Erişilebilirlik

Amerikalı Turistlerin Yeni Gözdesi ‘Küba’


Başkan Barack Obama’nın Küba ile ilişkileri yeniden başlatmasıyla birlikte Amerikalı turistlerin yeni gözdesi Küba oldu. İlişkilerin normalleşmeye başlamasıyla birlikte Amerikalı turistlerin Küba’ya yoğun ilgi gösterdiğine işaret eden turizmciler, ambargonun tamamıyla sona ermesiyle Küba’nın Amerikalı turistlerin akınına uğrayacağını ifade ediyor.

Amerika’da Küba ile ilişkilerin normalleştirilmesi için halen uygulanan bazı kısıtlamalar da kaldırılmaya başlandı. ABD Maliye ve Ticaret bakanlıklarının önceki gün açıkladıkları bazı kısıtlamaları kaldırma kararı sonrasında, Amerikalı şirketlerin Küba'ya ihracat yapmalarını zorlaştıran bazı mali kısıtlamalar ile Amerika ile Küba arasındaki hava taşımacılığıyla getirilen bazı kısıtlamalar, 27 Ocak itibariyle yürürlükten kaldırılmış oldu.

Yürürlüğe giren son yönetmeliklerle birlikte, Amerikan şirketlerinin Küba’da iş yapabilmesi için haberleşme, telekomünikasyon ve sivil havacılık alanında uygulanan çeşitli yaptırımlara son verildi. Amerikan ve Küba havayolu şirketleri arasında kod paylaşımı ve kiralama anlaşmaları yapabilmesinin yolları açıldı.

Uçak seferleri ambargonun kalkmasını bekliyor

İki ülke arasında uçak seferlerini başlatmak için Amerikan Kongresi’nin ambargoları tamamen kaldırması gerekiyor. Önceki gün yürürlükten kaldırılan bazı kısıtlamalar, sivil havacılık konusunda iki ülke arasında bazı kolaylıklar getirdi. Küba’ya yönelik bazı kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte, Amerikan sivil havacılık şirketleri Küba’da yer kiralayabilecek, iş anlaşmaları yapmak için Küba hava taşımacılık şirketleriyle pazarlık süreci başlatabilecek. Küba’da başkent Havana dışında bulunan dokuz ayrı uluslararası hava alanına sefer düzenlemek isteyen çok sayıda Amerikan havayolu şirketi de çalışmalarını sürdürüyor.

Jorge Abingantud
Jorge Abingantud

‘Ambargo kalkarsa gelişim hızlanır’

Amerika’nın Sesine konuyla ilgili görüşlerini aktaran, Amerikalı ve Kübalı turizmciler ile sivil toplum örgütü temsilcileri, iki ülke arasında ilişkilerin yeniden başlamasının ardından, Küba’nın kültürel, ekonomik ve teknolojik kalkınmasının yeni bir ivme kazanacağı görüşünde ise birleşiyorlar.

Kübalılar, ambargonun tam olarak kalkmasının ardından yaşanacak Amerikalı turist patlamasıyla nasıl baş edeceğini düşünüyor. Kübalı Turizmci Jorge Abingantud, Küba’nın henüz çok sayıda Amerikalı turisti ağırlayacak bir kapasiteye sahip olmadığı ancak Küba’da turizm alt yapı ve yatırımlarının geliştiği belirterek asıl gelişmenin Amerikan Kongresi’nin Küba’ya ambargoyu tam olarak kaldırmasından sonra yaşanacağına işaret ediyor.

Bob Guild
Bob Guild

‘Otel kapasitesi yetersiz’

Amerika’nın Sesi’ne Küba konusunda yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Bob Guild, 60’lı yıllardan itibaren Amerika ile Küba arasında ilişkileri normalleştirmek için uğraş veren bir aktivist. 1979 yılından beri başkan yardımcısı olduğu Marazul seyahat şirketi aracılığıyla, Amerikalılar’a Küba turları düzenliyor. Guild, aldığı özel izinlerle yüzlerce Amerikalı’yı Küba’ya götürdüğünü ifade ediyor.

Guild,“ Amerikalılar’ın Küba’ya özgürce gidebileceği günler yaklaştı. Amerika yıllardır dünyada hiç bir ülkeye uygulamadığı kısıtlamaları Küba’ya uyguluyor. Geçen yıl Başkan Obama’nın yaptırımlarla ilgili kapıyı biraz daha aralamasının ardından onbinlerce Amerikalı Küba’ya gitmeye ve bu ülkeyle tanışmaya başladı. Küba’da geçtiğimiz yıl tam bir turizm patlaması yaşandı ve ülkeye 3,5 milyon turist gitti. Tabi bunların hepsi Amerikalı değildi. Geçtiğimiz yıl yüzbinlerle ifade edilen Amerikalı ve bir milyon Kanadalı Küba’ya gitti. Birçok Amerikalı turist, bizim de satışını yaptığımız yolcu gemisiyle Küba’ya gitti. Yolcu gemileri ve kısıtlı yolcu kapasiteleri olan yatlarla gitti. Amerikalılar’ın ilk tercihi gemilerde, yatlarda konaklamak oldu. Çünkü Küba’da gelen turistleri ağırlayacak yeterli sayıda otel kapasitesi yok” diye konuştu.

‘Ambargo kalkarsa turizm patlar’

Guild, Amerikalılar’ın Küba’ya olan ilgisinin nedenini de şöyle açıklıyor: “Amerikalılar’a Küba’da nasıl bir yaşam olduğu çok ilginç geliyor. Küba insanının gelişmekte olan yeniliklere nasıl ayak uydurduğunu merak ediyorlar. Amerikalıların Küba’ya seyahati yıllardan beri kısıtlamalar ve alacakları bazı özel izinlerle gerçekleşiyor. Hazine bakanlığının getirdiği bazı kısıtlamalarla Küba’ya seyahat edebiliyorlar. 12 ayrı kategori var seyahat edebilmeleri için. Amerika ile Küba’nın arasında ikili ilişkilerin yeniden başlaması turizm sektörü için fazla bir şey değiştirmedi aslında. Öncesine göre değişen tek şey, Küba’ya seyahat etmek isteyen Amerikalılar için izin almak için başvurabilecekleri 12 ayrı kategorinin kapsamı genişletildi. Daha fazla diyaloğa, kültür ve sanata izin verildi. İkili ilişkilerin yeniden başlaması ve Havana’da Amerikan Konsolosluğunun açılmasının ardından da Küba Amerikalılar için gidilebilecek ülkeler arasında yer almaya başladı. Küba’ya gidip gelirsem, ’Amerika’ya dönünce başım derde girer mi?’ endişesi ortadan kalktı. Şimdi yapılacak tek ve en önemli şey Amerikan Kongresi’nin Küba’ya hala seyahat yasağı olan kısıtlamaları ve ambargoyu derhal kaldırması. Ambargo kalkarsa, Küba’da Amerikalı turist patlaması yaşanır. Ambargonun kısa bir süre içerisinde kaldırılıp, karşılıklı olarak tarifeli uçak seferlerinin başlayacağına inanıyoruz.”

John McAuliff
John McAuliff

Yaptırımlar iki ülke halklarını ayırıyor’

Yıllardır savaş karşıtı bir aktivist olarak çalıştığını söyleyen John McAuliff, Amerika’nın bir dönem ambargo uyguladığı ve diplomatik ilişkilerini dondurduğu Vietnam, Laos ve Kamboçya ile ikili ilişkilerin yeniden başlaması için mücadele etmiş. Bu ülkelerle ilişkiler düzelip normalleşmenin sağlanması sonrasında McAuliff, Amerika ile Küba arasında ikili ilişkilerin yeniden başlaması için çalışmalar başlamış. 1985 yılında kurduğu ve halen direktörlüğünü üstlendiği sivil toplum örgütü ile iki ülke arasında ilişkilerin yeniden başlaması için çalışmalarını sürdürmüş. Amerika’nın Sesi’ne yıllardır sürdürdüğü mücadeleyle ilgili gelişmeleri anlatan McAuliff, hükümetlerarası yaşanan sorunların iki ülke halklarını olumsuz olarak etkilediği için mücadele ettiğini söylüyor: “Hükümetler birbirlerine küsüyor, birbirlerini cezalandırıyor günahsız iki ülke halkı cezalandırılıp birbirlerinden kopartılıyor.”

Amerikalılar Küba’ya nasıl gidiyor?

McAuliff, yıllardır mücadele ettiği ikili ilişkilerin yeniden başlatılması konusunda gelinen noktadan memnuniyetini ifade ederek yaptığı mücadeleyi şöyle özetliyor: “1995 yılına kadar Vietnam, Laos ve Kamboçya ile ilişkileri normalleştirdik. Bu ülkelerle ilişkiler normalleşti ve diplomatik temsilcilikler açıldı. Sadece Laos ile ilgili ticaret anlaşmaları konusunda bir takım sorunlar var. Bu ülkelerle sorunları çözümledikten sonra da ağırlıklı olarak Küba konusunda çalışmaya başladık. Obama yönetiminin Küba’ya yapılacak ziyaretler için verilen izinlerin kapsamının arttırılması sonrasında turizmcilik sektörü, Amerikalı turistleri özel izinlerle Küba’ya götürmeye başladı. Son üç yıldır Küba’ya giden ve gitmek isteyen Amerikalı sayısı katlandı. Kübalılarla bu normalleşme sürecinde şartların iyileşmesi için birlikte çalışıyoruz. Şu anda Amerikalı turistler belirlenmiş izinlerle Küba’ya gidebiliyorlar. Halklar arasında ilişkileri geliştirmek amacıyla gruplara yasal yollarla izin belgesi alındıktan sonra gitme hakkı tanınıyor. Tabi grup derken bu bir aile de olabilir, bir öğrenci grubu da olabilir. Biraz ucu açık bir durum, esneklikleri var şu anda bir Amerikalı’nın sadece bireysel olarak Küba’ ya gitmesinde yasal olarak engeller var. Tabi bireysel olarak gitmenin yine izne tabi olan yolları var, Kübalı Amerikalıysanız, dini bir amaçla veya Küba halkına bir destek veren bir amacınız varsa bireysel yolla da izin alıp gidebilirsiniz. Tabi tek dilediğimiz, insanların canı istediğinde özgürce özgür olarak gidip Küba plajlarında güneşlenebilmesi. Sanırım bu da çok yakında gerçekleşecek”

Yoksul Küba’ya turist akını

Puro ve klasik Amerikan arabalarıyla ünlü ada, dünyada hala komünizm ile yönetilen son beş ülkeden biri. Küba’da bir kişinin aylık maaş ortalaması ise sadece 20 dolar (60 TL) civarında. Ülkenin sadece yüzde 5’i internet erişimine sahip. Bir bilgisayarın fiyatı 700 dolar civarında. İnternet kafelerin saat ücreti ise 12 dolar. Değişen dünyaya ayak uydurmak isteyen Kübalılar, ülkelerinin gelişmesi ve ekonomik refahın artması için Amerikalı turistleri kurtarıcı olarak görüyor. Son yıllarda ülkeye dünyanın dört bir tarafından turist gelse de paralı Amerikalı turistlerin gelmesiyle ülkenin kalkınacağı görüşü hakim.

2014 yılı rakamlarına göre Küba’yı 3,5 milyon turist ziyaret etmiş. Aynı yıl Küba’ya giden Amerikalı turist sayısı da bir önceki yıla göre yüzde 77 oranında artarak 161 bin kişiye çıkmış. Küba’da toplam yatak kapasitesi ise sade 63 bin kişi, Küba hükümeti 2020 yılında yatak kapasitesini 85 bin kişiye çıkarmayı hedefliyor. İnsanların seyahatlerinde konaklayacak yer bulmasını, mekan sahiplerinin kiralamasını sağlayan web uygulaması Airbnb, Küba için bir liste hazırladı. Cheapair.com Küba’ya uçak bileti satmaya başladı. Amerika’nın büyük otel zincirleri Küba’da arazi ve emlak avına çıktı. Dünya Bankası, Küba’ya Amerika’nın uyguladığı ambargoların tamamen kalkmasından bir süre sonra yılda yaklaşık 10 milyon Amerikalı turistin Küba’ya gidebileceğini öngörüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG