Erişilebilirlik

8 Aralık Amerikan Basınından Özetler


8 Aralık Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00

Washington Post bugünkü ana sayfasında Donald Trump’ın İç Güvenlik Bakanlığı’na da bir generali atadığını bildiriyor. Habere göre Donald Trump’ın kabinesinin en önemli görevlerinden birine üçüncü bir generali, emekli deniz piyade generali John Kelly’yi ataması, kaygılara yol açmaya başlıyor. Bunun nedeni, kimi çevrelerin, asker kökenli bakanların kabineye ağırlıklarını koyacaklarını ve kabinedeki dengenin komutanlardan yana ağır basacağını düşünmeleri. Trump, en az iki kilit görev için daha generalleri düşünüyor. Kimi Kongre üyelerine göre bu kişilerin geçmişleri askeri başarılarla dolu olsa da Amerika’nın iç ve dış sorunlarına askeri bakış açısıyla yaklaşmak, büyük hataların yapılmasına yol açabilir. Gazete, hiçbir askeri deneyimi olmayan Trump’ın, askerlerin kendilerine has duruşundan ve savaş alanlarına dair hikayelerinden çok etkilenmiş olabileceği yorumu yapıyor.

Washington Post bugün ayrıca Trump’ın Amerika’daki en kilit hükümet dairelerinden, kısaca EPA olarak bilinen Çevre Koruma Dairesi’nin başına, daire aleyhine dava açan ve iklim değişikliği tartışmasında çevreyi kirletenlerden yana tavır koyan Oklahoma Başsavcısı Scott Pruitt’i getirdiğini bildiriyor. Gazete, Trump’ın, eğitim ve kentleşme bakanlıklarından sonra bir kez daha Başkan Obama’yla fikirleri taban tabana zıt bir adayı, kilit bir göreve atadığı yorumunda bulunuyor. Kimi Kongre üyeleri, Pruitt’in, Amerika’da çevreye zarar veren tüm kesimlerin en büyük dostu haline geleceği uyarısını yapıyor.

Washington Post’taki bir başka haber ise yeni bir araştırmaya göre Amerikalılar’ın ömür süresinin 20 yıl sonra ilk kez kısalmasıyla ilgili. Habere göre en önde gelen 10 ölüm nedeni arasında sekiz kategoride ölüm vakası sayısında artış gözleniyor. Habere göre Amerikalılar en çok kalp hastalığı, inme, şeker hastalığı, aşırı dozda uyuşturucu madde, trafik kazaları ve kanserden ölüyor. Gazete, ortalama ölüm yaşının 2014‘te 78.9‘dan 2015’te 78.8’e inmesi önemsiz gibi görünse de toplum geneline bakınca, binde birlik azalmanın etkilerinin hissedilir olduğu yorumunda bulunuyor.

Bugün New York Times’da ise Filipinler’de Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin uyuşturucuya karşı başlattığı savaşın adeta bir katliama dönüştüğüne ilişkin ayrıntılı bir değerlendirme yer alıyor. Haberi, görgü tanıklarından birinin ‘Bizi Hayvanları Katleder Gibi Öldürüyorlar’ sözleriyle manşete taşıyan gazete, Duterte 30 Haziran’da göreve geldiğinden bu yana yaklaşık 2 bin kişinin polis tarafından öldürüldüğünü yazıyor. Habere göre şimdiye kadar 720 bin uyuşturucu bağımlısı ve 56 bin uyuşturucu tüccarı, korkudan teslim oldu. Filipinler’deki hapishaneler, bu nedenle kapasitelerini çoktan doldurmuş durumda.

Los Angeles Times, Hollywood merkezli liberal eğilimli televizyon ve sinema endüstrisinin Donald Trump’ın başkanlığı sırasında değişimden geçip geçmeyeceğini sorguluyor. Habere göre Trump’ın başkanlığı kazanmasıyla derin bir şok geçiren Hollywood, şimdi bu şokla nasıl başa çıkacağını anlamaya çalışıyor. Kimi televizyon dizilerinin senaryoları, Amerika’nın değişen sosyal ve kültürel iklimini yansıtması açısından ciddi değişikliklere gidebilir. Gazete, ”Liberal, eşcinsel hakları savunucusu, siyasi doğrucu Hollywood, Trump’ın kırsal kesimlerde Tanrı korkusuyla yaşayan, hayalkırıklığı ve öfke duyguları içinde olan seçmenine nasıl hitap edecek?” sorusunun yanıt bulması gerektiğini bildiriyor.

XS
SM
MD
LG