Erişilebilirlik

26 Nisan Amerikan Basınından Özetler


26 Nisan Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Washington Post, Başkan Trump’ın kızı Ivanka’nın Berlin’de düzenlenen kadın girişimciliği zirvesinde bir yandan alkışlanırken diğer yandan ıslıklarla protesto edildiğini yazıyor. Gazete, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve IMF Başkanı Christine Lagarde gibi isimlerle aynı panelde yer alan Ivanka Trump’ın, babasının aileleri her zaman desteklediğini ifade eden sözleri üzerine izleyicilerin karışık tepkilerine maruz kaldığını yazıyor. Washington Post’a göre babasının temsilcisi olarak boy gösterdiği bu ilk uluslararası zirve toplantısı, Ivanka Trump’ın Beyaz Saray’daki yeni rolünün hem zorluklarının, hem de başkanın kızı olarak elde ettiği gücün sergilendiği bir platform oldu. Habere göre Ivanka Trump, bir gazetecinin, paneldeki diğer katılımcılardan daha acımazsızca sorularla karşılaşıp karşılaşmadığı sorusuna ise “Ben bu muameleye alışığım” şeklinde yanıt verdi.

Washington Post bugün ayrıca Trump Yönetimi’nin federal hükümetteki birçok üst düzey makama yetkili atama işini son derece ağırdan aldığına ilişkin bir habere de yer veriyor. Gazete, Trump’ın bakanlarının, yüzlerce üst düzey pozisyonun hala boş olmasından ötürü rahatsızlık duyduklarını yazıyor. Habere göre Başkan Trump’ın bakanlıklara ve diğer üst düzey görevlere aday gösterdiği ve Senato’nun onayladığı yetkili sayısı sadece 26. Ancak Senato’nun daha onaylaması gereken 530 üst düzey pozisyon var ve Trump, bu pozisyonlar için henüz adayları bile belirlemedi. İçişleri Bakanı Ryan Zinke, bu belirsizliğin yarattığı sıkıntıları açıkça dile getiren isimlerin başında geliyor. Ulaştırma Bakanı Elaine Chao’nun ise üst düzey pozisyonları doldurmak için bakanlık dışından danışmanlara başvurduğu bildiriliyor.

New York Times ise ana sayfasında Ivanka Trump’ın Berlin ziyaretinin yanı sıra Başkan Trump’ın bugün açıklayacağı vergi planına yer veriyor. Gazete, Trump’ın kurumlar vergisini yüzde 35’ten yüzde 15’e indirme planının büyük şirketlerin işine yarayacak bir hamle olduğunu belirtiyor. Habere göre Trump’ın başkanlık koltuğuna oturduğu 20 Ocak’tan bu yana hisseler yüzde 5 oranında değer kazandı. Ancak Wall Street’teki heyecana rağmen ekonomide somut kazanımlar elde edildiğinden bahsetmek mümkün değil. Times, Trump’ın başkanlığının piyasalar üzerindeki olumlu etkisinin daha çok beklentilere dayandığı yorumu yapıyor. Caterpillar ve McDonalds gibi büyük şirketlerin borsadaki şaşırtıcı kazanımları ve Fransız seçmenlerin Avrupa’ya sırt çevirme olasılığının azalması gibi etkenler de piyasaların güçlenmesine katkıda bulundu. Geçen yıldan bu yana yüzde 26 oranında artış gösteren Nasdaq endeksi ise Apple, Facebook ve Amazon gibi teknoloji devlerinin sağlam büyüme oranları sayesinde gücünü pekiştirdi.

Los Angeles Times ise Cumartesi günü görev başında yüzüncü gününü dolduracak olan Başkan Trump’ın icraatlarıyla ilgili bir değerlendirme yayınlamış. Gazete, somut başarıları az olsa da Trump’ın Amerikan seçmeni üzerindeki duygusal etkisinin hala hissedildiğini, kendisini Beyaz Saray’a çıkaran seçmenin desteğini hala elinde tuttuğunu yazıyor. Kısa süre önce yapılan bir ankete göre Kasım seçimlerinde Trump’a oy veren seçmenlerin yüzde 90’ı, bugün yine aynı yönde oy kullanacaklarını bildiriyor. Trump’ın başkanlığı, Demokrat Parti’yi ise şimdiye kadar görülmemiş bir şekilde parti içinde birlik-beraberlik oluşturmaya yöneltti. LA Times’a göre Trump’ın kendisinden önceki başkanlarla arasındaki en büyük farklardan biri, uzun vadeli değil, kısa vadeli planlara öncelik vermesi. Trump, seçim kampanyası vaatlerinin hemen hemen hiçbirini hayata geçiremedi. İlk yüz günde getireceği yasa değişikliklerinin hiçbiri gerçekleşmedi. 1 trilyon dolarlık altyapı planı ise henüz şekillenmedi.

XS
SM
MD
LG