Erişilebilirlik

12 Ocak Amerikan Basınından Özetler


12 Ocak Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:36 0:00

Amerikan basını, Donald Trump’ın dün yaptığı basın toplantısının ayrıntılarına geniş yer ayırıyor. Bugün hemen hemen tüm gazetelerin, Trump’ın, Rusya’nın Demokrat Parti’yesiber saldırı düzenlediğini kabul ettiğine ilişkin manşetlerle çıktığı göze çarpıyor.

“Trump, Rusya’nın Demokrat Parti’yi hacklediğini itiraf etti” başlığı atan Washington Post, yeni başkanın ilk kez böyle bir açıklamada bulunduğunu, ancak Rusya’nın bunu kendisine seçimleri kazandırmak için yapmadığını iddia ettiğini yazıyor. Habere göre Trump, yemin ederek göreve başladığında Rusya’nın da siber saldırılarına son vereceğini söyledi. Trump’ın Rusya’nın kendisi hakkında yüz kızartıcı bilgilere sahip olduğunu ‘uyduruk haber’ olarak tanımladığı ayrıntısı da haberde yer alıyor. CNN’i uyduruk haberlerin kaynağı olarak suçlayan ve kanalın muhabirlerini susturmaya çalışan Trump, gazeteye göre basın toplantısında saldırgan bir performans sergiledi ve basın toplantısı, yer yer kaotik ve ‘karnavalımsı’ bir havaya büründü. Gazete, Trump’ın, yabancı bir gücün Amerikan demokrasisine müdahalesini kendisine saldırı olarak algılaması gerektiğini savunuyor. Washington Post’a göre vergi beyannamelerini açıklamamakta ısrar etmesi, Trump’ın Rusya’yla herhangi bir bağı olmadığı yönündeki açıklamasının inandırıcı olmasını engelliyor.

Washington Post bugün ayrıca Donald Trump’ın başkanlığı sırasında çıkar çatışması yaratmamak amacıyla malvarlığını iki oğlunun yöneteceği bir şirkete devredeceği açıklamasına da yer veriyor. Trump’ın bu açıklamayı Temmuz ayından bu yana düzenlediği ilk basın toplantısında yaptığını yazan gazeteye göre Hükümet Etiği Dairesi, bu adımın yeterli olmayacağı ve başkanlığı sırasında alacağı bazı kararları etkileyeceği görüşünde. Daire başkanı Walter Shaub’a göre Trump, son 40 yıldır görev yapan Amerikan başkanlarının uyduğu standartların hiçbirine uymuyor. Gazete, George W Bush döneminin etik danışmanı Richard Painter’ın da konuya ilişkin görüşlerine yer veriyor. Painter’a göre malvarlığını başka bir şirkete aktarmak, Türkiye, Filipinler ve Uruguay gibi ülkelerde Trump Tower projeleri olan Trump’ın yabancı ülkelerden mali çıkar elde etmesini engellemiyor.

New York Times da Trump’ın basın toplantısından sonra patlak veren tartışmalara yer veriyor. Gazete, doğruluğu kanıtlanmamış sansasyonel içerikli bir dosyanın Donald Trump için nasıl bir krize dönüştüğünü ele alan bir haber yayınlamış. Gazete, hayat kadınlarıyla eğlencelere ve rüşvet olarak tanımlanabilecek emlak anlaşmalarına ilişkin doğrulanmamış iddiaların yarattığı deprem etkisinin, Trump’ın yemin ederek göreve başlayacağı 20 Ocak’tan çok sonra da devam edeceğini öngörüyor. New York Times’a göre Trump’ın ‘Nazi usulü’ olarak nitelediği karalama kampanyasının bir parçası olan bu iddiaları ‘uyduruk haber’ olarak tanımlaması, yeni hükümetin üzerine gölge düşürüyor ve yeni başkanın istihbarat örgütleriyle olan ilişkisini zedeliyor.

New York Times ayrıca Trump’la ilgili olarak ‘Yeni bir savaşçı türü ringe çıkıyor’ başlıklı bir değerlendirmeye de yer vermiş. Değerlendirmeye göre Trump’ın medya mensuplarını basın toplantısında azarlaması, daha önce eşi görüşmemiş bir davranış. Gazete, başkanlık makamını yüceltmek için büyük çaba sarf eden Obama’yı Cumhuriyetçiler’in bile çok özleyeceklerini yazıyor. Henüz yemin törenine sekiz gün olsa bile dünkü basın toplantısı, Trump döneminin nasıl geçeceğine dair ciddi ipuçları içeriyor. Salı gecesi veda konuşmasını yapan Obama ile Çarşamba günü uzun süre sonra ilk basın toplantısını düzenleyen Trump arasındaki fark, ilk kez halef ve selef arasındaki uçurumu bu kadar açık bir şekilde gözler önüne serdi.

XS
SM
MD
LG