’in saldırı planıyla ilgili ayrıntıları saklı tuttuğunu bildiriyor. Habere göre Amerika, IŞİD’in saldırı planlarına ilişkin istihbaratı, IŞİD yönetimine erişimi olan bir müttefikinden aldı. Bu müttefikle olan istihbarat paylaşımı anlaşması da son derece gizli olduğu için Amerikan hükümeti içinde ayrıntılardan haberdar olan yetkisi sayısı son derece kısıtlı. Elde edilen istihbarat o kadar gizli ki, Amerika, elde edilen verileri müttefik ülkelerle bile paylaşmadı. Gazete, Trump’ın, en gizli kategoride olan son derece hassas bilgileri Rusya’yla düşüncesizce paylaşmasının birçok çevrede şok etkisi yarattığını yazıyor. Beyaz Saray’a yakın olan ve adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Trump’ın karşısına çıkan meselelerin ciddiyetini ve ağırlığını kavrayamadığını söyledi. Yetkiliye göre Rusya, özellikle istihbaratta adı geçen kentle ilgili verileri kullanarak, Amerika’nın istihbarat kaynakları ve teknikleri hakkında kolayca bilgi sahibi olabilir.

New York Times da Başkan Trump’ın Amerika’nın bir müttefikinin hassas sırlarını Rusya’ya açıklamasının yarattığı şaşkınlığı ana sayfasına taşımış. Gazete, Amerikan başkanlarının hemen hemen her türlü gizli istihbaratı açıklama yetkisi olduğunu, bu açıdan Trump’ın yaptığının yasadışı olmadığını yazıyor. Ancak istihbaratı Amerika’ya veren müttefikin bilgisi ve rızası olmadan verilerin üçüncü bir tarafa aktarılması, gazeteye göre istihbarat gelenek ve kurallarını yerle bir eder nitelikte. Bu durum gelecekte de Amerika’nın istihbarat paylaşımıyla ilgili ilişkilerine büyük zarar verebilir. New York Times, IŞİD’la ilgili istihbaratı sağlayan müttefik ülkenin, verilerin başkalarıyla paylaşılması durumunda hassas istihbarata erişimi keseceği tehdidinde bulunduğunu yazıyor. Habere göre Rusya, istihbaratın nasıl elde edildiğini öğrenebilir ve sözkonusu müttefik ülkenin istihbarat toplama çabalarını kesintiye uğratabilir.

New York Times yazarlarından David Brooks ise Trump’ın müttefiklerinin sırlarını ağzında tutamama özelliğiyle ilgili olarak ”Dünyanın Lideri Bir Çocuk Olunca” başlıklı bir yazı kaleme almış. Brooks, Trump’ın dikkatini belirli bir konuya verme becerisinden yoksun olduğunu, bu nedenle bazı önemli meseleler hakkında bilgi edinmesinin son derece zorlaştığını yazıyor. Brooks’a göre Trump, bir algılama bozukluğu olan Dunning-Kruger Etkisi’nin görüldüğü mükemmel bir örnek. Yani Başkan, o kadar beceriksiz ve kabiliyetsiz ki, aslında beceriksiz ve kabiliyetsiz olduğunun farkında bile değil. Brooks, yazısına şöyle devam ediyor: ”Trump bu sırları Rus ajanı olduğu için ya da kötü niyetinden ötürü paylaşmadı. Trump’ın IŞİD’le ilgili hassas istihbaratı Rusya’yla paylaşma dürtüsü, hayranlık duyduğu kimseler tarafından beğenilmeyi arzulayan, sürekli zaaflarına yenilen, güdüleriyle hareket eden yedi yaşında bir oğlan çocuğu davranışları sergilemesinden kaynaklanıyor. Trump içi tamtakır biri. İstihbarat sızıntısı krizi, Trump’ın ne kadar tehlikeli olduğunu bir kez daha ortaya koydu.”

XS
SM
MD
LG