Erişilebilirlik

20 Mart Amerikan Basınından Özetler


20 Mart Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

Washington Post, yıllardır Pakistan’da mülteci olarak yaşayan, son zamanlarda hem Pakistan’ın zorlaması hem de Afgan hükümetinin teşvikiyle memleketlerine geri dönen ve çoğu Celalabad civarına yerleşen 260 bin Afgan’ın yaşadıklarıyla ilgili ayrıntılı bir habere yer veriyor. Habere göre iki ülkede de resmi statüye sahip olmayan, elektrik ve suya erişimin son derece kısıtlı olduğu barakalarda yaşayan Afgan mülteciler, kendi ülkelerinde de dışlanıyor ve iş bulmakta zorlanıyor. Pakistan’da uzun yıllar yaşamalarına rağmen bu ülkede kayıt yaptırmadıkları için Birleşmiş Milletler yardımlarından da mahrum kalan Afganlar, resmi mülteci statüsü olanların Kabil’de yararlandığı iş olanaklarından da yararlanamıyor.

Washington Post bugün ayrıca Başkan Trump’ın Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterdiği Yargıç Neil Gorsuch’in Senato’daki onay süreci kapsamında yapılacak oturumların bugün başlayacağını yazıyor. Habere göre henüz hiçbir Demokrat Partili Senatör, Gorsuch’e destek vereceği açıklamasında bulunmadı. Gazete bu nedenle 13 ay önce yaşamını yitiren muhafazakar yargıç Antonin Scalia’dan boşalan koltuğa aday olay Gorsuch’in önünde uzun ve zorlu bir yol olduğunu bildiriyor. Öte yandan Demokrat Partililer, Cumhuriyetçiler’in, Başkan Obama’nın adayı Merrick Garland’la görüşme dahi yapmayı kabul etmemesi yüzünden hala çok öfkeli. Gazete, bu duyguların, Gorsuch’in dört gün sürecek oturumlarına da yansıyacağı yorumunda bulunuyor. Demokrat Partili senatörlerin Gorsuch’a kadın hakları, kürtaj, silah kontrolu, seçim kampanyası finansmanı yasaları, çevre, işçi güvenliği gibi son derece farklı konularda zorlu sorular yöneltmesi bekleniyor.

New York Times ise ana sayfasında Başkan Trump’ın, selefi Obama’dan farklı olarak askeri konularda Savunma Bakanlığı’na daha çok yetki tanıdığıyla ilgili bir habere yer veriyor. Habere göre bunun nedeni, General H.R. McMaster liderliğindeki Ulusal Güvenlik Konseyi’nin rolünün yeniden belirleniyor olması. Trump’a göre Ulusal Güvenlik Konseyi askeri operasyonlardan çok stratejik meselelerle ilgilenmeli.

Los Angeles Times ise Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın altı günlük Uzakdoğu turunun son ayağı olan Çin ziyaretini değerlendiriyor. Habere göre Çinli yetkililer, Tillerson’la yaptıkları görüşmeleri verimli olarak değerlendirdi. Çin, bölgedeki kriz noktalarıyla ilgili olarak Amerika’yla daha çok işbirliği yapma çağrısında bulundu. Gazeteye göre Tillerson, Çin’den önceki durakları olan Japonya ve Güney Kore’de, Kuzey Kore’nin füze denemeleriyle ilgili olarak oldukça sert açıklamalar yapmış, Kuzey Kore’ye karşı askeri seçeneğin bile masada olduğunu söylemişti. Ancak Pekin’de bu tonu yumuşatan Tillerson, Kuzey Kore’yle diyalog yolunu açmak istediklerini dile getirdi. LA Times, Kuzey Kore’nin tek müttefiki ve ticari ortağının Çin olduğunu hatırlatıyor. Gazeteye göre Çin, hem Kuzey Koreli mülteci akınından korktuğu, hem de Güney Kore ve Amerika’dan oluşan tampon bölgeyi kaybetmek istemediği için Kuzey Kore’nin ekonomisine darbe indirilmesini istemiyor.

XS
SM
MD
LG