Erişilebilirlik

20 Nisan Amerikan Basınından Özetler


20 Nisan Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Washington Post, Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ana sayfasında yayınladığı değerlendirmede aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen’in gençlerden büyük rağbet gördüğünü yazıyor. Gazete, gençler arasındaki işsizlik oranının yüzde 25’i bulduğu, Fransa’da sınırları kapatıp Avrupa Birliği’nden çıkma ve milli para birimine geri dönme çağrısı yapan Le Pen’in popülaritesinin yükseldiğini bildiriyor. Büyük kentlerde yaşayan işsiz ve mutsuz gençler, Le Pen’in “yenilik” vaadinden etkileniyor. Fransız genç nüfusun en büyük kaygısı ise göçmenlik. Çok sayıda genç, Fransa’ya akın eden göçmenlerin Fransız kimliğini erozyona uğrattığını düşünüyor. Ulusal Cephe’nin hem Meclis hem de Senato’da en genç üyelere sahip olduğunu hatırlayan gazete, Marine Le Pen’in 20 ve 30’lu yaşlarda birçok genç danışmanı olduğunu bildiriyor. 11 adayın bulunduğu birinci tur seçimlerde 18 ila 24 yaşındaki seçmenler arasında lider konumda olan Le Pen, gençler tarafından Fransa’nın geleceğini kurtaracak lider olarak görülüyor.

Washington Post bugün ayrıca Trump Yönetimi’nin dış siyasette birbiriyle çelişkili mesajlar verdiğini ve bu durumun uluslararası siyasi arenada karmaşa yarattığını bildiriyor. Gazete, görev başındaki yüzüncü gününü tamamlamaya hazırlanan Başkan Trump’ın hızla değişen dünya gündemine ve küresel krizlere kararlı ve tutarlı yanıtlar verir gibi görünme çabalarının kendi yönetimi içinden gelen çelişkili mesajlarla adeta sabote edildiğini yazıyor. Washington Post, buna örnek olarak 16 Nisan’da Türkiye’de yapılan anayasa değişikliği referandumuna verilen tepkileri örnek gösteriyor. Gazete, Dışişleri Bakanlığı’nın referandum sonucuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Amerika’nın hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğüne önem verdiğine dikkat çekilirken Beyaz Saray açıklamasının Trump’ın Erdoğan’ı kutladığı şeklinde olduğunu yazıyor. Habere göre Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü Michael Anton, birbirine zıt yanıtların tepki almasının ardından açıklamaların çelişkili olmadığını söyledi. Anton, Amerika’nın özellikle IŞİD’le mücadelede NATO üyesi müttefiki Türkiye’yi kaybetmek istemediğini, Türkiye’nin demokratik bir biçimde yönetilmesinin ise Amerika’nın çıkarına olduğunu kaydetti.

New York Times ise muhafazakâr haber kanalı Fox News’ün en önemli simalarından Bill O’Reilly’nin cinsel taciz iddiaları üzerine kanalla ilişiğinin kesilmesi haberinin yarattığı yankıları ana sayfasına taşımış. New York Times, Amerika’nın en çok reyting alan habercilerinden olan ve 20 yıldır çalıştığı Fox Haber kanalının sahibi Murdoch ailesine milyarlarca dolar kazandıran O’Reilly’nin, kendisine cinsel taciz suçlaması yönlendiren beş kadınla toplam 15 milyon dolarlık hukuki anlaşmaya vardığını ortaya çıkarmıştı. New York Times, geçtiğimiz Temmuz ayında da kanalın kurucularından Roger Ailes’ın cinsel taciz suçlamalarından ötürü kovulduğunu hatırlatıyor. Gazete, Donald Trump’ın Beyaz Saray’a yükselişinin en büyük destekçilerinden olan Bill O’Reilly ve Fox Haber kanalının geleceğinin belirsiz olduğu yorumunda bulunuyor.

XS
SM
MD
LG