Erişilebilirlik

Amerikalılar'ın Üçte Biri Uyumuyor


Amerika Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezi CDC’nin yeni bir çalışması, her üç Amerikalı’dan birinin uyku sorunu yaşadığını ortaya koydu. Kurumun hastalık ve ölüm oranlarıyla ilgili haftalık raporuna giren araştırma, tüm eyaletlerden halkın uyku süreleri ile ilgili verilerle yapıldı.

CDC Nüfus Sağlığı Direktörü Wayne Giles “Ulus olarak yeterince uyumuyoruz” diyor. Giles, her gece aynı saatte yatıp, sabah aynı saatte kalkmanın, televizyon, bilgisayar ve diğer mobil aygıtları yatak odasının dışında tutmanın bireylerin sağlıkları için gerekli uykuyu almasına yardımcı olacağını söylüyor.

En az 7 saat uyku şart

Amerika Uyku Tıbbı Akademisi ve Uyku Araştırma Derneği’ne göre 18-60 yaş arası yetişkinlerin günde en az 7 saat uyuması gerekiyor.

Bundan daha az uyumak obezite, şeker, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, felç ve zihinsel sıkıntılara neden olma riskini arttırıyor.

CDC’nin araştırmasına göre, ABD’de uyku alışkanlıkları coğrafyaya, ırk ve etnisiteye, iş durumuna ve medeni hale göre değişkenlik gösteriyor.

Hawaii ve Pasifik Adaları’ndan gelenler en az uyuyan etnik grup. Yalnızca yüzde 54’ü en az 7 saat uyuduğunu belirtmiş. Latin kökenli olmayan beyaz nüfusun yüzde 67’si gerekli uykuyu alıyor.

Hawaii en az sağlıklı uykuya sahipken, Güney Dakotalılar’ın yüzde 72’si yeterli süre uyuyor.

Kişilerin iş durumu da uykuda belirleyici oluyor. Çalışma engeli olan kişilerin yüzde 51’i, işsizlerin ise yüzde 60’ı yeterli uykuyu alıyor. İşi olanlarda bu oran yüzde 65.

Evliler arasında ise oran yüzde 67’ye çıkıyor. Hiç evlenmemişlerde oran yüzde 62 iken, boşananlar, eşinden ayrı yaşayanlar ve dullar arasında oran yüzde 56’ya düşüyor.

Birçok Amerikalı daha fazla uykuya ihtiyaç duyuyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD’nin 2009’da yaptığı küresel uyku düzenleri raporu, yalnızca Fransızlar’ın, Amerikalılar’dan fazla uyuduğunu ortaya koydu. En az uyuyan halk ise Güney Koreliler.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG