Erişilebilirlik

Amerikalılar Haberlerini Sosyal Medyadan Alıyor


New York'ta akıllı telefonunu kullanan bir polis memuru
New York'ta akıllı telefonunu kullanan bir polis memuru

Amerika’da yapılan bir ankette ilk kez Amerikan halkının çoğunluğu haberlerini sosyal medyadan aldıklarını ortaya koydu. Pew Araştırma Merkezi’nin araştırmasına katılanların yüzde 62’si haberleri, Facebook, Reddit, Twitter gibi kaynaklardan izlediklerini belirtti.

Pew’ın 4 yıl önce yaptığı araştırmada halkın yüzde 49’u haberlerini sosyal medyadan aldığını belirtmişti.

Araştırmada haber için en popüler sitenin Facebook olduğu görüldü. Facebook kullanıcılarının yüzde 66’sı Facebook’u arkadaşlarının paylaştığı haberleri görmek için kullanıyor. Twitter kullanıcıları arasında bu oran yüzde 59. Bunun dışında LinkedIn, Youtube ve Reddit’in de ciddi oranda haber izleyicisi bulunuyor.

Sosyal medyayı haberlere ulaşmak için kullanan kişilerin yüzde 64’ü yalnızca tek bir siteyi kullanıyor. Bu site de genelde Facebook oluyor. Haber izleyicilerinin yüzde 26’sı 2, yüzde 10’u ise 3 ya da daha fazla kaynağı izliyor.

Araştırmacılar, en popüler 5 sosyal medya sitesinin farklı nüfus gruplarına hitap ettiğini de belirtti. LinkedIn kullanıcılarının daha büyük oranı üniversite mezunu. Facebook kullanıcılarının daha fazlası kadın ve Instagram kullanıcıları arasında etnik azınlıklarının oranı daha yüksek.

Raporu hazırlayan Jeffrey Gottfried ve Elisa Shearer, sosyal medyayı haber aracı olarak kullananların genel olarak yerel televizyon, radyo ve gazete gibi geleneksel araçları kullanmaya da daha meyilli olduğuna dikkat çekiyor.

Araştırmada toplam 9 platforma yer verildi. Bunlar Reddit, Facebook, Twitter, Tumblr, Instagram, Youtube, LinkedIn, Snapchat ve Vine. Tüm platformları haber alma için kullananların sayısı 2013’te yapılan bir önceki araştırmaya göre yükseliş gösterdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG