Erişilebilirlik

Amerikan Askerlerine Cesaret Madalyası


Fransa’da Amsterdam-Paris seferini yapan Thalys trenine saldıran zanlının kimliği tespit edildi. Faslı ve 26 yaşında olduğu doğrulanan zanlının Eyüp El Hazani olduğu resmen açıklandı. Fransa ise dev bir katliam yerine zanlıyı etkisiz hale getirerek olası bir katliamı engelleyen Amerikan askerlerini konuşuyor.

Saldırıyı soruşturmakla görevlendirilen Fransız anti terör birimleri, saldırıdan bir gün sonra zanlının kimliği ve saldırı gerekçesi üzerine yoğunlaştı. Saldırganın kimliği parmak izi ve DNA karşılaştırması sonunda kesinleşti. Saldırganın Eyüb El Hazani adlı 26 yaşında ve Fas kökenli olduğu resmen açıklandı.

Brüksel Midi Garı’nda trennin son vagonuna binen El Hazani, kaleşnikof marka otomatik silahla tüm yolcuları kurşuna dizmeden önce, tatilini Avrupa’da geçiren 2 Amerikan askeri ve 2 yolcu tarafından etkisiz hale getirildi. Fransa’nın sınır kenti Arras Garı’na çekilen trene polis müdahale etti. Zanlı gözaltına alınırken, saldırganı durdurmaya çalışırken boğazından yaralanan Amerikan askeri Spencer Stone, arbede sırasında patlayan silahtan çıkan kurşunla yaralanan bir yolcu ve trenin alarmını kıran Fransız sanatçı yaralanarak hasaneye kaldırıldı. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı belirtildi.

Zanlı Suriye’ye gitmiş

Saldırganın profilinin de giderek netleştiği soruşturmadan sızan bilgilere görre, Eyüp El Hazani, 2014 yılına kadar İspanya’nın güneyinde Algesiras kentinde yaşadı. 2015’te Fransa’ya geçince, İspanyol polisi El Hazani hakkında Fransız polisini uyardı. Bunun üzeirne Fransız polisi El Hazani’yi terör potansiyeli olan suçluları izlediği “S fişine” aldı ve bir süre izledi. Henüz örgüt bağlantısı açıklanmasa da El Hazani’nin radikal Selefi çevrelerle ilikisi olduğu belirlendi. El Hazani, 10 Mayıs 2015’te Berlin üzerinden İstanbul’a uçtu. İspanyol gazetesi El Pais zanlının Suriye’ye gittiğini de yazarken, fransız polisi 10-26 Mayıs tarihleri arasında İstanbul üzerinden Suriye’ye geçtiğini, 26 Mayıs’tan itibren de Brüksel’e yerleştiğini tespit etti. Soruşturmayı yürüten Fransız anti terör polisleri, bilgiyi doğrulamak üzere Türk güvenlik birimleriyle temasa geçti.

Silahları parkta bulmuş

Ancak sorgusu Salı akşamına kadar devam edecek olan zanlı terör bağlantısını reddediyor. BFM Televizyonu’nun polis kaynaklarına dayandırdığı haberinde zanlının ifadesinde 'soygun yapmak amacıyla' trene bindiğini ve silahları bir parkta bulduğunu söylediği aktarıldı.

“Amerikalı kahramanlar”

Zanlıya müdahale ederek ağır bir katliamı önleyen Amerikalı askerler Spencer Stone, Alek Skralatos, Amerikalı kolej öğrencisi Antony Sadler ve Amerikalı yolcu Chris Anorman ülkede kahraman ilan edildi. Fransız medyası 'Bugün onların sayesinde katliamdan değil kahramnlardan söz ediyoruz' ifadesini kullanırken, Fransız politikacılar da 'cesur askerlere' teşekkür ettiler. Olayın ardından Skarlatos, Sadler'ın ve Chris Norman'a gösterdikleri cesaretten dolayı madalya verildi. Daha önce Amerika’da da görev yapan Amerikan Hava Kuvvetleri mensubu Spancer Stone ise ameliyat edilmek üzere hastaneye kaldırıldı.

Olayı anlatan Alek Skralatos " Koridorda bir görevlinin koştuğunu gördüm. Arkasındaki silahlı adam da vagona girdi. Spencer ve ben önce saklandık ama silahlı adamı görünce müdahale etmek gerekir dedik. Spencer "şimdi" diyerek silahlı adamın üzerine atladı. O arada silah patladı. Ben de üzerine atlayıp silahını aldım. Sonra adamı bayıltana kadar dövdük ve ellerini bağladık. Bütün bunlar olurken adam silahımı bana geri verin diye bağırıyordu" dedi.

Anthony Sadler da, “Ben sadece kolej öğrencisiyim. Kolej’de son senem. Arkadaşımı görmeye ilk kez Avrupa’ya gelmiştim. Arkadaşınızı görmeye geliyorsunuz ve bir teröristi durduruyorsunuz. Tam bir çılgınlık” diye konuştu.

Hollande, Obama’ya teşekkür etti

Başkan Barack Obama, Thalys teninde olası bir trajediyi engelleyen Amerikan “kahraman Amerikan askerlerini” kutladı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da Amerikalı askerlere teşekkür ederek, “Cesaretlerini” selamladı. Hollande, Başkan Obama’yı telefonla aryarak, yurttaşlarının kahraman davranışından dolayı Obama’ya teşekkür etti. Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Hollande ve Obama’nın terörizme karşı ortak çalışma arzusunu bir kez daha dile getirdikleri belirtildi. Elysee, Hollande’ın Amerikalı askerleri Elysee Sarayı’nda kabul edeceğini de duyurdu. İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve de Amerikan askerlerini kutlayarak, “Kahramanlıkları sayesinde büyük bir dramı önlediler” dedi.



STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG