Erişilebilirlik

Amerikalılar Devlete Güvenmiyor


Budget Battle Poll
Budget Battle Poll

Birçok Amerikalı’nın devlete güvenmediği bilinen bir gerçek. Ancak, yeni bir ankete göre son zamanlarda devlete güven son yarım yüzyılın en düşük seviyelerine inmiş durumda

Pew Araştırma Merkezi’nin yayınladığı ankete göre Amerikalılar’ın yalnızca yüzde 19’u devlete “Her zaman” ya da “çoğu zaman” güveniyor.

Bu 15 yıl öncesiyle tezat oluşturuyor. 11 Eylül saldırılarından hemen sonra Amerikalılar’ın yüzde 60’ı devlete güvendiğini söylüyordu.

Ancak Irak savaşı ve ekonomik belirsizlik yüzünden son yıllarda bu güven yavaş yavaş eridi.

Ankete katılanların yalnızca yüzde 20’si devlet programlarının iyi işlediğine inandığını söyledi.

Anket, aynı zamanda halktaki hoşnutsuzluğun nedenlerinden birinin, paranın siyaset ve seçilenler üzerindeki etkisinin artması olduğunu ortaya koydu. Halkın yüzde 64’ü, başkan adayı olmak için gereken büyük tutarların, birçok iyi adayı caydırdığını düşünüyor.

Seçimler yaklaşırken, ankete katılanların yüzde 55’i, sıradan kişilerin ulusal sorunları çözmede, seçilenlerden daha başarılı olacağını düşündüklerini söyledi.

Üstelik anket, Amerikalılar’ın seçilmiş politikacıları, sıradan Amerikalılar’a göre daha bencil ve şerefsiz olarak nitelendirdiğini ortaya koydu. Yüzde 74, seçimle gelen yetkililerin ülke çıkarı yerine kendi çıkarları için çalıştığını belirtti.

Devlete güven azalsa da halkın, devletin etkin biçimde yönetmesi gerektiğine inandığı konular var. Bunlar arasında terörle mücadele, doğal afetlere karşı önlemler alınması, eğitim ve çevre koruma bulunuyor.

Anket aynı zamanda Demokratlar’la Cumhuriyetçiler arasındaki uçurumun büyüdüğünü ortaya koydu.

Cumhuriyetçiler ve Cumhuriyetçi Parti’ye eğilimli olan kişilerin yüzde 70’i daha küçük bir devlet yapısı ve daha az hizmet istediklerini söylerken bu oran Demokratlar arasında yüzde 31’de kaldı.

Terörle mücadele, doğal afetler, gıda ve ilaç güvenliği ve altyapı konularında her iki partiye yakın hisseden kişiler devletin önemli bir rol oynaması gerektiği konusunda görüş birliği içinde.

Seçimlerde önemli bir konu olarak ortaya çıkan göç politikası konusunda da Cumhuriyetçiler’in yüzde 85’i ve Demokratlar’ın yüzde 80’i devletin önemli rol oynaması gerektiğini belirtti.

Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasındaki en büyük fark, sosyal güvenlik programlarıyla ilgili konularda ortaya çıktı. Cumhuriyetçiler’in yaklaşık üçte 1’i devletin, yoksulluğu yenmek ve sağlık hizmetlerine erişim sağlamak için çalışması gerektiğini belirtirken bu hizmetlere Demokratlar arasında sırasıyla yüzde 72 ve yüzde 83 oranında destek ortaya kondu.

Anket, 27 Ağustos-15 Ekim arasında 6 bin kişiyle yapılan görüşmelerin sonucunda ortaya çıktı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG