Erişilebilirlik

29 Mart Amerikan Basınından Özetler


29 Mart Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Washington Post’un bugünkü ana sayfasında İkinci Dünya Savaşı sırasında Büyük Okyanus’taki adalarda Japonya’ya karşı verilen mücadelede 74 yıl önce, 21 yaşında ölen deniz piyadesi Er Harry Tye’ın Arlington Askeri Mezarlığı’na defnedilmesi için düzenlenen törenden bir kare yer alıyor. Gazetede bugün ayrıca Irak ve Suriye’de Amerika’nın hava saldırıları nedeniyle giderek artan sivil ölümlerin neden olduğu panikle ilgili bir habere yer verilmiş. Gazete, Amerika ve müttefiklerinin sivillerin hayatını hiçe sayarak hareket etmeye başladıkları şeklinde bir algı oluşmaya başladığı uyarısında bulunuyor. Habere göre sivil ölümler, IŞİD’le mücadelenin sürdüğü iki büyük kent merkezi olan Rakka ve Musul’da yoğunlaşıyor. Gazete, Donald Trump’ın seçim kampanyası sırasında Amerika’nın hava saldırılarını yeterince etkili olmamakla eleştirdiğini hatırlatıyor. Amerikan ordusu ise hava saldırılarına dair taktik ve yöntemlerde herhangi bir değişiklik olmadığını savunuyor. Ancak Musul’da kısa süre önce sadece tek bir binadan yüz sivilin cesedinin çıkarıldığını bildiren Washington Post, Uluslararası Af Örgütü’nün, koalisyon güçlerinin hava saldırılarından önce sivilleri korumak için yeterince önlem almadığı şeklindeki suçlamasını gündeme getiriyor.

New York Times da bugün Irak ve Suriye’deki sivil ölümlerle ilgili haber ve yorumlara geniş yer ayırıyor. Ana sayfasında sivil ölümlere isyan eden Iraklı bir kadının fotoğrafını paylaşan gazete, Amerika’nın ilk kez 17 Mart’ta Musul’un batısında düzenlenen bir hava saldırısında sivillerin bulunduğu bir binanın bombalanması olayının sorumluluğunu üstlendiğini bildiriyor. Habere göre Amerika’nın Irak’taki en üst rütbeli askeri yetkilisi Tümgeneral Stephen Townsend, Amerikan hava saldırısının sivil ölümlere yol açmış olabileceğini bildirdi. Ancak Tümgeneral Townsend, binaya daha önce yerleştirilmiş olabilecek patlayıcıların da infilak edip sivil ölümlere yol açmış olabileceği olasılığını da göz ardı etmedi. Amerikalı komutan, Amerika’nın Musul’da oynadığı rolü kabul ederken Amerikan hava saldırılarının Suriye’de mülteci çocukların gittiği bir okulu hedef aldığı suçlamalarını ise reddetti.

Los Angeles Times ise ”Trump’ın Amerika’sında Gergin Bekleyiş” başlığını taşıyan ve özellikle California eyaletinde yaşayan Latin Amerika kökenli kaçakların yaşamlarından kesitler sunan yazı dizisine devam ediyor. Gazete, dizinin bugünkü bölümünde, kaçakların Obama dönemindeki gibi rahat ve güvende olmadıklarını, Trump’la birlikte artık, değil kaçak oldukları için yasadışı şekilde çalıştıkları işlerine gitmeye, sokağa bile çıkmaya korktuklarını yazıyor. Gazete, aileleri Amerika’ya kaçak olarak gelen ancak daha sonra yasal statü elde eden göçmenlerin yaşamlarıyla ilgili internette yayınlanan bir projenin fotoğraf çekiminden bir kare de paylaşmış.

Los Angeles Times bugün ayrıca Başkan Trump’ın, selefi Başkan Obama’nın iklim değişikliğini önlemek için getirdiği uygulamaları kaldırma kararının, Amerika’nın en çevreci eyaleti olarak bilinen California’da büyük tepki uyandırdığını yazıyor. Habere göre California Valisi Jerry Brown, Trump’ın iklim değişikliğini yok sayan enerji planını imzalamasından kısa süre sonra yaptığı açıklamada ilerici ve çevreyi koruma politikalarında her zaman öncü olan California’nın karbon salımlarını azaltmaya yönelik politikalarının önünde hiçbir gücün duramayacağını kaydetti. Vali Brown, Trump’ın çevre düşmanı politikaları yüzünden iklim hareketinin Obama’nın bile başaramadığı ölçüde birlik-beraberlik oluşturacağı sözü verdi.

XS
SM
MD
LG