Erişilebilirlik

Amerikalı Müslümanlar Kaygılı


Amerikalı Müslümanlar Kaygılı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

11 Eylül 2001 saldırılarından bu yana yetkililer Amerika’da yaşayan Müslümanlar’ın radikalleşerek, terörist faaliyetlere girişmelerinden kaygı duyuyordu. Ancak Kuzey Carolina’daki üniversitelerin yaptığı bir araştırma Amerikalı Müslümanlar’ın bu tür çağrılara kulak asmadığını gösteriyor

Amerikalı bir Müslüman olan Sally Ayad, bugüne kadar Orta Doğu’da yaşanan siyasi sorunlardan uzak olduğunu söylüyor. Ayad, “Ortadoğu’da olup bitenler bizi hiç etkilemedi, yaşananları kınamak ya da bir şekilde savunmak durumunda kalmadık.” şeklinde konuşuyor.

Bu durum sadece Raleigh, Kuzey Carolina’daki Müslümanlar için değil, Amerika çapındakiler için de geçerliydi.

Bugün birçok Amerikalı Müslüman, potansiyel terörist muamelesi görmekten şikayetçi.

Profesör Charles Kurzman, saldırı düzenleyeceğinden şüphelenilen Müslümanlar’ı araştırmış. Kurzman, araştırma sonunda sadece 250 kişinin terör şüphesi ya da terör adı altında değerlendirilebilecek suçlar nedeniyle tutuklandığını gördüğünü söylüyor.

250 büyük bir rakam gibi görünebilir ancak sayıları üç milyona yakın olan Amerikalı Müslümanlar’a oranlandığında küçük kalıyor.

Listede yer alanlar arasında Boston maratonu bombacısı Cohar Çarnaev, Texas’taki Ford Hood askeri üssünde ateş açan Nidal Hassan ve Suriye’deki militanlara katılmaya çalışan Somali kökenli Amerikalı Abdurrahman Muhammed de var.

Listede yer alan bu isimlerin neden olduğu ölümlerin sayısı elli. Profesör Kurzman’a göre bu rakam istatistiksel açıdan önemsiz.

Profesör Kurzman, “Müslümanlar’dan kaynaklanan olayları mercek altına alan bir bakış açısı oluştu, böyle olunca da diğer suçlar ikinci plana itildi.” diye konuşuyor.

Obama ise, hiçbir dinin terörden sorumlu tutulamayacağı görüşünde.

Beyaz Saray’daki ‘Radikalleşme ile Mücadele’ zirvesinde konuşan Başkan Barack Obama katılımcılara böyle seslendi.

Terörizm uzmanı David Schanzer, “Bu iki farklı değerlendirmeyi birleştirmek kaygıların artmasına neden oldu. Amerikalılar ülke dışında olup biten korkunç olaylar ve bunlarla bağlantılı kişilerin sayısının Amerika’da kaygı verici boyutta olduğu algısına kapıldı ama gerçekte durum böyle değil.” şeklinde konuşuyor.

Polis, Şubat ayında Kuzey Carolina’da üç Müslüman gencin öldürülmesiyle ilgili davada İslam karşıtlığı olup olmadığını soruşturmaya devam ediyor. Ancak sonuç ne olursa olsun, 11 Eylül’den bu yana Amerikalı Müslümanlar’ın kendilerini her zaman mercek altında hissettiği bir gerçek.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG