Erişilebilirlik

12 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, NBC Televizyonu’ndan Lester Holt’un Başkan Trump’la yaptığı söyleşinin ayrıntılarına yer veriyor. Gazete, Trump’ın söyleşi sırasında FBI Başkanı James Comey’yi görevden uzaklaştırma gerekçesi olarak gösterdiği nedenlerin, 48 saat önce Beyaz Saray’dan gelen açıklamayla çeliştiğini yazıyor. Habere göre ilk açıklama, Trump’ın Comey’yi, Demokrat başkan adayı Hillary Clinton’ın elektronik posta yazışmalarına ilişkin FBI soruşturması sırasında sergilediği beceriksizliklerden ötürü görevden aldığı yönündeydi. Yine Beyaz Saray açıklamalarına göre Trump, bu karara, Adalet Bakanı Jeff Sessions ve yardımcısı Rod Rosenstein’in Comey’yi görevden alma yönündeki tavsiyesi üzerine varmıştı. Ancak Trump, NBC Televizyonu’na yaptığı açıklamada Comey’yi kovmayı çok önceden aklına koyduğunu, bu düşüncede Rusya meselesinin de etkili olduğunu ve Jeff Sessions ve yardımcısı Rod Rosenstein’in tavsiyesinin bu kararı alması üzerinde rol oynamadığını söyledi. Gazete ayrıca Trump’ın Comey’yi “dikkatleri üzerinde toplamaya hevesli, fiyaka düşkünü, gösteriş budalası” olarak nitelediği ayrıntısına yer veriyor.

Washington Post bugün ayrıca Başkan Trump’ın eski koruması, New York Emniyet Teşkilatı’ndan eski polis memuru Keith Schiller’ın Beyaz Saray’da Trump’ın en güvendiği yardımcılarından biri olduğunu bildiriyor. Gazete, Trump’ın, Comey’nin görevden alındığına dair mektubu FBI’a bizzat iletmesi için Oval Ofis Yönetimi Direktörü unvanıyla Beyaz Saray’da yanı başında bulunan Schiller’ı görevlendirdiğini yazıyor. Trump’a yakın olan ve adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Washington Post’a, Schiller’ın FBI’ın kovulan başkanı James Comey hakkında uzun süredir son derece olumsuz görüşlere sahip olduğunu söyledi. Schiller ayrıca başkanlık kampanyası sırasında Trump Tower’ın önünde bir protestocuyu dövdü, Trump’ın düzenlediği bir basın toplantısı sırasında Latin kökenli muhabir Jorge Ramos’u zorla salondan çıkardı, Nisan ayındaki Irak ziyareti sırasında Trump’ın damadı Jared Kushner’ın yanı başından bir an bile ayrılmadı. Washington Post’a göre başkana neredeyse yedi gün 24 saat erişim sağlayan bir görevde eski bir korumanın bulunması, Trump’ın gelenek ve normları çiğnemekten kaçınmadığının bir başka örneği.

Washington Post’un bugünkü ana sayfasında yer alan haberlerden biri de FBI Başkan Vekili Andrew McCabe’in Senato İstihbarat Komisyonu’nda verdiği ifadeyle ilgili. Gazete, Beyaz Saray’ın Rusya soruşturmasını önemsizmiş gibi göstermeye çalışmasının aksine FBI Başkan Vekili’nin soruşturmayı “çok önemli” olarak nitelediğini yazıyor. Habere göre McCabe, oturum sırasında, “FBI görevlilerini doğru olanı yapmaktan, Amerikan kamuoyunu korumaktan ve Anayasa’yı savunmaktan alıkoyamazsınız” şeklinde konuştu. McCabe ayrıca Beyaz Saray’ın şimdiye kadar Rusya soruşturmasını engellemek gibi bir girişimde bulunmadığını, ancak böyle bir gelişmenin yaşanması durumunda Senato İstihbarat Komisyonu’nu haberdar edeceğini söyledi. McCabe, soruşturma zarfında gelişmelerle ilgili olarak Başkan Trump ya da yakınındakileri bilgilendirmeyeceğini de kaydetti. Gazetenin verdiği bir başka ayrıntı ise McCabe’in, oturum sırasında, FBI’ın, Başkan Trump’ın ifade ettiği gibi kaos içinde olmadığını kaydetmesi. McCabe, kovulan FBI Başkanı Comey’yi övdü ve Comey’le çalışmanın, kariyerinin en büyük ayrıcalık ve onuru olduğunu belirtti. Gazete, McCabe’in bu sözlerinin Beyaz Saray Sözcü Vekili Sarah Huckabee Sanders’ın muhalefetiyle karşılaştığını yazıyor. Sanders’ın “Comey’nin gidişi FBI içinde sevinç yarattı, sayısız FBI mensubu Başkan Trump’a aldığı bu karardan ötürü minnettar” şeklinde konuştuğu ayrıntısına da yer veriyor.

XS
SM
MD
LG