Erişilebilirlik

Amerikalı Modacılar Artık Yerli Tekstil Ürünlerini Tercih Ediyor


Tekstil firmaları dahil çok sayıda Amerikan şirketi yıllardır imalatı işçilik maliyetlerinin daha ucuz olduğu yabancı ülkelerde yapıyor. Ancak moda uzmanları bazı Amerikalı tasarımcıların, tüketicilerin Amerika’da üretilen kıyafetlere olan talebi nedeniyle imalatı geri getirmeye başladığını söylüyor.

California’nın güneyinde 150 bin kişi hazır giyim sektöründe çalışıyor. California Moda Birliği Başkanı Ilse Metchek tüketicilerin taleplerini karşılamak için artık daha çok tasarımcının üretimi Amerika’ya çektiğini söylüyor: ”Çin’in çalışma yasalarını ihlal etmesi, kendi para birimini düşük tutması gibi konularda tüketiciler son derece hassas. Ayrıntıları bilmiyor olabilirler ancak olan bitenin farkındalar.

Amerikalılar ekonomiye katkıda bulunmak için de Amerikan malı satın almak istiyor: ”Ödediğim paranın kendi ülkemizdeki işçilere gitmesini istiyorum

Yabancı ülkelerdeki tüketiciler de ‘Made in the U.S.A etiketini görmek istiyor. Los Angeles’taki Rhapsody Hazır Giyim’in sahibi Bryan Kang: ”Daha önce Asya pazarlarının Fendi veya Gucci gibi lüks markaların ürünlerini ya da ucuz giysileri sattığı, ikisinin ortasının olmadığı düşünülürdü. Bu doğru değil.”

Kang, triko kıyafetlerin üretim maliyeti Amerika’da %10 ila 20 daha fazla olmasına rağmen üretimin çoğunu Latin Amerika ve Çin’den Amerika’ya taşıdığını söylüyor. Üretimin büyük çoğunluğunu Çin’de yapan Karen Kane adlı markanın başkanı Lonnie Kane, artık Çin’in de pahalılaştığını, bu açıdan Çin ve Amerikan malları arasında çok da fark kalmadığını söylüyor: ”Çin’de hayat standardı yükseliyor, maaşlar artıyor.”

Kane ve hazır giyim sanayiindeki diğer Amerikalılar iç üretimin daha kaliteli olduğunu söylüyor. Bloomingdale’s mağazalarının başkan yardımcısı Frank Doroff: ”Amerika’da üretilen malları tercih ediyorum çünkü üreticilerle ilişkileri geliştirmem, ürünleri mağazalarımıza daha hızlı ulaştırmam mümkün. İmalatçının Amerika içinde olması bizim için bir garanti. Kalite de daha yüksek.”

Amerika’da satılan giyim ürünlerinin çoğu yurtdışında üretiliyor. Lonnie Kane bazı ürünlerin Amerika’da hiçbir zaman imal edilmeyeceğini söylüyor: ”Wal Mart’ın sattığı ürünler hiçbir zaman Amerika içinde üretilmeyecek. Burada alışveriş yapanlar ucuz mal istiyor. O fiyata Amerika içinde üretim yapamazsınız.”

Sektör uzmanları Çin’de fiyatların daha da artması durumunda imalatın Bangladeş ve Kamboçya’ya kayacağını tahmin ediyor.

XS
SM
MD
LG