Erişilebilirlik

Amerikalılar Kongre'ye Güvenini Kaybetti


Amerikalılar Kongre'ye Güvenini Kaybetti
Amerikalılar Kongre'ye Güvenini Kaybetti

Geçen yıl partizan çekişmeler yüzünden Kongre’de sadece 80 tasarı onaylanabildi. 2010’da bu sayı 258’di. Bu yüzden Amerikalılar durumdan hiç memnun değil

Amerikalı seçmenler Kongre’ye güvenlerini büyük ölçüde kaybetti. Yeni bir Gallup kamuoyu araştırması, Amerikan halkının sadece yüzde 11’inin Kongre’nin çalışmalarını onayladığını gösteriyor. Bir başka araştırmaya göre de komünizm Amerikalılar arasında giderek daha yaygın destek buluyor. Amerika’nın Sesi Kongre muhabiri Cindy Saine, Amerikalılar’ın Kongre’ye inancını kaybetmesinin nedenlerini araştırdı.

Kongre geçen yılın büyük bölümünü federal bütçeyi tartışarak geçirdi.

Birçok Amerikalı, Kongre üyelerinin çocuklar gibi kavga etmekten başka birşey yapmadığı eleştirisinde bulunuyor.

Yıl boyunca Cumhuriyetçilerle Demokratlar Kongre’deki bütçe çekişmesinden birbirlerini sorumlu tuttu.Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner şunları söylüyor: "Temsilciler Meclisi kararını verdi, şimdi de yönetimin ve Kongre’deki Demokratlar’ın üzerlerine düşeni yapması gerekir."

Başkan Obama Kongre’nin, ülkeyi borcunu ödeyememenin eşiğine getirdiği suçlamasında bulundu: "Kongre’nin bizi bu duruma düşürmemesi gerekir, çünkü bu riski göze almak bile ekonomik bir felaket olur."

Geçen yıl Kongre’de sadece 80 tasarı onaylandı. 2010’da bu sayı 258’di. Bu yüzden birçok Amerikalı durumdan şikayetçi.

Bir seçmen, “Bence kontrolu tamamen kaybettiler. Kongre gibi çalışsaydım, eminim işten atılırdım. Bu kadar açık,” diye konuşuyor.

Bir başkası, "Kongre etkisiz, dar görüşlü bir kurum haline geldi, Amerikan halkının çıkarlarını hiç düşünmüyor," diyor.

Siyasi uzmanlara göre, seçmenlerin Kongre’ye öfkesi çok derin.Gallup Baş Editörü Frank Newport şunları söylüyor: "Kongre üyelerinin dürüstlüğü ve ahlakı, diğer meslek sahiplerinden daha düşük çıkıyor. Seçmenler, genelde çok düşük not alan satış elemanlarından daha az güvenilir bulunuyor. Kongre üyeleri, sıranın en altında yer alan kötü şöhrete sahip otomobil satış elemanlarından da daha kötü durumda."

Birçok uzman, şiddetli partizanlığın Kongre’nin çalışmasını engellediğini söylüyor. Siyasi tarihçi Profesör Allan Lichtman'ın yorumu şöyle: "Amerika’da yıllardır görülmediği kadar kutuplaşma içinde iki partiyle karşı karşıyayız. İdeolojiler ve öncelikler çok farklı. Konu ne olursa olsun, Cumhuriyetçilerle Demokratlar’ı aynı noktada buluşturmak çok zor."

Başkan Obama’ya gösterilen destek oranı Kongre’ye kiyasla çok daha yüksek, yüzde 46. Ancak uzmanlara göre, bu oran, Kasım’da ikinci dönem için aday olan Barack Obama için yeterli değil ve bir uyarı niteliği taşıyor. Frank Newport açıklıyor: "Araştırmaya katılanlara, “Washington’da çeşitli sorunları çözme konusunda Başkan Obama’ya mı yoksa Cumhuriyetçiler’e mi güveniyorsunuz?” diye sorduk. Başkan Obama’ya güvenenlerin oranı yüksek çıktı ama aradaki fark sadece birkaç puan."

Kasım ayında seçmenler Kongre üyeleri için de oy kullanacak. Kamuoyu yoklamaları, bu kez Kongre üyelerinin birçoğunun yeniden seçilme şansının düşük olduğunu gösteriyor.


XS
SM
MD
LG