Erişilebilirlik

Amerikalı IŞİD Militanı Teslim Oldu


IŞİD’i üyesi olan bir Amerikalı’nın, Irak’ta Şengal yakınlarında Peşmerge güçlerine teslim olduğu bildiriliyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Peşmerge komutanı Sarbaz Hama Amin, Pazartesi günü devriye sırasında militanı Şengal’de fark ettiklerini söyledi.

Amin Amerika’nın Sesi’ne şöyle konuştu: “Devriye sırasında Peşmergeler olağan dışı bir hareket gördüler ve ateş etmeye başladılar. Hedef alınan noktadaki hareketliliğe neden olan kişi ortadan kayboldu ama askerler bölgeyi incelemeye devam etti. Sabah 5’ten sonra hava aydınlanınca biri İngilizce olarak ‘Benimle konuşacak biri var mı? Size doğru gelmek istiyorum’ diye bağırdı. Ancak Peşmergeler İngilizce bilmiyor. Bunun üzerine, şüpheli sınırlı Arapçası ile İngilizce bilen biri var mı diye sordu. Peşmergeler, militanın üzerinde patlayıcı bulunmadığından emin olduktan sonra, tutuklayıp kampa götürdü. Militan teslim olmak istediğini belirtti.”

Sarbaz Hama Amin, IŞİD militanının babasının Filistinli, annesinin de Irak’ın Musul kentiden olduğunu söylediğini açıkladı.

Washington’a komşu Virginia eyaleti tarafından verilen sürücü ehliyetine göre zanlının adı Mohamed Jamal Khweis.

Amin, IŞİD militanının büyük bir ihtimalle, IŞİD’in kontrolu altında olan Telafer kentinden gelmiş olabileceğini söyledi. Militanın cebinde Türk lirası, Amerikan doları, kredi kartı ve Virginia eyaleti sürücü ehliyeti olduğu bildiriliyor.

Peşmerge Komutanı Haşem Sitayi ise, Amerika’nın Sesi’ne, yakalanan militanın, IŞİD’e katılmak için Türkiye üzerinden Suriye’ye geçtiğini belirtti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili yakalanan militanla ilgili, “Peşmerge tarafından, IŞİD için savaşan ve Amerikalı olduğu iddia edilen birinin yakalandığını belirten raporlara ilişkin bilgimiz var. Iraklı ve Kürt yetkililerle bilgilerin gerçekliğini doğrulamak amacıyla temaslarımız sürüyor” dedi.

Militanın ailesi konuştu

Mohamed Khweis’in Washington’a komşu Alexandria şehrinde yaşayan ailesi, oğullarının yakalandığını Amerika’nın Sesi’nden öğrendi.

Khweis’in annesi ve babası, oğullarının Irak’ta olduğunu ve IŞİD ile bağlantısı bulunduğunu bilmediklerini söyledi.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan baba, adını vermeyi reddetti, ancak Khweis’in oğlu olduğunu söyledi. Baba, “Oğlumun Irak’ta olduğunu bile bilmiyordum. Yakalanın o olup olmadığından bile emin değilim” diye konuştu.

Khweis’in ailesi, yakalanan militanın kendi oğulları olup olmadığını doğrulamak için Amerikalı yetkililerle bağlantıya geçeceklerini belirtti.

Khweis’in annesi, “Biz onun Kanada’da olduğunu sanıyorduk. Ama Türkiye’ye de gidip geldiğine dair bilgimiz vardı” dedi.

Khweis’in ailesi, Filistin asıllı olduklarını belirtti. Khweis’in babası, Amerika’ya 1988 yılında geldiğini söyledi.

Khweis’in Irak Kürt Yönetimi gözetiminde olduğuna dair fotoğraflar gösterildiğinde aile emin olmadıklarını belirtti.

Üniversite öğrencisi olan Mohamed Khweis’in küçük kardeşi Tamer Khweis, fotoğraftaki kişinin ağabeyini olmadığını söyledi.

Annesi de, “Fotoğraftaki kişi oğluma çok benziyor ama net olmadığı için oğlum mu değil mi kesin emin değilim” dedi.

Aile, oğullarının kimliğinin çalınmış olabileceğini ve Irak’ta militanlar tarafından kullanılabileceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG