Erişilebilirlik

23 Ocak Amerikan Basınından Özetler


23 Ocak Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Amerika’daki gazetelerin çoğunun ana sayfasında Donald Trump’ın başkanlığı Cuma günü devraldıktan sonra geçirdiği ilk haftasonunun değerlendirmesi ve Amerika’nın güney eyaletlerinde büyük hasara yol açan hortum felaketi göze çarpıyor.

New York Times, Georgie eyaletinin Adel kasabasında büyük yıkıma neden olan hortum fekaletinden sonra bir kasaba sakininin yıkılan evi karşısında yaşadığı şaşkınlık ve üzüntüyü yansıtan bir fotoğraf paylaşmış. Gazete ayrıca Donald Trump’ın başkanlık koltuğundaki ilk haftasonunun nasıl geçtiğini değerlendiriyor. Değerlendirmeye göre Trump’ın başkanlığı da şimdilik kampanyasıyla aynı çizgide seyrediyor. Gazeteye göre öfkeli Twitter mesajları, küçük ayrıntılara takılıp kalma saplantısı ve doğruluk payı içermeyen açıklamalar, Başkan Trump’ın ilk haftasonuna damgasını vurdu. Hatta bazı danışmanları, Başkan Trump’ı bir an önce daha disiplinli olmaya davet etti. Yemin törenine katılanların sayısının bile Twitter’da tartışma konusu haline geldiğini hatırlatan New York Times, Başkan Trump’ın danışmanlarından Kellyanne Conway’in NBC Televizyonu’nda ‘alternatif gerçekler’ sunduklarına dair sözlerinin sosyal medyada büyük tartışma yaratarak haftasonuna damgasını vurduğunu yazıyor.

Wall Street Journal ise bugün ”Trump Yoğun Gündemle İşe Başlıyor” başlığıyla çıkmış. Habere göre Başkan Trump’ın Beyaz Saray’daki ilk haftası, kabine adaylarının onay süreci, başkanlık kararnameleri ve dış ticaret gibi birçok meseleyle dolu geçecek. Trump, haftaya, göçmenlik ve ticaretle ilgili başkanlık kararnamelerine imza atarak başlayacak. Gazeteye göre Cuma günü İngiltere Başbakanı Theresa May’in Beyaz Saray ziyareti sırasında İngiltere-Amerika arasındaki bir ticaret anlaşmasının temelleri atılacak. İngiltere Başbakanı Theresa May, Trump’ı Beyaz Saray’da ziyaret eden ilk yabancı ülke lideri olacak. Gazete ayrıca Trump’ın CIA başkanlığına aday gösterdiği Mike Pompeo’nun Senato’daki onay oturumlarının da bugün başlayacağını hatırlatıyor. Gazete Dışişleri Bakanı adayı Rex Tillerson, Konut ve Kentsel Gelişim Bakanı adayı Ben Carson, BM Daimi Temsilcisi adayı Nikki Haley ve Enerji Bakanı adayı Rick Perry gibi isimlerin adaylıklarının da bu hafta içerisinde oylanacağını yazıyor.

Los Angeles Times ise altı yıldır aşırı kuraklığın pençesindeki California eyaletinin güneyinin haftasonunda aldığı rekor miktardaki yağışla ilgili fotoğraf ve haberi ana sayfasında paylaşmış. California’nın bu kış şimdiye kadarki üçüncü büyük fırtınalı ve yağışlı hava dalgasını atlattığını yazan gazete, Los Angeles ve civarında ciddi maddi hasar meydana geldiğini bildiriyor. Habere göre Los Angeles yakınlarındaki Long Beach Havaalanı’nda yapılan ölçümler, 24 saatte metrekareye 10 santimetre yağmur düştüğünü gösteriyor. Birçok sürücünün ani ve yoğun yağıştan ötürü araçlarını yollarda terk etmek zorunda kalmaları da haberin ayrıntılarından biri.

Los Angeles Times ayrıca Başkan Trump ve ekibinin medyayla savaş içine girdiğine dair bir değerlendirmeye yer veriyor. Değerlendirmeye göre Beyaz Saray’ın ‘alternatif gerçekler’ olarak sunduğu bazı doğru olmayan doğrular güvenilirliğine büyük darbe indirir, Trump’ın daha geniş kitlelerin desteğini almasını engeller. Gazete, Trump’ın başkanlık seçimleri sona ermiş olmasına rağmen hala seçim taktiklerine başvurduğunu kaydediyor.

XS
SM
MD
LG