Erişilebilirlik

Amerikalılar Marihuananın Yasallaşmasını İstiyor


Marihuananın (hintkeneviri) Amerika genelindeki tıbbi ve keyfi kullanımı yaygınlaştıkça, bazı gruplar kullanımın yasallaşmasını istiyor

Gallup araştırma şirketine göre ankete katılanların %58’i marihuananın yasallaşmasını istedi, bu rakam iki yıl önce %50 oranındaydı. Anketin ilk yapıldığı 1969 yılındaki rakam ise %12 civarındaydı.

Washington ve Colorado Kasım 2012’de marihuanayı yetişkinlerin keyfi kullanımı için yasallaştıran ilk eyaletlerdi. Şu anda 20 eyalet ve başkent Washington marihuananın tıbbi kullanımına izin veriyor.

50 eyalet ve başkent Washington’dan 1028 kişinin katıldığı ankette yasallaşmaya en büyük desteğin %67 oranıyla 18 – 29 yaş grubundakilerden geldiği görülüyor.

30 – 49 yaş grubundakilerin desteğinin de %62 gibi yüksek bir oran olduğu, destek vermeyen yaş grubunun %53 oranıyla 65 yaş ve üzerindekiler olduğu belirtildi.

Anketi değerlendiren araştırmacılar, marihuananın yasal kullanımına olan bu desteğin değişen sosyal ortamdan ve değerlerden kaynaklanabileceğini belirtiyor. Araştırmacılar, marihuananın bazı rahatsızlıklar için tıbbi amaçlı kullanımı ve özellikle kemoterapinin yan etkilerini azaltıcı özelliğinin bu desteğin artmasında etkili olabileceğini söylüyor.

Araştırmacılar “Amerikalılar’ın marihuana kullanımına olan desteğinin sebebi ne olursa olsun, hızla artan bu oranlar, marihuananın ülke çapında yasallaşması yolundaki çalışmaları olumlu yönde etkileyecek” diye konuşuyor.

Siyasi parti bazında değerlendirildiğinde tarafsızların %62’sinin marihuananın yasallaşmasına destek verdiğini, bu oranın Kasım 2012’deki ankete göre %12 daha yüksek olduğu belirtildi. Demokrat Partililer %65, Cumhuriyetçi Partililer de marihuana kullanımına %35 oranında destek veriyor.

Marihuananın yasallaşmasını destekleyenler, vergilendirme ve devlet kontrolü altına alma gibi yasal yöntemlerin, eyaletlere ve belediyelere de yeni gelir kaynağı yaratacağını söylüyor. Fakat bu yasallaşmaya karşı olan güvenlik güçleri ve madde bağımlısı yetkilileri marihuananın kalp sağlığı, solunum yolları ve hafıza başta olmak üzere birçok yan etkisi olduğunu vurguluyor.

Anket, 3 – 6 Ekim, 2013 tarihleri arasında telefon görüşmeleri yoluyla gerçekleşti ve sapma oranının +- %4 oranında olduğu belirtildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG