Erişilebilirlik

27 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Bugün Amerikan gazetelerinin tamamı Başkan Trump’ın dün açıkladığı yeni vergi planıyla ilgili haber ve değerlendirmelere geniş yer ayırıyor.

Washington Post, ”Trump’ın hayatının pazarlığı” olarak tanımladığı vergi sistemi değişikliğinin, başkanın şimdiye kadarki en iddialı yasa değişikliği girişimi olduğunu yazıyor. Gazete, yeni vergi planının federal vergi gelirini ne kadar azaltacağı ya da iç borcun ne kadar artacağı konusunda Beyaz Saray’dan herhangi bir açıklama gelmediğini belirtiyor. Yeni vergi planını ”ekonomide rönesans” olarak tanımlayan Trump Yönetimi ise amacın, vergilerde hızlı bir şekilde çok ciddi bir kesintiye gitmek, böylece ekonomik büyümeyi tetiklemek ve istihdamı arttırmak olduğunu bildiriyor. Beyaz Saray’a göre vergi indirimi ekonomik büyümeyi o kadar çok hızlandıracak ki, yeni yatırımlarla elde edilen trilyonlarca dolarlık gelir, vergi planının kendi kendini finanse etmesini sağlayacak. Ancak Washington Post, plana kaygıyla bakıyor. Gazete, Trump’tan önce Ronald Reagan ve George W Bush’un da ciddi vergi kesintilerine gittiğini, ancak bu hamlelerin federal geliri düşürüp borcu körüklemekten başka işe yaramadığını hatırlatıyor. 1981’de vergileri düşüren Reagan, daha sonra birkaç kez vergi arttırımına gitmek zorunda kalmıştı. Barack Obama ise Irak ve Afganistan’da maliyeti çok yüksek iki savaş verirken 2001 ve 2003’te vergileri iki kez indirerek federal gelirde büyük düşüşe neden olan Bush’un ardından vergileri yükseltmişti.

Washington Post bugünkü ana sayfasında Amerika’nın Kuzey Kore politikasıyla ilgili bir habere de yer veriyor. Habere göre Trump Yönetimi, Kuzey Kore’nin son kışkırtıcı eylemleri üzerine alınacak bir dizi ekonomik, diplomatik ve askeri önlem hakkında Kongre üyelerine bilgi verdi. Gazeteye göre brifinge katılan ancak adının açıklanmasını istemeyen Cumhuriyetçi Partili bir senatör, Trump Yönetimi’nin, Kuzey Kore’yle olan gerginliğin çok hızlı bir biçimde kontrolden çıkabileceği havası yarattığını söyledi. Bir başka senatör ise Trump’ın planının Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un atacağı adımlara bağlı olarak devreye sokulacak bir plan olduğunu belirtti ve mevcut durumun riskli olduğunu ima etti. Washington Post, Trump’ın göreve geldiğinde, Kuzey Kore’nin nükleer ve balistik füze programını kontrol altına almak için yürütülen ”stratejik sabır” politikası devrinin kapandığını söylediğini hatırlatıyor. Trump, Kuzey Kore sorununu çözmek için gerekirse Amerika’nın tek taraflı olarak hareket edebileceği sinyali vermişti. Ancak gazete, Trump’ın kendisinden önce gelen başkanlardan daha farklı bir taktik ortaya koymadığını kaydediyor.

New York Times da Trump’ın vergi planına geniş yer ayırıyor. ”Vergi değişikliği zenginlere yardım edecek” başlığı atan gazete, planın maliyetinin on yıl içinde 7 trilyon dolara erişebileceği uyarısında bulunuyor. Times’a göre sorulması gereken en önemli soru, yeni planın devreye girmesi halinde federal bütçe açığının nasıl kontrol altına alınacağı. Çok sayıda iktisatçı ve bütçe uzmanı, planın borçları arttıracağını kaydediyor. Times, bütçe ve vergi tartışmalarının Cumhuriyetçi Parti içinde de bölünmelere yol açacağı öngörüsünde bulunuyor. Uzmanlar, bazı Cumhuriyetçiler’in kendisini ”Borç Kralı” olarak tanımlayan Başkan Trump’ın tehlikeli planına imza atma olasılığının korkutucu olduğu görüşünde. Mali itidal çağrıları yapan uzmanlar, Trump’ın ekonomik büyüme olgusunu her sorunun sihirli çözümü olarak kullanmaya çalıştığını, ancak bu planın sonunun borç dağı altına ezilmek olduğunu söylüyor. Uzmanlara göre Trump’ın vergi planının kendi kendini finanse edebilmesi için Amerikan ekonomisinin her yıl yüzde 4 buçuk oranında, yani beklenenden iki kat daha fazla büyümesi gerekiyor ki bunu başarmak neredeyse imkansız.

XS
SM
MD
LG