Erişilebilirlik

9 Şubat Amerikan Basınından Özetler


9 Şubat Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

Amerikan basınında bugün en çok öne çıkan haberler, Başkan Trump’ın Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterdiği yargıç Neil Gorsuch’ın Trump’ın yargıya yönelik eleştirilerinin ‘moral bozucu’ olduğunu söylemesi ve Adalet Bakanı adaylığı onaylanan Jeff Sessions’ın tartışmalı onay süreci ve Amerika’nın doğu kıyısında görülen rekor sıcaklardan sonra bastıran ani kar yağışı.

Washington Post, Başkan Trump’ın federal yargıya yönelik saldırgan tavrının, Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterdiği muhafazakar yargıç Neil Gorsuch’ın tepkisini çektiğini yazıyor. Habere göre Gorsuch, Trump’ın yaklaşımını ‘hayal kırıklığı yaratıcı’ olarak niteledi. Gorsuch’ın bu sözlerinin arkasındaysa Trump’ın seyahat yasağı kararnamesini geçici olarak durduran Washington eyaleti federal yargıcına ‘sözde yargıç’ olarak hitap etmesi, kararı ‘utanç verici’ olarak tanımlaması ve ‘bir saldırı olursa bu yargıcı ve mahkemeleri suçlayın’ demesi. Gorsuch ise yargıçların ilkelerinden taviz vermeyen, dürüst kişiler olduklarından en küçük bir şüphe duymadığını dile getirdi. Gazeteye göre tarihçiler, yargıçların kendilerini aday gösteren başkanlardan bu şekilde ayrıştıkları başka vakalar olup olmadığını çoktan incelemeye başladı bile. Kimileri, Gorsuch’ın Trump’a yönelik eleştirisini olumlu buluyor. Bunun nedeni yargıcın kendisini Trump’tan ayrı tutmaya çalışması, Anayasa Mahkemesi üyesi olduğu takdirde bağımsız bir yargıç olacağının ipuçlarını vermesi. Ancak bir grup ise Trump’ın yargıyı eleştirmesi, güçler ayrılığı ilkesine doğrudan saldırı olduğu için Gorsuch’ın çok daha sert tepki vermesi gerektiğini düşünüyor ve ‘moral bozucu’ gibi zayıf bir eleştiriden daha fazlasını bekliyor.

New York Times ise Alabama’nın muhafazakar senatörü ve Trump’ın Senato’daki en sadık destekçilerinden Jeff Sessions’ın adalet bakanı olmak için gereken onayı aldığını yazıyor. Ancak habere göre onay süreci son derece sancılı geçti. Senato, Demokrat Senatör Elizabeth Warren’ın, Martin Luther King’in eşi Coretta Scott King’in, Sessions’ın ırkçılığıyla ilgili 1986 tarihli mektubunu okumasına izin vermedi ve Warren susturuldu. New York Times, Warren’ın, susturulmasının Massachusetts eyaleti senatörüne verilen desteği çok büyük ölçüde arttırdığını, Warren’ın popülaritesinin yükseldiğini bildiriyor. Habere göre 80‘li yıllarda izlediği ırkçı çizgi nedeniyle memleketi Alabama’da federal yargıç olması engellenen Sessions’ın şimdi Adalet Bakanlığı’nın başına gelmesi birçok çevrede çok ciddi kaygı uyandırıyor.

New York Times bugün ayrıca yarısı Amerika’da, diğer yarısı ise Meksika’da olan Arizona eyaletindeki Nogales kasabasının ortasından geçen duvarın fotoğrafını paylaşmış ve bundan sonra sınır kasabalarında yaşayanları nelerin beklediğine dair bir incelemeye yer vermiş. Gazete, 3 bin kilometrelik Meksika-Amerika sınırının bin 100 kilometresinde duvar olduğunu hatırlatıyor. Habere göre duvara ve dikenli tellere rağmen çok sayıda Meksikalı, sınırı aşmaya devam ediyor. Birçok Meksikalı, sınır kasabalarında insan kaçakçılığı yapıyor. Kimileriyse Amerika’ya sezonluk tarım işçisi olarak kaçak giriyor. Ancak Meksikalılar, Başkan Trump’ın getireceği değişiklikleri kaygıyla izlediklerini söylüyor.

XS
SM
MD
LG