Erişilebilirlik

Amerikalılar İş Makinelerini Eğlenceye Dönüştürdü


Amerikalılar en sıradan işleri bile rekabete dökme, bir yarışa dönüştürmeye meraklıdır. Şimdilerde milyonlarca dolarlık bir yarış sektörüne dönüşen traktör çekme yarışı da aslında başlangıçta çiftçilerin beygirlerini yarıştırdıkları masum bir çekişmeden ibaretmiş.

Traktör çekme yarışına katılanların bilmesi gereken birkaç unsur var. Bunlardan ilki, her ne kadar bu adı taşısa da yarıştaki araçların traktörle pek bir ilgisinin bulunmadığı. İkincisi, bu yarışların bağımlılık yaptığı.

Yarışma gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürüyor. İzleyicilerin ilgisi, bir an bile azalmıyor.

İzleyciler şöyle konuşuyor:

”Bu yarışlara ilk kez geçen yıl geldim, çok ilgimi çekti. Daha önce böyle bir yarış görmemiştim.”

“1977’den bu yana yarışlara geliyorum. Gelmeye de devam edeceğim.”

“Havaya yükselen duman çok hoşuma gidiyor. Bu gücün simgesi. Bu ülkedeki herkes gücü sever.”

Bu büyük ve güçlü araçlara, çekicilere yatırılan paranın miktarı, gücü de belirliyor. Ancak deneyimli yarışçı Jim Martell, araçlara yapılan yatırımlara rağmen kazanılan ödüllerin maddi olarak çok düşük olduğunu söylüyor: “Bu traktörler en az 250 ila 350 bin dolar değerinde. Bir gecede kazandığımız paraysa 2 bin doları geçmez. Dolayısıyla traktöre yatırdığımız parayı ancak geri kazanabiliyoruz.”

Zengin işsahipleri veya çiftçiler bazen bu yarış ekiplerine sponsor oluyor. Ancak Martell bu sponsorların sayısının az olduğunu belirtiyor: “Yarışmacılarla izleyiciler büyük bir aile gibi. Bu yarış gerçekten çok özel bir yarış. Herkes için büyük bir çekim gücü var.”

Yarışmacılar bu çekim gücünü 29 tonu kısa ama çamurlu bir yolda çekmek için kullanıyor. Her katedilen mesafede ise ağırlık ve zorluk daha da artıyor.

Traktör çekme yarışı Amerika’nın hemen her yerinde yapılıyor. Hatta bu yarış Avustralya ve Avrupa’da da giderek ilgi görüyor.

Amerikalılar İş Makinelerini Eğlenceye Dönüştürdü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG