Erişilebilirlik

25 Ekim Amerikan Basınından Özetler


25 Ekim Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00

Washington Post bugünkü ana sayfasında Fransa’nın kuzeyindeki Calais kentinde bulunan ve İngiltere’ye göç etme hayali kuran bin 600 mültecinin ülkenin başka bölgelerindeki barınaklara nakledilmesiyle ilgili habere yer vermiş. Habere göre Fransa, Calais’deki mülteci kampını insani nedenler yüzünden kapatıyor. Fransa İçişleri Bakanlığı’na göre Calais’den tahliye edilen göçmenler için ülkenin başka bölgelerinde 7 bin 500 yataklı sığınma merkezleri oluşturulacak. Washington Post, çoğu Suriyeli ve Afgan mültecilerin yaşadığı Calais kampının Avrupa’daki mülteci krizinin simgesi haline geldiğini bildiriyor. Gerek Fransa’da gerekse İngiltere’de büyük tartışma konusu olan mülteci kampının kapatılması, Fransa’da gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde özellikle önem taşıyor. Habere göre Fransa’daki cumhurbaşkanlığı yarışını önde götüren eski dışişleri bakanlarından muhafazakar aday Alain Juppe, Calais’deki kampın Fransa’nın itibarını zedelediğini, ekonomi ve güvenlik açısından bölgeye büyük zarar verdiğini söylüyor. Öte yandan gazete, insani yardım örgütlerinin uzun süren baskıları sonucu İngiltere’nin Calais’deki çocuk göçmenleri kabul etmeye başladığını da bildiriyor.

Washington Post bugün ayrıca Musul’un IŞİD’den geri alınması amacıyla başlatılan harekat nedeniyle kentten kaçan Sünniler’in şimdi de cihatçı militanlarla bağlantıları olup olmadığının anlaşılması için soruşturmaya tabi tutulduklarını yazmış. Habere göre Şii iktidar, IŞİD’den geri alınan bölgelerde yaşayan Sünni nüfusun güvenini yeniden kazanmaya çalışacak. Ancak insan hakları örgütleri, bu bölgelerde yaşayan bazı Sünni erkeklerin milisler ve güvenlik güçleri tarafından gelişigüzel tutuklandığını, sorguya çekildiğini, hatta işkenceye uğradığını bildiriyor. Gazete, Iraklı yetkililerin bu vakaların tekrarlanmaması için harekat sonrasında Musul’a mezhepçi milislerin giriş yapmasını engellemeye çalışacağını yazıyor.

Washington Post’tan bir diğer haber ise Amerika’da artık son dönemece giren başkanlık seçimleriyle ilgili. Habere göre Hillary Clinton adına New Hampshire eyaletinde kampanya yürüten Demokrat Parti Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren, kadınlara yönelik aşağılayıcı söylemlerinin Trump’ın sonunu getireceğini söyledi. Trump’ın son tartışma programında Demokrat Parti adayı Clinton’a ‘edepsiz kadın’ yakıştırması yapmasına atıfta bulunan Kongre’nin en etkin üyelerinden Senatör Warren, “Edepsiz kadınlar Trump gibi adamlardan bıktı usandı. Edepsiz kadınlar zekidir, azimlidir ve oy kullanır” dedi. Cumhuriyetçi Parti adayı Trump ise kamuoyu yoklamalarına göre seçimin başa baş gittiği Kuzey Carolina ve Florida eyaletlerinde çalışmalarını sürdürüyor.

New York Times ise iklim değişikliği ve küresel ısınmanın Çin’deki etkileri hakkında dün başladığı yazı dizisine bugün yine ana sayfasında devam ediyor. Gazete dün Çin’de giderek yayılarak tarım ve hayvancılığı tehdit eden çölleşmeyi ele almıştı. Bugün de habere ilişkin bir fotoğraf paylaşan New York Times, yazı dizisinin ikinci bölümünde Çin Hükümeti’nin iklim değişikliği, kuraklık ve sanayileşme gerekçesiyle yaşadıkları yerlerden tahliye edilen 329 bin Çinli’nin yeni kurulan 161 köye yerleştirileceğini yazıyor. Bunun dünyanın en kapsamlı ekolojik göç projesi olduğunu bildiren gazete, yaşadıkları bölgeyi terk etmek zorunda kalanların üçte birinin Hui Müslümanlar’ı olduğuna dikkat çekiyor. Batılı akademisyenlere göre Çin, iklim değişikliği ve kuraklığı bahane ederek etnik azınlıkları kontrol altına almaya çalışıyor.

New York Times gazetesindeki bir diğer haber ise, Demokrat Parti Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren’ın seçim sonrasında nasıl bir tavır takınacağını incelemiş. Liberal eğilimli Warren’ın Clinton’ı sola çekmeye çalıştığını vurgulayan gazete, Warren’la Clinton’ın ilişkilerinin şimdilik son derece dostane olduğunu, ancak seçimlerden sonra bunun değişebileceğini öngörüyor. Habere göre liberaller, Elizabeth Warren’ın, gözünü, başkan seçildiği takdirde Clinton’ın güdeceği politikaların üzerinden ayırmaması gerektiği görüşünde. Gazete, Bill Clinton’ın başkanlığı sırasında Çalışma Bakanı olan Profesör Robert Reich’ın konuya ilişkin görüşlerine de yer vermiş. Reich, Clinton’ın yapacağı atamalarda liberallere de yer verip vermeyeceğinin büyük önem taşıyacağı öngörüsünde bulunuyor.

XS
SM
MD
LG