Erişilebilirlik

6 Ocak Amerikan Basınından Özetler


6 Ocak Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Amerikan basını bugün, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nde yabancı ülkelerden gelen siber tehditlerin ele alındığı oturuma geniş yer ayırıyor.

Washington Post, Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper’ın Rusya’nın Amerika’daki başkanlık seçimlerine müdahalesinin hack’lemenin çok ötesine geçtiğini, dezenformasyon ve sahte haber yaymaya vardığını söylediğini yazıyor. Habere göre Kongre’deki oturum, Kasım’daki başkanlık seçimlerinin en tartışmalı meselesi olan Rusya’nın siber müdahalesi konusunu yeniden kamuoyunun gözü önüne taşıdı. Gazetenin ‘ulusal güvenlik şahinleri’ olarak tanımladığı Cumhuriyetçi senatörler John McCain ve Lindsey Graham, Rusya’nın Amerika’ya yönelik siber saldırılarından ötürü çok daha ağır yaptırımlarla cezalandırılmasını istiyor. Gazete ayrıca Amerikan istihbarat kurumlarının, Donald Trump’ın başkan seçilmesi üzerine üst düzey Rus yetkililerin sevinç içinde birbirlerini kutladıklarına dair iletişim ele geçirdikleri haberine de yer veriyor.

New York Times da ana sayfasında aynı konuyu ele alıyor. Gazete, Rusya’nın siber saldırıları meselesinde hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Partili Kongre üyelerinin istihbarat kurumlarının yanında yer alıp birleşik cephe oluşturarak ve Trump’a karşı duruş sergilediğini bildiriyor. Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper’ın fotoğrafına yer veren gazeteye göre Clapper, Trump’ın istihbarat örgütlerinin tarafsızlık ve kapasitesini sorgulamasına yanıt olarak ‘Şüphe duyma ve kötüleme arasında fark vardır’ şeklinde konuştu. Clapper ve diğer istihbarat yetkililerinin Trump’la bugün biraraya geleceğini hatırlatan gazete, yetkililerin deyim yerindeyse Trump’ın yüzüne kısaca ‘Vladimir Putin’in yardımıyla seçimi kazandığınız’ diyeceklerini bildiriyor.

Los Angeles Times ise bugün Avrupa’ya erişme mücadelesi içindeki göçmenlerin dramını ana sayfasına taşımış. Gazete, Libya’dan İtalya’ya gitmek için Akdeniz’a açılan çoğu Eritre ve Somalili 412 göçmenin İtalyanlar tarafından kurtarılıp Sicilya’ya getirilişini anlatıyor. Gazete, tehlikeli sulardan kurtarılan göçmenlerin İtalya’da sığınma başvurusu yaptıklarını bildiriyor.

Chicago Tribune, zihinsel özürlü 18 yaşındaki beyaz bir kişiyi döven, bıçak darbeleriyle yaralayan, kafasını klozete sokan ve bu eylemleri Facebook hesaplarından canlı yayınlayan ikisi kadın dört siyahın nefret suçu işlediğini bildiriyor. Chicago’da meydana gelen olayın video kayıtlarında dört siyahın Donald Trump ve beyazlar hakkında aşağılayıcı sözler söyledikleri ve küfür ettikleri görülüyor. Akıllı telefonların uydu yayını gibi kullanılmaya başlanmasının son derece düşündürücü ve kaygı verici olduğunu belirten gazete, suç işlenirken bir yandan da internette canlı yayınlanmasının ise ender rastlanan bir olay olduğu bilgisini veriyor. Habere göre Başkan Obama ise memleketi Chicago’da işlenen bu nefret suçunu ‘alçaklık’ olarak tanımladı ve internetin, uzun zamandır baskı altında tutulan ırksal gerginlikleri açığa çıkardığını söyledi.

XS
SM
MD
LG