Erişilebilirlik

31 Mart Amerikan Basınından Özetler


31 Mart Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

New York Times bugün ana sayfasında Latin Amerika ülkelerinden Venezuela’nın adım adım rejim değişikliğine gitmesine geniş yer ayırıyor.

Başkent Caracas’taki protesto gösterilerinden bir kare paylaşan gazete, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun Anayasa Mahkemesi’ndeki yandaşlarının, Ulusal Meclis’in elindeki yetkileri alma kararını yazıyor. Habere göre bu hamle, Venezuela’nın tek adam rejimine doğru şimdiye kadar attığı en büyük adım oldu. Seçilmiş meclisin dağıtıldığını bildiren gazete, bundan böyle yasaları Anayasa Mahkemesi’nin yapmasının önünün açıldığını kaydediyor.

New York Times bugün iç sayfalarında ise Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Türkiye ziyaretini ele alıyor. Gazeteye göre Tillerson’un ziyaretinin amacı, bölgenin yükselen gücü İran’la ve IŞİD’e karşı yürütülen mücadeleyle ilgili olarak Türkiye’nin içini rahatlatmaktı. Habere göre Tillerson, Amerika’nın Kürt güçlere verdiği destek konusunda sadece ‘zor kararlar vermemiz gerekiyor’ demekle yetindi. Bakan, Ankara’da en çok, Amerika’nın IŞİD’le mücadele eden Kürtler’e yaptığı yardımı kesmesi ve Fethullah Gülen’i Türkiye’ye iade etmesi talepleriyle karşılaştı. Tillerson, Türkiye’deki temasları sırasında 16 Nisan’da yapılacak anayasa değişikliği referandumuna ya da 15 Temmuz darbe girişiminden sonra başlatılan tasfiyelere değinmedi. Tillerson, Amerika’nın Ortadoğu’daki en büyük önceliğinin IŞİD’in ortadan kaldırılması olduğunu yineledi.

Washington Post ise bugün ana sayfada yer alan bir değerlendirmede dün Türkiye’yi ziyaret eden Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un üslubunu ve yöneticilik tarzını mercek altına alıyor. Değerlendirmeye göre Tillerson, bakanlık bünyesinde kendisini tecrit etmiş durumda. Kariyerlerini diplomasiye adamış deneyimli bakanlık mensuplarıyla arasına mesafe koyan Tillerson, gazeteye göre diplomatların kendisiyle göz teması bile kurmamaları yönünde talimat verdi. Bakanlıkta çalışan çok sayıda diplomatla henüz görüşme bile yapmayan Tillerson’un bu tutumu, deneyimli bakanlık elemanları arasında şok etkisi yaratıyor. Kendilerini dışlanmış hisseden diplomatlara göre Tillerson, hala yeni rolüne uyum sağlamaya çalışıyor. Gazete, Tillerson’un şimdiye kadar yaptığı dış gezilerde Amerikan büyükelçilik ve konsolosluk çalışanlarıyla hiç bir araya gelmediğini de hatırlatıyor. Oysa Amerika dışişleri bakanlarının dış temsilciliklerdeki elemanlarla bir araya gelmesi, bakanların dışişleri mensuplarına ‘moral aşısı’ yapması anlamına geliyor ve çok önemseniyor.

Washington Post bugün ayrıca sağlık sigortası yasası Kongre’de oya bile sunulmadan rafa kaldırılan Başkan Trump’ın Kongre’deki aşırı muhafazakar Cumhuriyetçi kanada sert bir uyarı mesajı gönderdiğini bildiriyor. Habere göre Başkan Trump, sağlık sigortası yasasına destek vermeyen Temsilciler Meclisi’ndeki aşırı muhafazakar Cumhuriyetçi Partili Özgürlük Birliği kanadını, partinin geri kalanıyla aynı çizgiye gelmedikleri takdirde 2018‘deki ara seçimlerde saf dışı bırakmakla tehdit etti. Trump, ara seçimlerde hem Demokratlar hem de aşırı muhafazakar Özgürlük Birliği kanadıyla mücadele edeceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG