Erişilebilirlik

24 Şubat Amerikan Basınından Özetler


24 Şubat Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:03 0:00

Washington Post, Başkan Trump’ın baş stratejisti Steve Bannon ve Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Reince Priebus’un dün Muhafazakâr Siyasi Eylem Konferansı’nda yaptıkları konuşmayla ilgili ayrıntılara yer veriyor. Habere göre genellikle sessiz kalmayı tercih eden Bannon, Trump başkan olduktan sonra yaptığı ilk konuşmada, seçim kampanyası vaatlerini yerine getirmekten vazgeçmeyeceklerini söyledi. Trump’ın başkanlığının ardındaki entelektüel güç olarak tanımlanan Bannon, Trump’ın tüm çağrılara rağmen ılımlı çizgiye inmeyeceğini, önce Amerika politikasından sapmayacağını kaydetti. Konuşması sırasında sık sık ‘ekonomik milliyetçilik’ terimini yineleyen Bannon, Amerika’nın sadece sınırları açık, sıradan bir serbest pazar ekonomisinden ibaret olmadığını, kültürü ve varoluş nedeni olan bir ülke olduğunu savundu. Bannon, ticaret anlaşmaları, vergi sistemi ve hükümet regülasyonlarının Amerika’nın ekonomik büyüme süreci ve egemenliği üzerinde olumsuz etki yarattığını da sözlerine ekledi. Bannon ayrıca sanıldığının tersine Özel Kalem Müdürü Reince Priebus’la uyum içinde çalıştıklarını kaydetti, aralarında sürtüşme olduğu ve iyi anlaşamadıkları iddialarını yalanladı.

New York Times ise Ekim’de başlayacak yeni mali yıl öncesinde bütçe hazırlıklarını sürdüren Trump’ın önümüzdeki Salı günü Kongre’ye hitaben yapacağı konuşmada, ekonomik planıyla ilgili çelişkilere açıklık getirmek zorunda olacağını yazıyor. Gazeteye göre Trump’la ilgili en büyük çelişki, başkan adayıyken dar gelirlilerin yararlandığı sosyal programları koruma sözü veren popülist bir kampanya yürütmesi ancak başkan olduktan sonra harcamaları kısıtlama ve bütçe açığını kontrol altına alma yoluna gitmesi. Demokrat Partililerin en büyük korkusu, Trump’ın yoksullara gıda, barınma ve çocuk bakımı yardımı yapan hükümet programlarında da ciddi kesintilere gitmesi.

Los Angeles Times ise Pazar akşamı yapılacak 89’uncu Oscar Ödülleri töreninin hazırlıklarını ana sayfasına taşımış. Habere göre ödül töreninin düzenleneceği Los Angeles’taki Dolby Tiyatrosu’nun önünde yıldızların üzerinde yürüyüp basına poz vereceği kırmızı halının döşenmesine bir hafta öncesinden başlandı. 5 bin metrekarelik halının döşenmesinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, yıldızların takılıp düşmemesi için halının üzerinde hiçbir çıkıntı ya da kabarıklık olmaması.

Los Angeles Times bugün ayrıca Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve İç Güvenlik Bakanı John Kelly’nin iki gün süren Meksika ziyaretinin, iki ülke arasında Trump’ın göçmenlik politikaları nedeniyle baş gösteren gerginliği gidermeye yetmediğini bildiriyor. Habere göre Bakan Kelly, basın toplantısında, toplu sınırdışı uygulamasına girilmeyeceği, sınırda askeri güç kullanılmayacağı güvencesi vermeye çalıştı. Gazete, Kelly’nin bu sözlerinin, aynı gün sınırda yürütülen kaçak göçü engellemeye yönelik çalışmaları ‘askeri operasyon’ olarak tanımlayan Trump’la ters düştüğünü bildiriyor.

Chicago Tribune ise kentte adeta çığırından çıkan silahlı şiddet eylemlerinin yarattığı kaygıları ana sayfasına taşımış. Habere göre Chicago’daki silahlı şiddet, 20 yıl sonra ilk kez bu kadar hızlı tırmanışa geçti. 2016’da 4 bin 300 kişinin vurulduğu, bunlardan 760’nın hayatını kaybettiği Chicago’da dün yedi kişinin vurularak öldürülmesi büyük yankı yarattı. Chicago’daki şiddetin kontrolden çıktığını sık sık dile getiren Başkan Trump da dün Twitter’da “Chicago’nun yardıma ihtiyacı var” şeklinde bir mesaj attı. Kentteki silahlı çatışmaların çoğu, kentin South Side olarak bilinen ve siyah nüfusun çoğunluğu oluşturduğu mahallelerinde yaşanıyor.

XS
SM
MD
LG