Erişilebilirlik

19 Ekim Amerikan Basınından Özetler


19 Ekim Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Washington Post gazetesinin ana sayfasında dün akşam İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve eşi onuruna başkanlığının 14‘üncü ve son devlet yemeğini veren Barack Obama ve First Lady Michelle Obama’nın bir fotoğrafı yer alıyor. Gazete, yemeğe dair ayrıntılara iç sayfalarında yer vermiş. Ancak Washington Post’un bugün en öne çıkan haberi, başkanlık seçimine dair son kamuoyu yoklamasının sonuçları. Haberin bu akşam Las Vegas’ta üçüncü ve son kez yapılacak başkanlık tartışmasından önce yayınlanması, dikkat çekici. Kamuoyu yoklamasına göre Demokrat aday Hillary Clinton, seçimi çok rahat kazanmak için gereken oy oranına sahip. Clinton, yarışı, New Hampshire ve Virginia eyaletlerinde 11, Michigan ve New Mexico’da 8, Colorado’da 7, Kuzey Carolina ve Pennsylvania’da ise 6 puan önde götürüyor. Trump’ın ise Florida, Texas, Arizona, Ohio, Nevada ve Iowa eyaletlerinde Clinton’ın iki ila beş puan önünde olduğu, Clinton’ın bu eyaletlerde arayı kapadığı gözleniyor. Washington Post anketine göre Clinton, ulusal çapta ise Trump’ın dört puan önünde. Gazete ayrıca Hillary Clinton’ın seçimi kazanması durumunda Demokrat Parti’nin Senato’nun kontrolunu ele geçirmek için dört sandalyeye ihtiyacı olduğunu hatırlatıyor. Habere göre partinin bunu başarması mümkün çünkü Demokrat adaylar, şu anda Cumhuriyetçi senatörlerin temsil ettiği New Hampshire, Kuzey Carolina ve Wisconsin eyaletlerinde Senato yarışını en az dört puan farkla önde götürüyor.

Washington Post’ta başkanlık seçimleriyle ilgili bir başka haber ise genç siyah seçmenlerin Demokrat aday Clinton’a oy vermekte isteksiz olmalarıyla ilgili. Habere göre birçok genç siyah seçmen, Trump çok kötü bir alternatif olduğu için Clinton’a oy vermek zorunda olduklarını hissediyor ve bu durumdan hiç hoşlanmıyor. 2012 seçimlerinden önce Demokrat aday Barack Obama hakkında olumlu düşüncelere sahip 40 yaş altı siyah seçmen oranı yüzde 43 iken bu oran, Hillary Clinton için sadece yüzde 24. Clinton kampanyasının siyah gençleri siyasi sürece katmada başarılı olamadığına inanan siyah toplum liderleri ve aktivistler ise adeta dizginleri ele aldı. Bu liderler siyah gençlere sık sık ‘Beyaz Saray’a Cumhuriyetçi Trump yerleşirse ne olur?’ sorusunu yöneltiyor ve bu gençleri verecekleri yanıta göre sandık başına çekmeye çalışıyor. Siyah gençler ayrıca okulların ve polis teşkilatlarının yönetiminin belirlenmesinde kilit rol oynayan yerel seçimlere de katılmaya teşvik ediliyor.

Bugün Boston Globe gazetesi ise bu akşam Las Vegas’ta yapılacak son başkanlık tartışmasıyla ilgili habere yer vermiş. Tartışmanın adeta poker oyununa benzeyeceğini yazan gazeteye göre Trump’ın elinde kampanyasını kurtarmak için son bir şans var. Haber, daha önce yapılan iki tartışma programında Trump’ın tüm zaaflarının canlı yayında sergilendiğini belirtiyor. Boston Globe, başkan aday adaylarından John Kasich’in danışmanı John Weaver’ın ”Tartışma programları olmasaydı Trump bu kadar düşmezdi. Trump’ın kendi kendini mahvedişine bu programlar neden oldu” sözlerine de yer vermiş. Clinton’ın Las Vegas’a kendinden son derece emin bir şekilde geldiğini belirten gazete, bu son tartışmada Clinton’ın elinin çok daha güçlü olduğunu savunuyor.

New York Times ise ana sayfasına IŞİD’in son aylarda uğradığı kayıpları ve Musul harekatını taşımış. Gazete, IŞİD’in sadece Suriye’de değil Irak’ta da toprak kaybettiğini hatırlatıyor ve Musul’da bulunan yüzlerce IŞİD militanı ve ailesinin örgütün başkenti olarak ilan ettiği Rakka’ya kaçtığını yazıyor. Haberde Halep yakınlarındaki Dabık’ın Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de desteğiyle IŞİD’ten temizlenmesinin önemine de değinilmiş. Buna göre Dabık, IŞİD kimliği için son derece önemli bir noktaydı. Örgütün internette yayınladığı derginin adının Dabık, haber ajansının ise Dabık çevresine verilen ad olan Amak olduğuna dikkat çeken gazete, Dabık’ı kaybetmenin, bazı IŞİD militanları için örgütün vizyonunun çöküşü anlamına geldiğini kaydediyor. Öte yandan haber, Musul’dan sonraki aşamanın Rakka olacağına dair ayrıntıya da yer vermiş. Habere göre Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin Amerika’yla Rakka’ya ortak operasyon düzenlemeyi ele aldığını söylemesinden birkaç gün sonra ”Rakka’ya girmemek hata olur. Amerika liderliğindeki koalisyon Musul’dan sonra Rakka’ya ilerlemeli” dedi.

XS
SM
MD
LG