Erişilebilirlik

8 Mart Amerikan Basınından Özetler


8 Mart Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

Amerikan basınının bugün en çok yer verdiği iki haber, WikiLeaks’in Amerikan Merkezi İstihbarat Dairesi CIA’in siber casusluk yöntemlerini açıklaması ve Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi Parti kanadının hazırladığı yeni sağlık hizmetleri yasasının yarattığı tartışmalarla ilgili.

Washington Post, WikiLeaks’in, yayınladığı siber casusluk belgelerinin nicelik ve etkisini, Edward Snowden’ın sızdırdığı Ulusal Güvenlik Dairesi NSA belgeleriyle eşdeğer olarak nitelediğini bildiriyor. Ancak gazete, Snowden belgelerinin milyonlarca Amerikalı hakkında veri toplayan dev casusluk programlarını açığa çıkardığı, WikiLeaks belgelerininse birçok uzmanın zaten varlığından şüphe duymadığı siber casusluk metotlarını açıkladığı yorumunda bulunuyor. Washington Post’a göre CIA’i, Beyaz Saray’ı ve diğer devlet dairelerini hazırlıksız yakalayan WikiLeaks sızıntısı, Amerikan devletinin sırlarını gizleme becerisinin sorgulanmasına yol açıyor. Güvenlik ve istihbarat uzmanları, sızıntıyı, CIA için çok büyük bir kayıp olarak nitelendiriyor. Gazeteye göre WikiLeaks’in ortaya çıkardığı güvenlik açığı, Amerika’nın başta IŞİD ve diğer terör örgütleriyle mücadelesine, Çin, Rusya ve İran gibi ülkelerle siber alanda rekabet etme becerisine, Amerikan istihbarat örgütlerinin misyonlarını yerine getirme kapasitesine büyük darbe indirebilir. Gazete ayrıca geçtiğimiz Ekim ayında seçim kampanyası sırasında “WikiLeaks’i çok seviyorum” şeklinde açıklamalar yapan ve CIA’i sürekli yeren Başkan Trump’ın WikiLeaks’in Amerika’nın sırlarına yönelik bu son saldırısı karşısında zor duruma düşeceği yorumunda da bulunuyor.

Washington Post ayrıca CIA’in siber casusluk kapasitesinin ne kadar geniş kapsamlı olduğuyla ilgili bir değerlendirmeye de yer veriyor. Değerlendirmeye göre WikiLeaks’in sızdırdığı son belgelerin en şaşırtıcı yanı, CIA’in, İnternet ağ yönlendiricileri, bilgisayarlar, akıllı telefon ve televizyonlar gibi modern gündelik yaşamın ayrılmaz parçaları haline gelen eşyaların teorideki zafiyetlerini pratiğe geçirmeyi başarması. WikiLeaks’e göre CIA ayrıca otomobil ve kamyonların bilgisayarlı kontrol mekanizmalarına da girip giremeyeceğini araştırdı. WikiLeaks, bu çabaların, faili meçhul suikastlar düzenlemede kullanılabileceğini iddia ediyor. Yüz milyonlarca insanın her gün kullandığı, güçlü kriptolama sistemlerine sahip olduklarını iddia eden popüler mesajlaşma programları ve sosyal medya platformlarının da hedef haline gelmesi, istihbarat çevrelerini kaygılandırıyor.

New York Times ise Cumhuriyetçi Parti’nin Obamacare olarak bilinen ve dar gelirlilere sağlık sigortası imkânı sunan sağlık reformu yasasının yerine getirmeyi planladığı yeni yasanın muhafazakârlar arasında tartışma yarattığını yazıyor. Habere göre tasarıya blok halinde karşı çıkacağına kesin gözüyle bakılan Demokrat Parti’ye bazı Cumhuriyetçiler’in de katılmasıyla tasarının onay sürecinin tehlikeye girmesi söz konusu. Muhalif Cumhuriyetçiler, tasarının Obama’nın yasasından çok da farklı olmadığını, Obamacare’in ana hatlarını taşıdığını ve hükümetin sağlık sigortası piyasasına Obama döneminde olduğu gibi burnunu sokmaya devam edeceğini öne sürüyor.

New York Times bugün ayrıca Musul’un batı kesimlerini IŞİD kontrolünden kurtarmak için yürütülen operasyonla ilgili habere de yer veriyor. Habere göre IŞİD militanlarıyla ağır çarpışma içine giren Iraklı güçler, Musul’un batısında bir köprüyü ve birkaç kamu binasını ele geçirmeyi başardı. Kentte yaşayan sivillere göre Musul, 19 Şubat’tan beri en şiddetli bombardıman ve çatışmalara sahne oldu. Ancak uzmanlara göre Irak kuvvetlerinin Musul’un batısındaki kazanımlarını ellerinde tutup tutamayacakları henüz net değil.

XS
SM
MD
LG