Erişilebilirlik

Amerikalı İki IŞİD Yanlısı Yakalandı


Amerikalı İki IŞİD Yanlısı Yakalandı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Amerikalı güvenlik yetkilileri, Chicago’da yaşayan ve IŞİD’e katılarak örgüt için saldırılar düzenlemeyi planlayan iki kişiyi tutukladı. İlginç olan, tutuklananlardan birinin Illinois eyaleti ulusal muhafız birliği mensubu olması

Kızkardeşi Manchinique Bates’e göre 22 yaşındaki Hasan Edmonds ve 29 yaşındaki kuzeni Jonas Edmonds içine kapanık, sessiz kişiler: “Birbirlerini kolluyorlar. Çok komikler ve biraz da garip oldukları bir gerçek.”

Ancak Adalet Bakanlığı’nın yürüttüğü soruşturmaya göre bu ikili IŞİD’e katılıp Illinois eyaletinin kuzeyindeki askeri üslere saldırılar düzenlemeyi planlıyordu.

Brad Leighton, “Aramızdan birinin bu tür bir saldırı planlıyor olması hepimizi şok etti” diyor.

Illinois Ulusal Muhafız Birliği Halkla İlişkiler Müdürü Yarbay Brad Leighton, Hasan Edmonds’un birimlerindeki 634’üncü tabura kayıtlı bir asker olduğunu açıkladı: “634’üncü tabur lojistik destek birimidir. Ordunun diğer birimlerine lojistik destek vermekle sorumludur.”

Hasan Edmonds birkaç hafta önce taburla eğitimdeymiş. Adalet Bakanlığı, Hasan’ın kuzenine askeri bir üniforma vererek üsse girmesini sağlamayı ve burada silahlı bir saldırı düzenlemeyi planladığını belirtiyor.

Leighton, federal yetkililerin Ulusal Muhafızları bir kaç hafta önce uyardığını, ancak gizli polislerin şüphelileri suç üstü yakalayabilmesi için soruşturmaya devam ettiğini söylüyor.

Leighton, “Operasyonu askerlerimiz ve ailelerinin emniyetini göz önünde bulundurarak yaptık” şeklinde konuşuyor.

Leighton, Chicago’daki Federal Mahkeme’ye çıkarılan Hasan ve Jonas Edmonds’dan, Ulusal Muhafız olmasına rağmen Hasan’ın soruşturmasına devam edileceğini belirtiyor.

Brad Leighton, “Asker olduğu ve faal görevde olmadığı için askeri mahkeme kurallarına tabi tutulmuyor. Bu nedenle davaya Federal Mahkeme bakacak” şeklinde konuşuyor.

Manchinique Bates, “Orduda olan kardeşimin ülkeyi terk ederek IŞİD’e katılabileceğini sanmıyorum, bu çok saçma” diyor.

Hasan’ın yaşadığı mahalle bu haberle sarsılmışken, kız kardeşi suçlamaları reddediyor: “Bence ön yargılı davranılıyor. Müslüman olmaları terörist oldukları anlamına gelmez.”

Hasan ve Jonas yabancı bir terör örgütüne yardım etmekle suçlanıyor. Suçlu bulunurlarsa on beş yıla kadar hapse mahkum edilmeleri mümkün.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG