Erişilebilirlik

23 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Washington Post’un bugünkü ana sayfasında bir ekonomi haberi göze çarpıyor. Habere göre Amerikan firmaları, Çin’in internet önüne koyduğu dev bariyeri aşmakta çok zorlanıyor. Gazete, Netflix’ten Amazon’a, Facebook’tan Apple’a dev Amerikan firmalarının Çin pazarına girme girişimlerinin her defasında hüsranla sonuçlandığı yorumu yapmış. Habere göre Çin’in interneti sansürleme politikalarını teknolojik gelişmeler sayesinde çökertme beklentisi içinde olan firmalar, hayal kırıklığı yaşadı. Çin’in internet önüne çektiği seddin Berlin Duvarı gibi yıkılacağını umanlar, Çin Devlet Başkanı Şi Jingpin’in demir yumruğuyla karşılaştı. Çin, Amerikan teknoloji devlerinin sunduğu imkanlara kendi içinde ürettiği alternatiflerle karşılık verdi. Amazon’un Çin versiyonu olan Alibaba, bunun en açık örneklerinden biri. Gazete, yine de Mark Zuckerberg gibi girişimcilerin Çin pazarına girme gibi hayallerinin peşini hiçbir zaman bırakmayacağı öngörüsünde de bulunuyor.

Washington Post bugün ayrıca Donald Trump’ın Amerika’nın güvenlik politikasında yapacağı değişikliklerle ilgili bir habere yer vermiş. Habere göre Trump, son 40 yıldır görev yapan Amerikan başkanlarının Amerika’nın nükleer silahlarını azaltma yönündeki çabalarını ters çevirmeyi planlıyor. Trump’ın Amerika’yı, İsrail’in yerleşim politikasını eleştiren BM kararını veto etmeye çağırması, Tayvan’ı muhatap alması, Berlin’deki terör saldırısından sonra Müslümanlar’a yasak konması konusunda ‘haklı çıktım’ demesi, bu değişimin sinyallerini veriyor. Uzmanlara göre Trump nükleer kapasiteyi gerçekten de arttırma yoluna giderse, Amerika’nın Soğuk Savaş sırasında sahip olduğu nükleer cephanesini yüzde 80 oranında azaltan silahsızlanma süreci, sona erecek. Gazete ayrıca Trump’ın, nükleer silahlar gibi tüm Amerikan kamuoyunu yakından ilgilendiren karmaşık ve hassas konularda açıklama yaparken Twitter gibi sadece 140 karakterle kısıtlı bir iletişim aracını seçmesinin de büyük eleştiri aldığını yazıyor.

Bugün New York Times ise California eyaletinin Oakland kentinde bir depoda 36 kişinin can verdiği yangını yeniden gündeme taşımış. Hayalet Gemi olarak adlandırılan deponun önünde düzenlenen anma töreninden fotoğraf paylaşan gazeteye göre itfaiyeye sadece 200 metre uzaklıkta olan deponun şimdiye kadar kimsenin dikkatini çekmemiş olması, çok şaşırtıcı. New York Times’a göre düzenlenen çılgın partilerin, komşulardan gelen şikayetlerin, civardaki başka depolarda çıkan yangınların yetkilileri alarma geçirmesi ve deponun denetlenmesi gerekiyordu. Depo, en son 30 yıl önce denetimden geçirilmişti.

New York Times bugün ayrıca gazeteci-yazar Cengiz Çandar’ın Rus-Türk ilişkilerindeki yakınlaşmanın Batı’yı kaygılandırdığını belirten bir makalesine yer vermiş. Çandar, makalede, Karlov suikastından sonra Moskova’nın zayıf ve istikrarsız Türkiye’yi kendi eksenine çekmek için mükemmel bir fırsat yakaladığının farkına vardığını yazıyor. Çandar’a göre Erdoğan’ın Rus uçağının düşürülmesinden ötürü Putin’den özür dilemesiyle ikili ilişkilerin hızla ilerlediğini ancak Türkiye’deki istikrarsızlığın giderek arttığını belirtiyor. FETÖ operasyonlarından sonra Türk Hava Kuvvetleri’nin adeta işleyemez hale geldiğini kaydeden Çandar, Türkiye’nin Suriye’de kazanması mümkün olmayan üç cepheli bir savaş verdiği görüşünde. Bu üç cephe, Esat karşıtı isyancıları desteklemek, IŞİD’e yönelik operasyonlara katılmak, Kürt grupların güçlenmesini engellemek. Türkiye’nin bu üç alanda da başarısız olacağını öngören Çandar’a göre Türkiye’ye baskı yapmanın ne kadar kolay olduğunun farkında olan Rusya’nın asıl amacı, Batı ittifaklarında çatlak açmak.

XS
SM
MD
LG