Erişilebilirlik

7 Aralık Amerikan Basınından Özetler


7 Aralık Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Washington Post ana sayfasında, temel geçim kaynağı madencilik olan Batı Virginia eyaletinin ekonomik kalkınma umutlarını Donald Trump dönemine bağladığıyla ilgili fotoğraflı haber göze çarpıyor. Habere göre Amerika’nın en yoksul eyaletlerinden biri olan ve halkın büyük çoğunluğu kömür madenlerinde çalışan Batı Virginia, belki de Trump’ın başkan seçilmesinden en çok memnuniyet duyan eyalet. Bunun nedeni, Trump’ın kömür madenciliğini canlandırma vaatleri. Ancak gazete, Batı Virginialılar’ın, Trump’ın ticaret bakanlığına Wilbur Ross’u aday göstermesinden son derece rahatsız olduğunu vurguluyor. Bunun nedeni, Batı Virginia’da 2006 yılında meydana gelen grizu patlamasında 12 madencinin yaşamını yitirdiği madenin sahibinin Wilbur Ross olması. Gazete, yine de, Batı Virginia madencilerinin Trump’ın eski günleri geri getirebileceğine inandıklarını yazıyor.

New York Times ana sayfasında bugün Suudi Arabistan’ın Afganistan’da hem Taleban terör örgütünü, hem de Afgan hükümetini desteklemesine ilişkin haber geniş yer tutuyor. Habere göre Pakistan’ın müttefiki olan Suudi Arabistan, İslamabad hükükmetinin Taleban’ı körüklemesine destek veriyor. Zengin Suudi şeyhleri, isyancılara yıllardır gizlice mali kaynak sağlıyor. Suudi hükümeti aynı zamanda Amerika’nın Afganistan’da Taleban’a karşı verdiği mücadeleyi de resmi olarak destekliyor. Gazeteye göre Afganistan’da ikili oynaması, Suudi Arabistan’ın bölgesel jeopolitik denklemde kendi stratejik çıkarlarını korumasına yardımcı oluyor, ancak bir yandan da Amerika’nın 15 yıldır Afganistan’da verdiği mücadeleyi sabote ediyor.

New York Times bugün ayrıca Donald Trump’ın Amerikan başkanlarının resmi uçağı olan Air Force One’ın yenisini imal etmesi için sipariş verilen Boeing şirketini, maliyetin çok yüksek olması nedeniyle sert bir dille eleştirmesi haberine de yer veriyor. Habere göre Trump, Twitter’da attığı mesajda, “Boeing geleceğin başkanları için yeni Boeing 747 imal ediyor ama maliyetler kontrolden çıkmış, fatura 4 milyar dolar, siparişi iptal edin!” yazdı. New York Times, Amerikan firmalarının, 1960’lı yıllarda Başkan John F. Kennedy’nin çelik sanayiini karşısına almasından bu yana ilk kez kendileriyle doğrudan yüzleşen bir başkanla karşı karşıya olduklarını bildiriyor. Gazetenin değerlendirmesine göre Başkan Obama da 2008 ekonomik kriziyle Lehman Brothers’ın çöküşünden sonra Wall Street ve mali çevreleri şiddetle eleştirmiş, ancak herhangi bir firmayı doğrudan karşısına almamıştı.

New York Times’daki bir başka haber ise, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in peçe yasağına ilişkin görüşlerine yer veriyor. Habere göre Merkel, Almanya’nın, kadınların yüzünü tamamen kapatan peçelerin yasaklanması gerektiği ve şeriat kanunlarının herhangi bir uygulamasının Alman hukukunda geçerli olamayacağını söylediğini yazıyor. New York Times, göçmen karşıtı siyasi partilerin Almanya’da yükselişe geçmesinin üzerine Merkel’in Batılı değerleri savunmak ve aşırı sağa kaymak arasında denge kurmaya çalıştığı yorumunda bulunuyor.

XS
SM
MD
LG