Erişilebilirlik

29 Eylül Amerikan Basınından Özetler


29 Eylül Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00

Washington Post, üç buçuk ay önce Washington yakınlarında Kongre üyelerinin katıldığı bir beyzbol antrenmanı sırasında silahlı saldırıya uğrayıp ağır yaralanan Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Müyesi Steve Scalise’in uzun bir tedavi sürecinden sonra görev başına döndüğünü bildiriyor. Gazete, Scalise’in boş koltuğunun Temsilciler Meclisi’ni 15 haftadır hüzne boğduğunu, ancak dün sürpriz bir şekilde görev başına dönen Scalise’in her iki partide de büyük sevinç yarattığını yazıyor. Habere göre saldırıdan sonra birkaç kez ameliyat geçirmek zorunda kalan, hastanede yatarken ciddi bir enfeksiyon vakası atlatan ve haftalarca rehabilitasyon gören Scalise’in oldukça zayıfladığı ve yürümek için koltuk değneklerinden destek aldığı gözlerden kaçmadı. Birçokları, Scalise’in sağlığına kavuşup Kongre’deki görevine yeniden başlamasının, gerek Cumhuriyetçi, gerekse Demokrat parti arasında eşine nadir rastlanan bir birlik ve beraberlik tablosu oluşturduğu yorumunda bulundu.

Washington Post bugün ayrıca seyahatlerini özel uçakla yaptığı ve bu uçuşların maliyeti vergi mükelleflerinin cebinden çıktığı için gerek Cumhuriyetçi, gerekse Demokrat parti’den büyük tepki alan Sağlık Bakanı Tom Price’ın seyahat masraflarının bir kısmını maliye bakanlığı’na geri ödeyeceğini açıkladığını bildiriyor. Senato ve Temsilciler Meclisi üyeleri ve Trump kabinesi, Price’ın yurtiçi ve yurtdışı seyahat masraflarını rapor etmesi için baskı yapıyordu. Trump yönetimi’nin harcamalarda kesinti çağrısı yaptığı bir dönemde Price’ın askeri ya da özel uçaklarla seyahate çıkması, birçok kesimin tepkisiyle karşılaşmıştı. Ancak gazeteye göre hükümetin bütçesini kullanarak özel uçaklarla seyahate çıkan tek Trump kabinesi üyesi, Sağlık Bakanı Price değil. Örneğin İçişleri Bakanı Ryan Zinke’nin bu yaz Las Vegas’tan Montana’daki evine gitmek için özel uçak kullanması ve bu seyahatin vergi mükelleflerine yükünün 12 bin doları aşması da eleştiri konusu olmuştu. Çevre Koruma Dairesi Başkanı Scott Pruitt ve Maliye Bakanı Steven Mnuchin de sık sık özel uçak kullanıp hükümete ekstra masraf çıkaran kabine üyeleri arasında yer alıyor.

New York Times ise Trump yönetimi’nin vergi reformu kapsamında vergi indirimine gitme planının, bütçe açığının büyümesine şiddetle karşı çıkan Kongre üyelerinin çok da ilgisini çekmediğini yazıyor. Gazete, bu mali yıl için bütçe açığının 700 milyar doları bulmasının, federal borcun ise 20 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini hatırlatıyor. Habere göre Trump’ın vergi kesintilerinin bütçede daha büyük bir açık yaratacağı gerçeği, Kongre’nin her iki kanadı da Cumhuriyetçi parti kontrolünde olduğu için göz ardı ediliyor. Cumhuriyetçi kongre üyeleri, yıllardır ulusal borcun artmasından şikâyet ediyor ve mali sorumluluk gereği federal harcamaların bir an önce kısıtlanması gerektiğini savunuyordu. Ancak Cumhuriyetçi parti’nin vergi planı, vergilerde bir trilyon 500 milyar dolarlık kesinti yapılmasını öngörüyor ve bu kesintilerin ekonomide turbo güç etkisi yapmasıyla gelir açığının kapatılacağını savunuyor.

The Miami Herald ise Irma Kasırgası’nın üzerinden geçen iki hafta sonra Florida’nın durumunu ele alıyor. Gazete, özellikle Florida’nın güney ucundaki Key Takımadaları’nı vuran kasırganın büyük yıkıma yol açmasının yanı sıra olumlu etkilerinin de görüldüğünü yazıyor. Bunun nedeni, bölgedeki denizlerde karides ve balık sayısının büyük oranda artması. Uzmanlar, beklenenin tam tersine, kasırga nedeniyle bölgedeki sazlık alanların ağır hasara uğramadığını kaydediyor. Kasırganın deniz suyunu adeta çalkalaması ve sularda dolaşıma neden olması ise sığ körfez bölgelerinde sudaki tuz oranının düşmesine ve balık nüfusunun canlanmasına yol açtı.

XS
SM
MD
LG