Erişilebilirlik

1 Aralık Amerikan Basınından Özetler


1 Aralık Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:48 0:00

Washington Post ana sayfasında bugün Küba’nın eski lideri Fidel Castro’nun cenaze töreninden bir kare paylaşmış. Habere göre Castro’yu son yolculuğuna uğurlayan Kübalılar arasında töreni cep telefonlarıyla kayda alanların olması, dikkat çekiciydi. Bunun nedeni, Fidel Castro’nun, görevini kardeşi Raul Castro’ya devretmesine kadar yasak olan cep telefonlarının yeni reformlarla birlikte serbest bırakılması.

Washington Post bugün ayrıca kabinesini oluşturma aşamasında olan Donald Trump’ın ekonomi politikalarının da şekillenmeye başladığını yazıyor. Habere göre Maliye Bakanlığı’na atanan film yapımcısı ve bankacı Steven Mnuchin, vergi indirimlerinden sadece varlıklı kesimin yararlanacağı iddialarının yanlış olduğunu söyledi. Vergi kesintilerinin zenginler için değil orta sınıf için yapılacağını belirten Mnuchin, ekonomiyi canlandırmak için Trump’ın iş dünyasının önde gelen liderleriyle doğrudan iletişim içinde olacağını söyledi. Mnuchin, buna, klima imalatçısı Carrier’la yapılan görüşmeler sonucu firmanın Indiana eyaletindeki fabrikasını Meksika’ya taşımasının engellenmesini örnek gösterdi. Gazete, Trump’ın 25 milyon kişiye istihdam sağlama ve ekonomik büyüme oranını yüzde 4’e yükseltme vaatlerini gerçekleştirmenin son derece zor olacağı yorumunu yapıyor. İşgücünün yaşlanması ve iş verimliliğinin düşmesi gibi sorunlar nedeniyle bu vaatleri yerine getirmenin imkânsız olduğunu düşünen uzmanlar da var. Öte yandan bazı uzmanlar, Trump’ın getirmeyi planladığı vergi kesintilerinin önümüzdeki on yıl içinde Amerikan ekonomisine 2 trilyon 600 milyar dolara mal olacağı öngörüsünde bulunuyor.

Washington Post bu arada Donald Trump’ın, modern zamanların en zengin kabinesini oluşturduğu ayrıntısına da yer veriyor. Habere göre George W. Bush, 2001’deki ilk kabinesini kurduğunda, birçok çevreler, servetlerinin toplamı 250 milyon doları bulan kabine üyelerinin halktan kopuk olacağı yorumu yapmıştı. Ancak Trump’ın ticaret bakanı olarak atadığı sanayici Wilbur Ross’un serveti bile Bush kabinesindekilerin toplamından on kat daha fazla. Gazeteye göre kafaları en çok kurcalayan soru, “Trump’ın zengin kabine üyeleri, zenginlerin işine yarayacak politikalar güdecek mi?”

New York Times ise Brezilya birinci futbol ligi takımlarından Chapecoensa’yı taşıyan uçağın Kolombiya’nın Medellin kenti yakınlarında düşmesinin yarattığı şoku ana sayfasına taşımış. Ana sayfada cesetlerin kaza mahallinden taşınmasını gösteren bir fotoğraf da yer alıyor. Gazete, son zamanlarda adı skandallarla anılan Brezilya futbol liginde yükselen çizgisiyle dikkat çeken Chapecoensa takımının hemen hemen tüm oyuncularının yaşamını yitirmesinin büyük bir trajedi olduğunu yazıyor. Brezilya’nın güneyindeki Catarina eyaletinde bulunan Chapeco kentinin takımı olan Chapecoensa, Güney Amerika Kupası’nın final ayağı için Kolombiya’ya gidiyordu. New York Times, daha on yıl önce borç içinde olan takımın, Chapeco kentinin önde gelen iş adamlarının çabalarıyla ayağa kalktığını ve sağlam bir taraftar kitlesi oluşturmayı başardığını yazıyor.

New York Times bugün ayrıca Donald Trump ve ekibinin iklim değişikliği konusundaki belirsiz tutumu nedeniyle Çin’in iklim değişikliğiyle mücadelede liderlik rolü üstlenmeye soyunduğunu, ancak bir yandan da daha çok kömür çıkarmak için madencilik sektörünü canlandırmaya çalıştığını bildiriyor. Habere göre madencilerin daha yüksek maaşlarla yeniden işe alınması, kapanan madenlerin yeniden açılması, Çin’in ve başka birçok ülkenin fosil yakıtlara olan bağımlılığının azaltılmasını daha da zorlaştıracak.

XS
SM
MD
LG