Erişilebilirlik

Amerikalı El Şebap Militanı Toprağa Verildi


El Şebap'ın Ebu Mansur el Amriki kod adlı Amerikalı üyesi Ömer Şefik Hammami
El Şebap'ın Ebu Mansur el Amriki kod adlı Amerikalı üyesi Ömer Şefik Hammami
Somali’de faaliyet gösteren şeriatçı örgüt el Şebap’ın örgüt içi infaz sonucu öldürülen Amerikalı üyesi toprağa verildi.

Ülkenin güneybatısındaki Bardere kentinde yaşayan bir tanık, Amerika’nın Sesi Somali Bölümü’ne yaptığı açıklamada, Ömer Hammami ve diğer üç kişinin cenazelerinin dün sabah kente getirildiğini söyledi.

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen tanık, ölenlerin önceki akşam kent dışında bilinmeyen bir yerde gömüldüğünü bildirdi.

Amerika’nın Sesi’yle konuşan eski militanlar, El Şebap militanlarının Hammami ve en az iki diğer kişiyi Barder kentine 20 km. uzaklıkta orman içi bir sığınakta öldürdüğünü bildirdi.

Örgüte katılmak için Amerika’dan ayrılan ve Ebu Mansur El-Amriki kod adlı Hammami, yakın geçmişte El Şebap’la bağlantısını kesmişti.

Amerikan hükümeti Hammami’yi, El Şebap’a destek vermek suçundan arıyordu ve yakalanmasıyla sonuçlanacak bir operasyonla ilgili bilgi verenlere 5 milyon dolar ödül vadetmişti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Hammami’nin durumuyla ilgili bilgileri doğrulamadı. Bakanlık açıklamasında, Ömer Hammami’nin 2006 yılında Somali’ye El Şebap’a katılma amacıyla Amerika’yı terk ettiği ve iddialara göre örgütün medya ve askeri eylemlerine ciddi şekilde destek verdiğine inanıldığı bildirilmişti.

Bardereli tanık, bir süredir kentin üstünde insansız hava araçlarının uçtuğunu söyledi.

Amerika Federal Soruşturma Bürosu (FBI), 2007 yılında Etiyopya ordusunun Somali’yi işgalinden sonra Hammami’nin savaşa ön saflarda katıldığını ve zamanla El Şebap’ın üst kadrolarına yükseldiğini bildirdi.

Hammami’nin aynı zamanda örgütün propaganda çalışmalarına destek verdiği, İngilizce konuşan gençleri, yazılar, rap şarkıları ve demeçleriyle örgüte çekmeye çalıştığı söyleniyor.

Ölümünden 9 gün önce Amerika’nın Sesi’ne demeç veren Hammam,i El Şebap’ın kendisini öldürmeye çalıştığını söylemişti. Hammami aynı zamanda El Şebap’ın lideri Muhtar Ebu Zübeyr’i de yalnızca Somali’de gücünü artırmakla ilgilenmekle suçlamıştı.

Hammani’nin bababı Şefik Hammami, oğlunun iyi niyetle ve İslami ilkeler çerçevesinde hareket etmek istediğini, ancak cani bir örgüt olan El Şebap tarafından kandırıldığını söyledi. Amerikalı yetkililerle görüştüğünü söyleyen Şefik Hammami, oğluyla Somali’ye gittiğinden bu yana hiç temas kurmadığını belirtti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG