Erişilebilirlik

Amerikan Askerleri Avustralya’da Göreve Başladı


Avustralya’nın kuzeydoğu kıyısındaki Darwin’de konuşlandırılacak olan 2,500 kişilik deniz piyadesi gücünün ilk bölümü kente ulaştı.

200 Amerikan askerini havaalanında Avustralya Savunma Bakanı Stephen Smith karşıladı. İki ülke arasında varılan anlaşma, Darwin’deki askeri üssün Amerikan jetleri ve uzun menzilli bombardıman uçakları tarafından da kullanılmasını ön görüyor.

Amerika’nın Canberra Büyükelçisi Jeffrey Bleich, Avustralya ve kuzeyindeki Endonezya ile Filipinleri “dünyanın en dinamik bölgesi” olarak niteledi ve böyle bir yere Amerikan askerleri konuşlandırılmasının çok yararlı olduğunu söyledi. Bölgenin nüfus yapısının tarihi bir değişim geçirdiğini belirten Büyükelçi, Amerika’nın değişim sürecinin bölgeye barış, istikrar ve refah getirmesini güvence altına almak istediğini vurguladı.

Amerikan deniz piyadeleri Darwin’de üs kurmayacak. 6 aylık sürelerle Darwin‘e gönderilecek olan askerler kent dışına kurulacak barakalarda kalacak.

Çin hükümeti, Başkan Barack Obama ile Avustralya Başbakanı Julia Gillard arasında geçen yıl varılan anlaşmaya şüpheyle bakıyor. Çinli yetkililere göre Amerika, Çin’in küresel bir ekonomik ve askeri güç olmasını önlemek istiyor.

Bazı haberlere göre Avustralya hükümeti Darwin havaalanının Çin’i izleyebilecek çok uzun menzilli Amerikan casus uçakları tarafından kullanılmasına izin verdi.


XS
SM
MD
LG