Erişilebilirlik

30 Mart Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, İspanyol yardım örgütü Proactiva’nın Libya açıklarında boğulmaktan kurtardığı 400 mültecinin dramını ana sayfasına taşımış. Habere göre İspanyol örgütün son iki günde Akdeniz’de kurtardığı mülteci sayısı bin 100’ü geçti. Kurtarılanların arasında batan bir teknede sağ kalan tek kişi olan Gambiyalı 16 yaşındaki bir genç de var. Birleşmiş Milletler Göç Örgütü verilerine göre 2017’de şimdiye kadar Kuzey Afrika’dan İtalya’ya erişmek için Akdeniz’e açılan 600 göçmen, boğularak can verdi.

Washington Post bugün ayrıca İngiltere Başbakanı Theresa May’in İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkış sürecini resmen başlatmasına ilişkin habere de yer veriyor. Gazete, önümüzdeki iki yıl boyunca Avrupa’yı ekonomik gerginliklerin ve ittifaklar arası çekişmelerin beklediği öngörüsünde bulunuyor. Habere göre Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Brexit sürecinin resmen başlamasına ilişkin olarak, “Bugün mutlu bir günmüş gibi yapmaya hiç gerek yok. Avrupalılar’ın çoğu ve İngiliz kamuoyunun yarısı, İngiltere’nin Avrupa’dan ayrılmasına karşıydı” şeklinde konuştu. Washington Post’a göre ayrılma süreci, hem İngiltere hem de Avrupa için hayati önem taşıyor. Bunun nedenlerinden biri, dünyanın beşinci büyük ekonomisi olan İngiltere’nin İskoçya’dan yükselen bağımsızlık seslerinin tehdidi altında olması. Yani İngiltere, Avrupa’dan tek parça halinde ayrılmayı başaramayabilir ve bölünme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Öte yandan İngiltere’nin ayrılması, Avrupa Birliği’nde daha fazla çatlak oluşmasına yol açabilir ve başka ülkeler de İngiltere’nin yolundan gitmek için hamle yapabilir. Brexit sürecine ilişkin müzakerelerin 2019 Mart’ında sona ermesi hedefleniyor.

New York Times ise ana sayfasında Çin’in Doğu Türkistan’da kurduğu dev güneş çiftliğinin fotoğrafına yer veriyor ve ilgili haberde, Başkan Trump’ın eski Başkan Obama’nın iklim değişikliğiyle mücadele politikalarını tersine çevirme girişimi üzerine Çin’in yenilenebilir enerji sektöründe liderlik konumuna yükselme fırsatı yakaladığını bildiriyor. Habere göre Çin, 2030 yılına kadar enerji ihtiyacının yüzde 20’sini yenilenebilir kaynaklardan elde etmeyi hedefliyor. Obama Yönetimi’nin yıllardır fosil yakıt kullanımını ve buna bağlı karbon salımını azaltma taahhüdünde bulunması için ikna etmeye çalıştığı Çin, Amerika’yla rolleri değişmeye hazırlanıyor. Amerika, Trump liderliğinde 19’uncu yüzyılın enerji kaynaklarına dönüş yapmaya hazırlanırken Çin, yüzünü 21’inci yüzyılın yenilikçi enerji kaynaklarına çeviriyor. Habere göre Çin, 2015’te, iç piyasada düşük sera gazı emisyonlu yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığı 105 milyar dolarlık yatırımla rekor kırdı.

New York Times bugün ayrıca Amerika’nın Ortadoğu’da oynadığı askeri rolün kapsamını genişletmeye başladığını, bölgedeki oyuncuların hiçbirinin barış süreci planları yapmadığını ve bu durumun kaygı yarattığını bildiriyor. Gazete, Amerika’nın Yemen’de bu ay düzenlediği hava saldırısı sayısının geçen yılın tamamında düzenlenen hava saldırılarından fazla olduğunu, Suriye ve Irak’ta düzenlenen hava saldırılarınınsa çok sayıda sivil ölüme neden olduğunu hatırlatıyor. Başkan Trump’ın görevdeki ilk iki ayında Amerika’nın Ortadoğu’daki askeri varlığını derinleştirmeye başladığını bildiren gazete, bu karmaşık savaşların sonlandırılmasına dair ise hiçbir çaba içinde olunmadığının altını çiziyor. Başkan Trump’ın diplomasiden kıstığı kaynakları orduya aktarmayı planladığını hatırlatan gazete, askeri zafer kazanıldıktan sonra nasıl bir yol izleneceğine dair ise hiçbir plan yapılmadığının altını çiziyor.

XS
SM
MD
LG