Erişilebilirlik

30 Ocak Amerikan Basınından Özetler


30 Ocak Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

Amerikan basını, Başkan Trump’ın Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu yedi ülkeye koyduğu seyahat yasağı nedeniyle Amerika’daki büyük havalimanlarında çıkan kargaşaya ve düzenlenen protesto gösterilerine geniş yer ayırıyor. Hemen hemen bütün büyük gazeteler, yaşanan kaos ortamını manşetlere taşımış.

“Göçmenlik Emri Kaos Saçtı” manşetiyle çıkan Wall Street Journal, Başkan Trump ve ekibinin seyahat yasağını gizli tuttuğunu yazıyor. Habere göre Trump, daha başkan seçilmeden önce göçmenliği sınırlamaya yönelik kampanya vaadini yerine getirmek için harekete geçti. Tüm ekip, seçim kampanyası, iktidarı devralma süreci ve Beyaz Saray’a yerleşme evrelerinde seyahat yasağı uygulamasını gizli tuttu. Bunun nedeni, planların açığa çıkması durumunda teröristlerin yasak gelmeden önce Amerika’ya giriş yapmaya çalışacağı kaygısı olarak gösterildi. Wall Street Journal’a göre Trump ekibinin sessiz kalmasının bir başka nedeni de muhalifleri, yeni başkanın politikalarının ne olacağı konusunda sürekli merak içinde bırakmak istemesi.

Boston Globe gazetesi, bugün “Kaos ve Birlik Manzaraları” başlığıyla çıkmış. Gazete, haftasonunda, Boston Logan Havalimanı’nın seyahat yasağının ve gözaltına alınma tehdidinin en rahat bertaraf edildiği noktalardan biri olduğuna dikkat çekiyor. Gazete ayrıca göçmenlik kısıtlamasının protesto edildiği Boston’daki Copley Meydanı’ndaki kalabalığı gösteren bir fotoğraf da paylaşmış. Haberde ayrıca Massachusetts eyaleti federal yargıcı Allison Dale Borroughs’un Başkan Trump’ın kararnamesini durdurma kararı verdiği ayrıntısına da yer veriyor. Kararnameyi yedi günlüğüne donduran Yargıç Borroughs’un kararı, Irak, İran, Yemen, Somali, Sudan, Libya ve Suriye vatandaşı olup, Amerika’da yasal olarak giriş yapma hakkı olan göçmenlere yeşil ışık yaktı. Habere göre 1990’lı yıllarda Philadelphia’da görev yapan ve kentteki organize suç örgütlerinin üzerine korkusuzca gittiği için hukuk çevrelerinin büyük saygısını kazanan Yargıç Burroughs, haftasonunda tesadüfen nöbetçiydi.

Chicago Tribune de Amerika’nın en büyük havalimanlarından Chicago O’Hare Uluslararası Havalimanı’nda yaşanan kargaşayı ana sayfasına taşımış. Gazete, Başkan Trump’ın göçmenliği kısıtlayıcı seyahat yasağı kararının teröristleri hedef almak yerine masum insanları zor durumda bıraktığına dikkat çekiyor. Deneyimsiz bir liderin otoritesini kanıtlamak için fevri davranışlar içine girdiğini ve masumlara zarar verdiğini vurgulayan gazete, tüm dünyaya utanç verici mesajlar verildiği yorumunda bulunuyor.

Bugün “Karmaşa Hüküm Sürüyor” manşetiyle çıkan Los Angeles Times da ana sayfasında Los Angeles Uluslararası Havalimanı LAX’in Tom Bradley Terminali’nde namaz kılarak Başkan Trump’ın kararnamesini protesto eden Müslümanlar’ın bir fotoğrafını yayınlamış. Habere göre üst düzey Cumhuriyetçi Partililer bile Trump’ın kararnamesine karşı çıkıyor. Öte yandan Beyaz Saray ve kendi partilerinin kontrolunda olan Kongre arasında uyumlu bir işbirliği hayalleri kuran Cumhuriyetçi Partililer, aradıklarını bulamadı. Bunun nedeni, Başkan Trump’ın Beyaz Saray’ının, Cumhuriyetçi Parti vizyonuna uygun olmaması. Sürpriz başkanlık kararnameleri, Meksika’yla diplomatik kriz ve yeni mülteci politikası, gazeteye göre Cumhuriyetçi Parti’nin değil, Trump’ın kendi planlarının bir yansıması.

New York Times ise aceleye getirilen göçmenlik ve seyahat yasağının küresel krize yol açtığını bildiriyor. Trump’ın imzaladığı diğer başkanlık kararnamelerinin de yeterli hukuki değerlendirmeden geçirilmediğine dikkat çeken gazete, en büyük gürültüyü seyahat yasağının kopardığını yazmış. Gazeteye göre Savunma Bakanı Jim Mattis, Pentagon’da imzalanmasına birkaç saat kala kararnameden haberdar oldu. Havaalanlarında görev yapan gümrük ve sınır güvenliğinden sorumlu polislerin yeterince bilgilendirilmemesi de yaşanan karmaşaya katkıda bulundu.

XS
SM
MD
LG