Erişilebilirlik

21 Şubat Amerikan Basınından Özetler


21 Şubat Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

New York Times, Başkan Trump’ın, geçen hafta tartışmalı bir şekilde istifa eden Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in yerine Korgeneral H.R. McMaster’ı atadığını bildiriyor. Gazete ana sayfasında Trump ve McMaster’ın fotoğrafını da paylaşmış. Habere göre Korgeneral McMaster, Irak Savaşı’nın en kötü günlerinde dizginleri eline alıp gidişatı değiştirmeyi başaran saygın bir askeri strateji uzmanı. McMaster’ın Michael Flynn’den farklı olarak Trump’la hiçbir bağı bulunmuyor. McMaster ayrıca Flynn kadar katı ideoloji adamı da değil. Hem Körfez Savaşı hem de ikinci Irak Savaşı’nda görev yapan ve bir entelektüel olarak tanımlanan McMaster, Amerikan Ordusu’nun en bağımsız görüşlü subaylarından biri olarak biliniyor. 54 yaşındaki McMaster, genç bir subayken Vietnam Savaşı’nı yöneten Genelkurmay Başkanı’nın performansını eleştirmiş ve bu konuda “Görev İhmali: Johnson, Mc Namara, Genelkurmay Başkanı ve Vietnam Savaşı’na Yol Açan Yalanlar” adlı kitabı kaleme almıştı. McMaster daha sonraysa Başkan George W. Bush’un Irak’ta savaşa giriş şeklini eleştirmişti. McMaster’ın tek dezavantajı ise savaş alanlarındaki kapsamlı deneyimlerine zıt olarak Washington’daki siyasi iklime yabancı olması. West Point Askeri Akademisi mezunu olan McMaster’ın ayrıca Kuzey Carolina Üniversitesi’nden askeri tarih doktorası var.

Washington Post ise muhafazakar Breitbart News sitesinin eski ulusal güvenlik editörü Sebastian Gorka’nın İslam’la ilgili görüşlerinin Trump’ın güvenlik politikalarını şekillendirdiğine dair bir değerlendirmeye yer veriyor. Gazeteye göre Trump’ın terörle mücadele ve ulusal güvenlikle ilgili popülist yaklaşımının üzerinde Macar asıllı Gorka’nın parmak izleri var. Gorka’ya göre İslamcı terörün baskıcı rejimler, dışlanma, işkence, aşiretçilik, yoksulluk, Amerika’nın sorunlu dış siyaset taktikleri ve karmaşık Ortadoğu sarmalıyla hiçbir ilgisi yok. Birçok terörle mücadele uzmanı ise terör tehdidinin dini ideolojiden kaynaklandığını iddia eden Gorka’nın bu fikirlerini, Müslüman müttefikleri dışlayabilecek tehlikeli genellemeler olarak tanımlıyor.

Bugün Washington Post ayrıca Washington’daki Ulusal Hayvanat Bahçesi’nde doğan ve bugün Çin’e gönderilecek olan Bao Bao adlı pandayı ana sayfasına taşımış. Hayvanat Bahçesi’nde doğan ve hayatta kalmayı başaran ikinci panda olan Bao Bao, Çin yasaları gereği anavatanına geri götürülüyor. Yasalar uyarınca Çin toprakları dışında doğan pandaların dört yaşına girmeden önce üreme programına katılmaları için Çin’e gönderilmeleri gerekiyor.

Boston Globe ise Amerika’daki siyasi iklimin kamuoyunda yarattığı stresle ilgili bir haberi ana sayfasına taşımış. Habere göre Amerika’daki psikoloji terapistlerinin muayenehanelerini dolduran hastalar artık evlilik, hayat mücadelesi ve ailede yaşanan ölümlerin yarattığı stresten çok siyasi atmosferin yol açtığı stresten şikayetçi. Hükümetin el değiştirmesi ve kısa süre içinde şok etkisi yaratan birçok tartışmalı gelişme yaşanması, insanları umutsuzluğa ve depresyona sürüklüyor. Amerika’nın en liberal eyaletlerinden biri olan Massachusetts’te yaşayan ve psikolojik tedavi için uzmanlara başvuran bazı Müslüman, eşcinsel, siyah ve Latin kökenliler, seçimlerden sonra yaşanan gelişmelerin zihinlerinde adeta yıkıma yol açtığını bildiriyor. Öte yandan birçok psikoloğun da aynı depresif süreçten geçmeleri, tedavi sürecini zora sokuyor.

XS
SM
MD
LG