Erişilebilirlik

3 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


New York Times, ana sayfasında, Başkan Trump’ın kızı Ivanka Trump’ı mercek altına almış. Gazete, Ivanka Trump’ın, neredeyse tamamı erkeklerden oluşan Beyaz Saray yönetim kadrosu içinde en üst seviyedeki kadın olduğunu yazıyor. Habere göre siyasi arenada hiçbir deneyimi olmayan Ivanka Trump, başkanlık kararnamelerini imzalanmadan önce incelemek istiyor. Amerika’nın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Nikki Haley’ye, Suriye’ye daha çok insani yardım gönderilmesi için çağrıda bulunuyor. Maliye Bakanı Steven Mnuchin’le haftalık görüşmeler yapma talebinde bulunuyor. İklim, eğitim, mülteciler ve kadınlarla ilgili konularda oluşturulacak politikalarda söz sahibi olmak istiyor. Özellikle cinsiyet eşitsizliğini sona erdirmek, kaliteli ve ucuz çocuk bakımı hizmetlerini yaygınlaştırmak ve girişimci kadınlar için küresel bir fon oluşturmak gibi öncelikleri olan Ivanka Trump, yakınları tarafından “sosyal liberal” olarak tanımlanıyor. Ivanka Trump’ın en önemli özelliği ise başkalarının eleştirilerini kolay kolay kabul etmeyen babasını etkileyebilme becerisi.

New York Times bugün ayrıca Başkan Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında dün gerçekleşen telefon görüşmesinin ayrıntılarına da yer veriyor. Gazete, Amerika’nın Suriye’deki kimyasal saldırı üzerine düzenlediği operasyon sonrasında iki lider arasında yapılan bu ilk telefon görüşmesinin amacının, Suriye’de bir ateşkes anlaşmasına gidilmesinin önünü açmak olduğunu yazıyor. Habere göre Trump ve Putin, Temmuz’da da Almanya’da yüz yüze görüşmek için randevulaştı. Öte yandan Beyaz Saray ve Kremlin, Trump-Putin görüşmesinin Suriye’yle ilgili ayrıntıları hakkında çelişkili açıklamalarda bulundu. Beyaz Saray, iki liderin Suriyeli sivillerin korunması için güvenli bölgeler oluşturulmasının kalıcı barışa erişme açısından önemli olduğunu vurguladı. Ancak Kremlin’in açıklamasında güvenli bölge konusu gündeme getirilmedi. Putin’in sözcüsü, bu meselenin ayrıntılarına girilmediğini belirtti. Gazeteye göre telefon görüşmesi, son haftalarda Amerikan-Rus ilişkilerinde gözlenen kopuştan sonra iki ülke arasındaki işbirliğinin sağlamlaştırılması amaçlıyor. Trump’ın iktidara gelişiyle beraber ikili ilişkilerde oluşan iyimser hava, Rusya’nın Amerika’daki seçimlere müdahalesine ilişkin açılan soruşturma ve Suriye’deki kimyasal silah saldırısı üzerine kısa süre içinde belirsiz bir havaya bürünmüştü.

Washington Post ise başkanlık koltuğuna oturduktan sonra şirketler grubuyla olan ilişkilerini keseceği taahhüdü veren Donald Trump’ın bu sözünü tutmadığını bildiriyor. Habere göre Başkan Trump ve kızı Ivanka’nın 2013’te Filipinler’in başkenti Manila’daki Trump Tower projesi çektiği reklam filmi, daha bu hafta başına kadar internette yayınlanıyordu. Görüntüler, Washington Post’un Trump ailesinin Manila’daki projeyi desteklemesinin nedenlerini soruşturmaya başlaması üzerine kaldırıldı. Ancak gazete, projeyle olan bağlarının, Trump’ların özellikle yabancı pazarlardaki finansal çıkarlarını başkanlık makamından uzak tutmasının ne kadar zor olduğunu gösterdiğini belirtiyor. Etik uzmanlarına göre Filipinler’in baskıcı lideri Rodrigo Duterte’yle yaptığı telefon görüşmesini “son derece dostane” olarak nitelemesi ve Duterte’yi Beyaz Saray’a davet etmesi, Trump’ın bu ülkedeki çıkarları göz önünde bulundurulduğunda kaygı uyandırıyor.

Washington Post bugün ayrıca Cumhuriyetçi Parti’nin Amerika’daki sağlık hizmetleri ve sağlık sigortası yasasını değiştirme girişimlerinin yeni bir engelle karşılaştığını bildiriyor. Habere göre Cumhuriyetçi Parti’nin ileri gelen bazı Kongre üyeleri, daha önceden geçirilen hastalıkların sigorta primlerini yükseltme olasılığından rahatsızlık duyuyor. Ünlü talkshow sunucusu Jimmy Kimmel’in Pazartesi akşamki programında yeni doğan oğlunun kalp rahatsızlığı olduğunu açıklaması ve bu durumun yaşamı boyunca sahip olacağı tüm sağlık sigortalarını etkileyeceğini belirtmesi, Amerikan kamuoyunun dikkatini bir kez daha bu konu üzerine yoğunlaştırdı. Eski başkan Obama’nın Twitter’da paylaştığı mesajla Jimmy Kimmel’a arka çıkması da sağlık sigortası maliyetinin geçmişteki hastalıklar nedeniyle yükselmemesi gerektiğini savunan cephenin aldığı desteği pekiştirdi.

XS
SM
MD
LG